Ренесансът на дантелата
Казват, че “прабабата” на дантелата

Казват, че “прабабата” на дантелата се е появила още в Древен Египет: в древността единственият метод да бъде превърната една тъкан в полупрозрачна, било изтеглянето на нишки от лененото платно, като при това се образували ажури и определени фигури.


Същинската дантела обаче се появява в Европа много по-късно, едва през Ренесанса. Първоначално е използвана за украса на дрехите на благородниците и богаташите, тъй като е белег на лукс. Аристократите от цяла Европа се надпреварват да позират на придворните художници в костюми, богато украсени с дантели: италиански, фламандски, а по-късно и френски.
За родина на дантелата се смята Фландрия, но в същото време (втората половина на ХV в.) има още един център, прочут с производството на дантели – Венеция. Но докато венецианците били известни с дантелата, плетена на една кука, във Фландрия в град Брюж плетенето на дантели се извършва с помощта на дървени макари и множество игли. Безспорни майсторки в сложното изкуство били монахините от Антверпен. За официално начало на производството на дантела обаче се смята 1717 г., когато тогавашният епископ на Брюж възложил на монахините да организират в града училище, в което да обучават децата от по-бедни семейства на безценното умение.
И ако до края на ХV в. дантелата краси яките, жабото и ръкавелите на мъжете, от началото на ХХ в. тя става материя изключително само за дамите: служи не само за декорация на бельото, от нея шият рокли, сака, изработват чадърчета, шалове и шапки. Тогава се появяват и първите машини за плетене на дантели – в Нотингам, Англия, и след това в Кале, Франция. n


Есента на 2014  връща класиката ...още>>

Слънчеви очила за зима 2014...още>>

Индустрията на лукса  разчита на мъжете...още>>

Границата на нормалното  в модата...още>>

Модата среща  изкуството в Instagram...още>>

Стилът  Малефисънт ...още>>

Гащеризонът през лятотое от кожа ...още>>

Black Tie Новите правила за дрескода ...още>>

Аксесоарза зимата...още>>

Нашето credo!Удобство, функционалност и качество...още>>

Ретро привкуселегантно, но комфортно лято...още>>

The girlfrom ipanema...още>>

Мода на квадратЕдна история от Шотландия с много цветове идва, за...още>>