Смяна на платната

Години наред Луси Лиу се изявява на арт сцената като Ю Линг

Люба Вангелова 07 март 2019

Не е за вярване, че красивата Луси Лиу, която вгорчи живота на героинята на Ума Търман в „Убий Бил", отпразнува 50-годишния си юбилей в края на декември 2018-а. По същото време звездата от „Ангелите на Чарли" дебютира и като художник с голяма изложба в националния музей на Сингапур. Новината не е изненада за близките приятели на Луси, които знаят, че тя се занимава с изкуство още от като студентка, но се заема сериозно с организацията на изложби едва през последните две-три години. При това, провокирана от настояванията на куратори от Азия, които следят развитието й като артист от десетилетия. „От няколко години все по-сериозно се изявявам като концептуален артист и инсталациите, които представям в рамките на изложбата в Сингапур, са в тази посока. Проектите ми са вдъхновени от всичко онова, което се случва около нас и често имат политическа или гражданска основа!", коментира в списание L’Officiel Art актрисата, която има китайски корени.


Смяна на платната

Семейството на Лиу емигрира от Пекин в Ню Йорк, където се раждат тя и нейната сестра. В началото Луси не приема сериозно пристрастяването си към изкуството и много често в интервюта го обявява по-скоро като хоби, отколкото като истинско призвание. В края на 90-те обаче, някои от големите галерии в Ню Йорк и Лос Анджелис забелязват нейния творчески почерк и започват да я представят на големи международни изложения. Благодарение на сериала „Али Макбийл" популярността на Лиу излиза извън пределите на САЩ и на работа й като артист започва да се гледа все по-сериозно. Големият пробив на актрисата идва с екшъна на Куентин Тарантино „Убий Бил", ролята на безмилостен наемен убиец й носи неочаквана международна слава и успех. И докато на големия екран публиката я познава като Луси Лиу, в арт средите  тя е известна като Ю Линг - нейното китайско име. „Дълго време то ми служеше като маска, зад която се криеше известността ми като актриса. Така имах възможност да изляза на международната арт сцена освободена от короната на славата и успеха, които, да си призная, дълго време ми пречеха да осъзная значимостта  си като артист!"


Луси

Успоредно с творческата си кариера и филмовите ангажименти към Холивуд, актрисата се грижи за своя на тригодишен син, роден от сурогатна майка. Използвайки силата и трибуната си на известна личност, Луси Луи участва в множество инициативи, свързани с избора на всяка жена да бъде не само майка, но и да отглежда детето си сама. „Не намерих приказния принц, но това не означава, че не живея с наслада в собствената си приказка. Живеем в модерни времена, където всеки сам прави избора и поема отговорността си да сбъдва мечтите си. Моята беше да имам дете и я сбъднах – сама, не се оплаквам, а съм щастлива с избора си! Сега продължавам да се развивам и като артист, което е от голямо значение за вътрешната ми реализация!" Смела и отговорна позиция, заявена от жената, която през 1999-а, на страниците на списание Entertainment Weekly обяви, че е имала сексуален контакт с дух.


Луси галерия

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA