Физика на вдъхновението

Shift Souls

Shift Souls

Shift Souls

Shift Souls

Shift Souls

Shift Souls

Shift Souls

Shift Souls

Shift Souls

Shift Souls

Shift Souls

Shift Souls

Shift Souls

Shift Souls

Shift Souls

Shift Souls

Едно момиче от холандската провинция в началото на 2010 г. става световна знаменитост. Сега името Айрис ван Херпен звучи толкова гръмко, колкото имената на нейните учители Виктор Хорстинг, Ролф Снорен и Александър Маккуин.

Айрис ван Херпен е родена на 5 юни 1984 г. Учи дизайн в института по изкуства ArtEZ институт в Арнхем, след това се обучава в студиото на Маккуин в Лондон, при Victor&Rolf в Париж и Клоди Йонгстра в Амстердам. Марката Iris van Herpen дебютира през 2007 г. със спиращата дъха колекция Fragile Futurity - размишления за бъдещето в света на космическите постижения.

Айрис ван Херпен прави това, което правят най-добрите дизайнери на луксозни мебели: тя подкрепя взаимовръзката между занаятчийството и компютъра. Модерен поглед към Haute Couture, който се основава на ръчния труд и цифровите технологии. Произведенията на Айрис са много повече от мода. Тя шие рокли от латекс, плексиглас, карбон и полиетилентерефталат. Обувките са изработени от яспис и ахат, заварени със стъклопласт... Формите на нейните рокли са резултат от потапянето в структурата на живите клетки и микроорганизми. Нейните източници на вдъхновение са големия адронов колайдер, модерната архитектура на Амстердам, бобините на Тесла и др.

„За мен модата е израз на изкуството, което е много тясно свързано с мен и с моето тяло. Аз виждам в нея израз на моята идентичност в съчетание с настроение и култура. Чрез цялата си работа давам да се разбере, че модата е художествен акт, а не просто функционален, безсъдържателен или търговски инструмент. Носенето на дрехи е вълнуващ момент на себеизразяване. „Формата следва функцията” не е моят лозунг. Напротив, вярвам, че формите допълват и променят тялото и по този начин и емоциите”, споделя Айрис.

Интердисциплинарният метод се използва днес от дизайнери с различни направления и интереси. Арик Леви допълва индустриалния дизайн със скулптура, Ролф Закс - с фотография и медицина, Токужин Йошиока - с кристалография, Майкъл Йънг - с фрактална геометрия. Модният дизайнер Рик Оуенс създава „диви” дивани и легла, направени от каменно дърво, а Матю Уилямсън - райски градини върху тапети. Но феноменът на Айрис ван Херпен излиза извън рамките на отделните експерименти. Айрис е в постоянна готовност да изследва нови материали, бързо възприема иновациите и винаги действа, балансирайки на ръба на науката, философията, архитектурата. Нейният авангард е драматичен, сексуален и пълен с емоции.

Предлагаме ви да се запознаете с една от уникалните колекции на Айрис ван Херпен, която излезе тази година. Името ù е Shift Souls - тя бе представена в Музея на декоративните изкуства в рамките на Парижката седмица на модата.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA