С коледно настроение
Най-обичаният семеен празник събира

Най-обичаният семеен празник събира всички ни около трапезата. Ето няколко идеи за празнично меню



Супа с кестени
За 6 порции: В 2 с.л. зехтин запържете 150 г домати заедно със скилидка чесън и стръкче розмарин и оставете да къкри на котлона 10 минути. Посолете и наръсете с черен пипер. Отцедете 250 г нахут (от консерва) и го сипете в тенджера заедно с доматения сос и с 2 л топъл зеленчуков бульон от кубче. Обелете 30 кестена и пуснете и тях в супата. Варете 20 минути. Сервирайте я, гарнирана с парченца домати и стръкчета розмарин, и залейте отгоре с малко суров зехтин.
Време за приготвяне:
40 минути


Телешко печено
За 6 порции: Запържете 1 кг телешко бонфиле (както е цяло) в 3 с.л. зехтин, докато стане златисто от всички страни. Залейте с 1 чаша бяло вино и прехвърлете в тавичка месото със соса. Печете във фурната на 180 градуса 1 час и 30 минути. Нарежете на жулиен добре измитата кора на един лимон и на един портокал, а сока им изцедете и пръскайте с него от време на време месото, докато се пече. В средата на печенето прибавете в тавичката няколко цели, почистени от люспите глави сладък лук (около 400 г). Посолете месото и го наръсете с черен пипер. Когато месото се опече, го нарежете на филии и го сервирайте, залято със соса и гарнирано с целите лукчета и с жулиена от цитруси.
Време за приготвяне:
2 часа

Бадемов крем
За 6 порции: Опечете 250 г до златисто бадеми в сгорещената фурна и след това ги смелете в миксера заедно с 200 г захар. Прибавете и 1 л прясно мляко и разбийте добре. Прецедете през сито гъстата млечна смес. Добавете 8 жълтъка, настърганата кора от 1 лимон и разбъркайте добре. Разпределете крема в индивидуални формички и печете на водна баня 30 минути при 180 градуса. Оставете крема да изстине и го извадете от формичките. Сервирайте в чиния, украсена с резени и пюре от райска ябълка. Пюрето се приготвя, като обелите 2 ябълки и ги пюрирате със сока от половин лимон и 2 с.л. захар. Накрая гарнирайте с котешко езиче или с бадемови бисквити.
Време за приготвяне:
1 час и 30 минути

Салата с риба
Продукти за 6 порции:
_1 салата
_4 рибки аншоа
от консерва
_60 г каперси
_60 г черни маслини
на шайби
_60 г кедрови ядки
_30 г стафиди
_3 с.л. крутони или
кубети
_1 стрък праз
_10 стръкчета магданоз
_Зехтин
_Сол
_Черен пипер
Време за приготвяне:
 30 минути

Как се приготвя: Нарежете от праза тънки дълги ивички,  с които да завържете листата на салата, за да се задържи пълнежът вътре. Попарете ги, за да омекнат. Измитите листа от салатата разделете на 6 порции. Нарежете на ситно рибките, намачкайте ги с малко топла вода (2 с.л.), прибавете каперсите, маслините, стафидите, магданоза  и 6-7 лъжици зехтин. Получената смес с лъжица разпределете между листовете салата, след това свийте и завържете с ивиците праз. Сервирайте салатата, гарнирана с крутони.

Рибни кюфтенца
Продукти за 6 порции:
_500 г филе хек
_4 филии хляб за тостер
_1 скилидка чесън
_2 яйца
_10 стръка магданоз
_10 стръка копър
_4 с.л. настърган пармезан
_Брашно за овалване
_Зехтин
_Сол
_Черен пипер
Време за приготвяне:
1 час
Как се приготвя: Задушете рибата на пара, след това я намачкайте с вилица и я объркайте с яйцата, накълцания магданоз и копър, счукания чесън, пармезана и накиснатия и после изцеден от водата хляб. Подправете със сол и пипер и разбъркайте. Оформете от сместа кюфтенца и ги оваляйте в брашно. После ги изпържете до златисто в сгорещен зехтин. Сервирайте ги топли, гарнирани с лимонови резени.

Топчета с бекон и кайсии
Сладко-солени хапки за аперитива преди коледния обяд
Продукти за 4 порции:
_150 г сушени кайсии
_100 г тънко нарязан бекон
_40 г белен шамфъстък
Време за приготвяне:
15 минути

Как се приготвя:
Пуснете шамфъстъка за 2 минути във вряла вода и после го отцедете и обелете от люспите. Изсушете го и го смелете в миксера заедно с кайсиите. От получената смес с ръце оформете топчета с големина на лешник и увийте всяко в тъничко парче бекон. Сервирайте хапките, украсени с шамфъстък.

За повече аромат:
Може да запечете хапките във фурната или в парти-грила, докато сланинката започне да става златиста, и сервирайте веднага, още топли.


Чаша настроение Как да си приготвим зимен коктейл...още>>

Закуска на треватаВ парка, в гората, на морския бряг...още>>

Италианска аферакласически италиански ястия...още>>

Пикантни кюфтенца със сос от къри...още>>

Разцъфнал артишок...още>>

Пържени пачи яйца...още>>

Лук, печен на сол...още>>

Лазаня с артишок и крабВреме за приготвяне: 2 часа...още>>

Студено пилешко с желиран нарВреме за приготвяне: 15 минути (+ за стягане)...още>>

Салата от бял боб и пилеВреме за приготвяне: 30 минути...още>>

Свежа закуска...още>>

Свежа салата картофи и риба тонВреме за проготвяне: 10 минути...още>>

Заешка яхния по средиземноморскиВреме за приготвяне: 40 минути...още>>