КРЕХКО И СОЧНО
Удоволствие е да похапвате крехко и

Удоволствие е да похапвате крехко и сочно печено месце, овкусено с точните подправки и поднесено с перфектната гарнитура


Редактор: Emanuela Tediosi
Фотография: Marco Vigano
Стайлинг: Patrizia Cantoni


ЗАЕШКО РУЛО С ПЮРЕ ОТ ГРАХ


За 6 порции: бланширайте в подсолена вода 500 г спанак, после го запържете с 10 г масло, а като изстине, прибавете 1 жълтък, 80 г ементал, сол и пипер. Разстелете 800 г обезкостено заешко месо, наръсете го със сол и черен пипер и го покрийте с половината от спаначената смес. Върху нея разпределете пълнеж от 150 г смляна шунка, 125 г извара и черен пипер на вкус. Покрийте с останалия спанак. Свийте месото на руло и го завържете с конец. Запържете го в 2-3 с.л. зехтин и масло колкото орех. После захлупете тигана и задушавайте 2 часа, като от време на време прибавяте по малко зеленчуков бульон (общо 200 мл, от кубче). Запържeте в 2 с.л. зехтин 1 стрък пресен лук, нарязан на ситно, и стръкче мащерка, прибавете 200 г грах от консерва и задушавайте 10 мин. Пасирайте с 50 мл сметана и 50 г пармиджано и напълнете с пюрето 4 домата. Сервирайте рулото с пълнените домати.

ТЕЛЕШКО С КАРТОФЕНО ПЮРЕ


ПРОДУКТИ: за 6 порции
850 г телешки шол
1 лимон
50 г шамфъстък
3 скилидки чесън
40 г пресен джоджен
Зехтин, сол и черен пипер
За пюрето:
100 г меко козе сирене
500 г картофи
20 масло
2 стръка лучена трева
Сол и пипер
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 1 час и 30 минути
КАК СЕ ПРИГОТВЯ:
Пасирайте шамфъстъците с джоджена и чесъна, прибавете 100 г зехтин, настърганата кора на лимона и 2 с. л. лимонов сок, малко черен пипер, разбъркайте и с получената смес намажете телешкото месо. Сложете го да се пече на скаричка върху тавичка в предварително загрята фурна на 1800.
За любителите на аланглето ще са достатъчни 45-50 минути, а ако искате месото да е по-добре опечено, печете още половин час. Сварете картофите, намачкайте ги с маслото, сиренето и лучената трева. Подправете със сол и пипер. Сервирайте месото, нарязано на филии, с гарнитура от пюрето.

ПЪЛНЕНО СВИНСКО ФИЛЕ


ПРОДУКТИ:
за 6 порции
1 кг свинско филе
100 г сушени ябълки и круши
80 г кедрови ядки
1 кг картофи
100 черни маслини без костилки
2 стръкчета мащерка
Зехтин, сол и черен пипер
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 1 час и 40 минути
КАК СЕ ПРИГОТВЯ:
Запържете в тефлонов тиган кедровите ядки и след това ги смесете със сухите плодове и с малко от мащерката. Направете дълбок разрез в средата на парчето месо и го напълнете с тази смес. После го завържете с конец. Намажете с 2 с. л. зехтин тавичка и сложете в нея месото – посолете го и го наръсете с черен пипер, по-крийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 1800 20-30 минути. Махнете фолиото, за да се получи отгоре златиста коричка, и печете още 25 минути. Нарежете картофите и ги задушете в тиган с похлупак с 2 с.л. зехтин, останалата мащерка, маслините и кедрови ядки.
Посолете и наръсете с пипер. Сервирайте свинското с гарнитура от картофите.


АГНЕШКИ ФЛЕЙКИ С ПЮРЕ ОТ КЕРЕВИЗ


ПРОДУКТИ:
за 6 порции
1 кг агнешки флейки
350 г пармиджано
2 жълтъка
1 стръкче розмарин
Зехтин
За пюрето:
2 круши
6 стръка керевиз
50 мл сметана
15 г масло
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 1 час и 15 минути
КАК СЕ ПРИГОТВЯ:
Сложете месото в тавичка, намазана с 2 с. л. зехтин, овкусен с игличките от розмарина. Прибавете 1 чаша вода и оставете да се пече 20 минути, като обръщате месото от време на време.
Настържете пармиджаното и го смесете с жълтъците.
С получената смес намажете агнешкото месо и го върнете отново във фурната на 2400, за да се оформи хрупкава златиста коричка.
Нарежете керевиза на парчета, бланширайте го в подсолена вода за няколко минути и го пюрирайте. Обелете и нарежете крушите и ги запържете в маслото за няколко минути, после прибавете към тях пюрирания керевиз и сметаната, овкусете със сол и пипер и оставете на котлона още 3-4 минути. Сервирайте флейките с гарнитура от пюрето.


Чаша настроение Как да си приготвим зимен коктейл...още>>

Закуска на треватаВ парка, в гората, на морския бряг...още>>

Италианска аферакласически италиански ястия...още>>

Пикантни кюфтенца със сос от къри...още>>

Разцъфнал артишок...още>>

Пържени пачи яйца...още>>

Лук, печен на сол...още>>

Лазаня с артишок и крабВреме за приготвяне: 2 часа...още>>

Студено пилешко с желиран нарВреме за приготвяне: 15 минути (+ за стягане)...още>>

Салата от бял боб и пилеВреме за приготвяне: 30 минути...още>>

Свежа закуска...още>>

Свежа салата картофи и риба тонВреме за проготвяне: 10 минути...още>>

Заешка яхния по средиземноморскиВреме за приготвяне: 40 минути...още>>