Златната ябълка
Ясно е, че тялото ни се чувства по-добре
Текст: Киара Бруза Галина

Ясно е, че тялото ни се чувства по-добре, когато поемаме сезонни плодове и зеленчуци: те са по-хранителни, узряват естествено и не съдържат консерванти


Добре познатата детска песничка ни учи още от малки, че “зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте”. Череши, ананас, ягоди, пъпеши, тиквички, домати – купуваме ги от супермаркета или пазара и единствените ни притеснения са дали съдържат нитрати и на каква цена ни ги продават. Но погълнати от трескавото пазаруване, не се замисляме въобще нормално ли е да купуваме череши и ягоди през декември. Някак изгубихме този усет за сезонността на плодовете и зеленчуците и забравихме, че тялото ни подчинява биологичния си ритъм на годишните времена.
Да се следва ритъмът на сезоните не е поредната фикс идея на “екоманиаците”. Нито пък е проява на носталгия по доиндустриалната култура. Причината е проста – научно бе доказано, че сезонните плодове и зеленчуци са по-полезни за организма: съдържат най-важните витамини и хранителни вещества, узряват напълно естествено и не съдържат консерванти. Освен това фактът, че са местни по произход, е гаранция, че сти-
гат до нас по-пресни и при транспорта им изминатите километри са по-малко, тоест по-малко се замърсява околната среда. Специалистите са категорични, че качеството на естествено узрелите плодове и зеленчуци са несравнимо по-добри от тези на парниковите. Освен с отлични хранителни качества сезонните плодове и зеленчуци се открояват и като отлично профилактично средство, поддържащо здравето ни – съдържат антиоксиданти и необходимите точно през съответния сезон противовъзпалителни вещества. И ако се храним с разнообразни сезонни продукти, можем да гарантираме на организма си всичко, от което се нуждае, без да прибягваме до хранителни добавки. Защото сезонните плодове и зеленчуци съдържат по-малко химия и много повече полезни вещества. Затова не бива да се поддаваме на желанието да си купуваме ягоди през зимата или ананас през април.
Напоследък не само пренебрегваме сезоните, но и сякаш позабравихме редица плодове и зеленчуци, които нашите баби добре познават. Стигна се дотам, че в Западна Европа се появи странна професия – “растителен археолог”.
Задачата му е да ни припомня точно за тези пренебрегвани от нас видове, които по своята хранителност и витаминозност не отстъпват на плодовете фаворити в днешно време. Признайте си, откога не сте яли мушмули? Ами дюли? И брали ли сте тази есен шипки и глог? А опитвали ли сте наскоро райска ябълка? Като че предпочитаме да отминем тези плодове и да си купим поредния екзотичен вид, внесен от Южното полукълбо. Без да си задаваме въпроса колко консерванти е поел и колко километри е пътувал, за да стигне до нас. Време е да преоткрием добре забравените традиционно зимни плодове и да почакаме за ягодите и черешите до месец юни.



Какво знаете за Терезиенойл?.Еликсирът срещу рани и изгаряния...още>>

Сияние и младост- формулите за лице...още>>

От любов към животаAvon стартира поредната мащабна кампания...още>>

За младостта днеси в дните напред...още>>

Био  купидон...още>>

Lumene Sensitive Touch SOSSOS грижа за твоята кожа...още>>

Защо ни боли?Много жени изпитват болки и спазми по време на менструалния...още>>

Митове и легенди за бременносттаВ този брой продължавам да разбулвам многобройните...още>>

Митове и легенди за бременносттаважните теми, свързани с бременността и раждането...още>>

Повече българчета за българияза осма поредна година...още>>

Целите на новата година Неврологът д-р Неделя Щонова, който се занимава...още>>

Яж, мама,за двама“приеманите храни по време на бременност трябва...още>>

“Яж, мама, за двама”Крилата фраза...още>>