Карликатури: Лагерфелд се завръща със сборник политически карикатури

Лагерфелд не беше просто моден дизайнер. Издателят Герхард Щайдл от Гьотинген се готви да издаде книга с политически карикатури, рисувани от известния германски моделиер на дрехи и творчески директор на модна къща Chanel Карл Лагерфелд.

Само най-близките на Карл са знаели за страстта му към този вид изкуство. „Той често казваше, че иска да стане илюстратор. Съжаляваше за това през целия си живот. Политиката наистина го интересуваше, както германската, така и международната. Всички наши разговори започваха с думите: „И какво се случва в Германия?”, разказва Щайдл.

Издателят често е информирал Лагерфелд за последните политически събития в Германия чрез SMS. „Според прогнозите, социалистите и консерваторите ще загубят с гръм и трясък. Либералите определено ще останат. Десните ще спечелят на изток. С уважение, Герхард.” И ето отговора на Карл: „Хиляди благодарности. Ваш Карл.” И неговата карикатура с подпис: „Консерваторите са загубили килограми.”



В продължение на 25 години Герхард Щайдл и Лагерфелд издават десетки книги за мода, фотография и литература - сътрудничеството им е било почти натрапчиво.

„Започвахме да работим в ранни зори. Понякога той ми се обаждаше в 5 часа сутринта с една идея. В Париж по това време никой не работеше, и той знаеше, че вече съм на крак. След 20 минути той вече ме питаше какво мисля за това и защо не отговорям толкова дълго. И така беше всеки ден, уикендите не са изключение”, споделя издателят.

Преди да си отиде от този свят през февруари тази година, Лагерфелд се готвеше да пусне колекция от политически карикатури. И ето че сборникът с неговите „Карликатури” скоро ще излезе в продажба.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA