5 TikTok рецепти, които да пробвате този уикенд

Тези предложения попаднаха в топ 10 на най-популярните за приготвяне в платформата.

Невена Дякова
Невена Дякова 11 юни 2022

Да е сит, отдавна не е от първостепенна важност за съвременния човек. В обсега на очакванията му днес е чинията да е вкусна и фотогенична, храната му да се приготвя за броени минути, но по никакъв начин да не накърнява своята здравословна природа… Въобще, не й е лесно на храната в наши дни. За да не изостава от актуалността, тя се настани подобаващо и в TikTok, където в рамките на 30 секунди до 1 минута може да видите как се приготвят следните, добили популярност в платформата рецепти.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ТАРТ С КАЙСИИ, РИКОТА И ФИЛИРАНИ БАДЕМИ

CLOUD BREAD

Продукти:  3 яйца размер L 30 г захар 1 с. л. царевично нишесте Сладкарска боя (по избор)

Най-популярната рецепта за приготвяне в TikTok до днес си остава т.нар. Cloud Bread. Пухкавата и често оцветена в пастелни тонове сърцевина на този продукт наистина хваща окото и на най-неизкушените от социалната мрежа. Кулинарните експерти казват, че в същината си това е най-обикновен меренг – десерт, който, печен кратко на лека температура, наподобява вкуса на маршмелоу, а при по-продължително печене става приятно хрупкав. Въпреки че на външен вид изглежда сложен за приготвяне, за Cloud Bread ще ви трябват само захар, белтъци, царевично нишесте и сладкарска боя, ако държите да направите вътрешността му още по-привлекателна. Приготвя се по следния начин: разбийте в купа белтъците, като постепенно прибавяте захарта и предварително пресятото царевично нишесте, за да не се образуват излишни бучки в сместа. Миксирайте, докато готовата смес не придобие пухкав и гъст вид, наподобяващ консистенцията на пяна за бръснене. Оформете я в желаната от вас форма и печете около 20–25 минути на предварително загрята на 150 градуса фурна.

PANCAKES CEREAL

Продукти: • 1 чаша брашно  2 с.л. захар/подсладител 2 ч.л. бакпулвер  ½ ч.л. сол 190 мл мляко 2 с.л. разтопено масло 1 ч.л. ванилов екстракт 1 яйце

Палачинките са неотменима класика в закуската на хората по целия свят. В нашумелия си TikTok вариант обаче те са много по-фотогенични от големия си кулинарен първообраз. Сместа за палачинки ще ви отнеме не повече от 5 минути за разбиване на брашно, разтопено масло, мляко, едно яйце, ванилов екстракт, захар и щипка сол според пропорциите на купата, която изберете, и количеството, което се стремите да приготвите. В случая на миниатюрните палачинки, които ще сервирате все едно са любимата ви зърнена закуска, единственото пипкаво нещо е оформянето. За да се сдобиете с желания стандартен размер на Pancakes Cereal, е необходимо палачинките ви да са между 1 и 2.5 см. За целта може да използвате обикновен сладкарски шприц/пош, а ако не разполагате с такъв, да пригодите празна бутилка от кетчуп. Колкото по-големи, толкова по-пухкави в сърцевината си ще бъдат вашите Pancake Cereal, ако ги предпочитате хрупкави – останете с по-малкия размер. Как ще ги сервирате, е въпрос на личен избор – кленов сироп, течен мед, в комбинация със свежи сезонни плодове или йогурт, опциите, които ще ви подарят не просто вкусна, но и красива закуска, са безкрайни.

NATURE'S CEREAL

Продукти: • Бутилка кокосова вода Лед Плодове по избор Добавки по избор Малко настърган лимон Листа от мента Парченца гранола

Ако режимът ви не позволява палачинковия cereal, предлагаме един от най-вкусните и здравословни трендове в TikTok – Nature’s Cereal. Свеж, богат на антиоксиданти и фибри, с нискокалорийно съдържание, но безкомпромисен вкус – тази невероятна и невероятно лесна за приготвяне рецепта е сред любимите варианти за закуска на певицата Lizzo, която не пести препоръки за нея в своите социални мрежи. За да похапнете Nature’s Cereal за закуска, ще са ви необходими свежи горски плодове, лед и кокосова вода. Разбира се, винаги може да експериментирате с комбинации от малини, къпини, боровинки, ягоди… да добавяте зрънца от нар или други съставки, които сметнете, че ще се впишат вкусово в личните ви предпочитания. Запомнете, че първо трябва да разположите леда и плодовете в купата, към тях да добавите кокосовата вода и при желание описаните по-долу в продуктите допълнения.

DALGONA COFFEE

Продукти: • 2 с. л. захар 2 с. л. инстантно кафе 2 с. л. студена вода Лед и мляко при самото сервиране

Може би TikTok юзърите са твърде млади, за да си спомнят безкомпромисната доминация на бялото фрапе, но и ние няма да сме съвсем прави, ако сравним пухкавия Instagrammable вид на Dalgona с този хит от близкото минало. За да си направите чаша от него, са ви необходими следните съставки: инстантно кафе, вода, захар, лед и мляко. В средно голяма купа разбийте водата, захарта и кафето. За побърз резултат използвайте миксер, ако не разполагате с такъв, се заредете с търпение и бъркайте продължително на ръка между 8-12 минути или до постигане на пухкава гъста смес. Поставете в чаша леда и млякото, а на финала изсипете миксираното в купата съдържание отгоре.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЛИМОНАДА С МАЛИНИ И МЕНТА

PESTO EGGS

Продукти: • Олио Босилково песто 1–2 яйца Сол и пипер (на вкус)

Звучи софистицирано, но отново е най-обикновен аламинут, който ще възбуди апетита ви. В TikTok най-често го сервират върху тост, но вие може да си го похапнете и самостоятелно. За да приготвите вашите Pesto eggs, ще са ви необходими: 1–2 яйца, босилково песто, олио, малко сол и пипер. В загрят тиган поставяте олиото и няколко лъжици песто, като внимавате температурата на котлона да не е твърде висока, за да не прегори. Междувременно счупвате 1–2 яйца върху сместа и пържите до желаната от вас твърдост. Финалният резултат може да поставите с помощта на шпатула върху току-що препечен тост. Ако много държите сами да приготвите пестото си, за него ще ви трябват: босилек, 2–3 скилидки чесън, ½ чаша кедрови ядки и ½ чаша зехтин, които трябва да блендирате до постигане на хомогенна смес. Така приготвеното песто може да издържи до 5 дни в затворен контейнер в хладилника ви.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA