Ирландски пъб
Апетитни рецепти, типични за най-зелената
Редактор: Alessandra Avallone  
Фотография: Paolo Nobile  
Стайлинг: Federica Bianco
 

Апетитни рецепти, типични за най-зелената част на Острова – Ирландия. Вдъхновени от вкуса и ароматите на северната кухня



Супа от праз

За 6 порции: Разтопете в тенджера 30 г масло, прибавете 1,5 л зеленчуков бульон и 4 с.л. овесени ядки. Оставете да ври  на тих огън 20 минути. Нарежете на парченца 6 средно големи стръка почистен и измит праз и ги пуснете във врящия бульон. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Оставете супата да ври още 15 минути или докато омекне празът. Ароматизирайте с малко мускатов орех, свалете от котлона и пасирайте супата. Разпределете я в купички и сервирайте с по 1 с.л. кисела сметана, щипка накълцан на ситно магданоз и щипка овесени ядки.
Време за приготвяне:
45 минути


Маринована сьомга

За 6 порции: Нарежете 800 г сьомга на парчета и ги сварете на пара за около 5-7 минути, след това оставете рибата да изстине. Пригответе марината от 2 чаши вода, в която е вряла рибата, 300 мл винен оцет, 1 малка глава лук, нарязана на ситно, 2 моркова на колелца, по 4-5 стръкчета магданоз, естрагон и мащерка плюс сол и черен пипер на вкус. Натопете рибата в маринатата и оставете в хладилника за 24 часа, като от време на време обръщате рибните филета. Сервирайте рибата студена, с препечен черен хляб и масло.
Време за приготвяне:
30 минути + 24 часа за мариноване


Салата от зеле

За 6 порции: Нарежете на ситно 1 зелка, накиснете я в студена вода и я оставете в хладилника за 30 минути. Размачкайте 2 твърдо сварени яйца с 2 щипки синап на прах, 1 лъжичка захар, 2 лъжички ябълков оцет, 300 г кисела сметана, сол и черен пипер на вкус. Отцедете зелето от водата и го подправете с яйчно-сметановия дресинг. Сервирайте веднага. Същия дресинг може да използвате и за картофена салата или задушена риба.
Време за приготвяне:
20 минути


Заешко задушено

За 6 порции: Пригответе марината от 700 мл бяло сухо вино, 2 с.л. бял винен оцет, 3 глави сладък лук, 2 дафинови листа, 1 стръкче розмарин и 6 плодчета от хвойна и накиснете в нея един заек, разфасован на парчета. Оставете месото в маринатата за няколко часа. След това го отцедете и запържете до златисто в 3-4 с.л. зехтин. Прибавете в мазнината и 1 глава лук, нарязан на луни, както и 3-4 моркова на кръгчета. Оставете ги да се запържат заедно с месото, после наръсете всичко с 1 с.л. брашно, посолете, наръсете с черен пипер и суха майорана и залейте  с 300 мл бяло вино. Оставете соса да поизври. Разредете с 300 мл зеленчуков бульон, прибавете и 2-3 с.л. от маринатата и прехвърлете ястието във фурната, загрята на 1800. Печете 30 минути, след това намалете градусите на 160 и печете още 1 час и половина. Сервирайте заешкото с печени картофи.
Време за приготвяне:
2 часа и 20 минути + време за мариноване


Къпинов пай

За 6 порции: Разбъркайте 450 г къпини с 4 с.л. захар и 1 с.л. лимонов сок и ги запeчете във фурната на 200 градуса за 10 минути. Междувременно пресейте 175 г брашно заедно с 1 бакпулвер, прибавете на парченца 100 г масло, 1 с.л. захар, 1 разбито яйце и 3 с.л. прясно мляко и замесете меко тесто. Прехвърлете го в намазана с масло и наръсена с брашно тава и отгоре разпределете къпините. Печете на 2000 30-35 минути. Сервирайте пая, наръсен с пудра захар или украсен с топка сметана.
Време за приготвяне:
1 час


Чаша настроение Как да си приготвим зимен коктейл...още>>

Закуска на треватаВ парка, в гората, на морския бряг...още>>

Италианска аферакласически италиански ястия...още>>

Пикантни кюфтенца със сос от къри...още>>

Разцъфнал артишок...още>>

Пържени пачи яйца...още>>

Лук, печен на сол...още>>

Лазаня с артишок и крабВреме за приготвяне: 2 часа...още>>

Студено пилешко с желиран нарВреме за приготвяне: 15 минути (+ за стягане)...още>>

Салата от бял боб и пилеВреме за приготвяне: 30 минути...още>>

Свежа закуска...още>>

Свежа салата картофи и риба тонВреме за проготвяне: 10 минути...още>>

Заешка яхния по средиземноморскиВреме за приготвяне: 40 минути...още>>