Лесни сусамени питки без мазнина и яйца

Какво по-хубаво от това у дома да ухае на прясно изпечен хляб? Дори да нямате много време, тази рецепта ще ви е по силите. Нещо повече, тя не съдържа никакви яйца и мазнина. Е, ако трябва да сме честни, мазнина е необходима само за намазване на ръцете, докато се меси тестото, за да не залепва. Но тя е толкова малко, че не се брои.

От продуктите се замесва меко тесто, както е показано във видеото, което се оставя да втаса, покрито с кърпа или опаковъчно фолио. След това тестото се разделя на 12 топки.

Водата и медът от продуктите за овалването се разбъркват добре, докато медът се разтвори. След това се прибавят сусамовите семена, разбъркват се и сместа се оставя да престои, докато се оформят топките от тестото. Сусамовата смес се прецежда през ситна цедка.

Всяка топка тесто се овалва в сусама, като леко се притиска, за да полепнат добре семената по нея. Питките се подреждат в тава, върху хартия за печене. Притискат се внимателно, за да станат леко плоски, а не на топки. В средата на всяка питка с пръст се правят по три дупки, както е показано във видеото. След това питките се покриват с кърпа и се оставят на топло да втасат за 30-40 минути.

Пекат се около 25 минути на 180ᵒ или до златисто. Неустоими са и децата ви ще се влюбят в тях!

Ето и точните продукти:

1 кг. брашно (около 6 чаши)
½  чаша захар (около120 г.)
2 ч. л. мая (или 2 пакетчета суха мая)
1 чаена лъжичка млян кардамон
¼ ч. л. канела
2 и ½  чаши вода + 1 супена лъжица
 

За овалването:

1 ½  чаши сусамено семе
1 супена лъжица мед
½  чаша вода

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA