Шоколад
Любов от пръв поглед: блокче тъмен шоколад
Репортаж: Creativefood
Фотография: Stefania Sainaghi
 

Любов от пръв поглед: блокче тъмен шоколад е в основата на вкусни сладкиши с изкусителен аромат. А изборът на конкретната форма, която удоволствието ще приеме, е ваш...



Шоколадова торта с малинов сироп
Време за приготвяне: 1 час.
Продукти: за 4 порции
100 г смлени бадеми
180 г захар
100 г масло
5 яйца
100 г шоколад
60 г брашно
1 пакетче бакпулвер

За соса:
300 г малини
100 г захар
Сок от 1/2 лимон

Как се приготвя:
Разбийте на пяна маслото със захарта, прибавете жълтъците, брашното и бакпулвера, смлените на ситно бадеми и разтопения на водна баня шоколад. Разбъркайте. Разбийте белтъците на твърд сняг и ги добавете към шоколадовата смес. Пресипете тестото в намазана с масло форма за торта и печете 40 минути на 175 градуса. Пасирайте малините със захарта и лимоновия сок и сервирайте изстиналата торта с малиновия сос и с украса от парченца шоколад.


Дзупа инглезе с шоколад И ПОРТОКАЛИ
Време за приготвяне: 90 минути.

За 4 порции: Разтопете 150 г захар в 50 мл сметана. Разбийте 4 жълтъка и ги прибавете към сметаната. Разтопете на водна баня 150 г шоколад и също го добавете към сметановата смес. Разбъркайте добре и варете на водна баня до сгъстяването на крема, като внимавате сместа да не прави мехури. Оставете крема да изстине. Изцедете сок от 3 портокала и го смесете със 100 г ликьор, за предпочитане с червен цвят. Натрошете 200 г бишкоти или пандишпан, наръсете тестото с портокаловия сок с ликьора, разпределете напоеното тесто в чаши за сервиране. Украсете с резенчета портокал и портокалова кора и залейте с крема. Преди да сервирате, оставете за 1 час в хладилника.


Шоколадов кейк с ядки
Време за приготвяне: 45 минути.
Продукти: за 16 парчета
100 г шоколад
70 г масло
200 г захар
2 яйца
50 г белен шамфъстък
50 г кедрови ядки
80 г брашно
1 бакпулвер
1 щипка сол

Как се приготвя:
Смелете на едро ядките. Разтопете маслото заедно с шоколада на водна баня. В купа разбъркайте разтопените масло и шоколад заедно със захарта, а след това добавете и яйцата, предварително пресятото брашно с бакпулвера в него, солта и смлените ядки. Прехвърлете сместа в квадратна тефлонова тавичка (с размер 20 см) и печете 30 минути на 175 градуса. После извадете от фурната и нарежете кейка на 16 квадрата. По желание гарнирайте с карамелизирани ядки (2 с. л. захар и 1 с. л. едро смлени ядки).



Чаша настроение Как да си приготвим зимен коктейл...още>>

Закуска на треватаВ парка, в гората, на морския бряг...още>>

Италианска аферакласически италиански ястия...още>>

Пикантни кюфтенца със сос от къри...още>>

Разцъфнал артишок...още>>

Пържени пачи яйца...още>>

Лук, печен на сол...още>>

Лазаня с артишок и крабВреме за приготвяне: 2 часа...още>>

Студено пилешко с желиран нарВреме за приготвяне: 15 минути (+ за стягане)...още>>

Салата от бял боб и пилеВреме за приготвяне: 30 минути...още>>

Свежа закуска...още>>

Свежа салата картофи и риба тонВреме за проготвяне: 10 минути...още>>

Заешка яхния по средиземноморскиВреме за приготвяне: 40 минути...още>>