Няма невъзможни мисии за
Том Круз. Един от най-успешните актьори

Том Круз. Един от най-успешните актьори в Холивуд през последните 20 години. Богат, търсен и желан. И макар сърцето му сега да принадлежи на една-единствена жена, от екрана той радва милиони.
В “Последният самурай” той потвърди, че е основен играч във висшата лига на американското кино


Поля Александрова

Преди ролята на капитан Нейтън Олгрин Круз прекарва няколко месеца в изтощителни тренировки. За актьор с неговия бекграунд това, разбира се, не е най-тежката част от работата му. Не по-малко беше натоварването му и за филми като “Невъзможна мисия” и “Специален доклад”. Впрочем още от времето на “Топ Гън” Том е на “ти” с всички методи за физическа подготовка. Няма как - камерата, както и феновете очакват  да е в перфектна форма. Но “Последният самурай” изискваше и друг вид подготовка – актьорът трябваше да влезе в кожата на  ветеран от гражданската война, изгубил душата си, но откриващ отново смисъла на живота в съвършено различна от неговата култура.
“Трябваше да науча японски, да се запозная с историята на гражданската война и самурайските традиции – споделя Круз. - Прибавете към това физическата трансформация. Страхувах се, че амбициите ми може да се окажат по-големи от възможностите ми. Отне ми доста време, докато се почувствам достатъчно гъвкав и силен, за да сложа самурайски доспехи. Но накрая се научих да правя суши за 5 минути. И приех бушидо.”
Том прекарва безкрайни часове над учебниците по история. Влага цялото си сърце, докато сам не се превръща в малка енциклопедия. Възхитен е от самурайския кодекс на честта бушидо и твърди, че го е възприел и в живота си. Работи упорито върху отношенията си с останалите членове на екипа и най-вече с японските си колеги. Връзката между него и Кен Ватанабе, който изпълнява ролята на самурая Кацумото, е силна не само на екрана, но и в реалността.
Силата на “Последният самурай” е в посланията на филма -  за дълга, за честта, лоялността и приятелството. Теми, които не са безразлични на Том Круз и в истинския му свят.
Той има в биографията си два провалени брака. Тези, които си мислят, че все още е щастливо женен за Мими Роджърс, трябва да знаят, че актьорът се раздели и с втората си съпруга Никол Кидман. При все това е доста старомоден в отношенията си и моногамен във връзките с противоположния пол. Поне така твърди... Не можел да живее соло, без близък човек до себе си.
Клюките за него в жълтите вестници са истинска рядкост -  умее добре да прикрива подробностите от личния си живот. Но не е тайна, че дори когато работи, Том държи семейството му да е близо до него. Приятелката му Пенелопе Крус и двете му деца (осиновени в ерата “Никол”) прекарват доста време на филмовата площадка на “Последният самурай”. “Така се чувствам по-спокоен” – споделя самият Том.
Въпреки провала на брака му с Никол Кидман и нейната авантюра с рокидола Лени Кравиц, двамата продължават да поддържат добри отношения. Заради децата и общото си минало. Том не крие, че се радва на успехите на бившата си половинка, и не приема обвиненията, че бил основната причина тя да остане в сянка толкова дълго време. На въпросите за предстоящ брак с Пенелопе Крус отговаря отрицателно, но веднага допълва, че не изключва такава възможност. “Пенелопе е невероятна жена, чувствам се щастлив с нея!” – подчертава той.
27 са филмите зад гърба му. Няма Оскар, но очевидно умее да избира ролите си. Превъплъщенията му изискват различно ниво на съсредоточаване и творчески опит. “Роден на 4-ти юли” и “Интервю с вампир” са различни като жанр, но това не му попречи да опита силите си и в двата. Същото се отнася и за продукциите “Рейнман” и “Магнолия”. А след приключенията му на самурай идват премеждията на поръчковия убиец в поредния хит на режисьора Майкъл Ман (все още неозаглавен), където ще му партнират Джейми Фокс и Джейда Пинкет-Смит. В последното си интервю за легендарния Лари Кинг по СNN неотдавна Том сподели, че не изключва  скоро да стъпи и на “Бродуей”.
Круз е богат, без да е ексцентричен. Богатството му се оценява на 250 милиона долара. Живее в лукс, но без излишества. Когато оставя бакшиш в ресторант, той е точно 15% от сметката. 13-и е по богатство в света на шоубизнеса.  На 41 години има ранчо в Колорадо, вила в Бевърли Хилс, апартамент в Ню Йорк и друг в Лондон, яхта и джет. Не ходи по нощни заведения,  не си позволява обичайните за звездите увлечения по алкохола и дрогата, но пък колекционира бижута (сейфът му тежи 1 милион долара). Том Круз  е опитен бизнесмен. Той не импровизира. Той управлява парите си.
Всеки филм за него е инвестиция. Всяка подробност е уточнена, всичко е под контрол. Продуцира повечето от филмите, в които играе. Внимателно подбира ролите си, заглавията, афишите. Контролира интервютата си. Хващали са го да повтаря с точност до запетайката едни и същи изречения пред различни журналисти, като актьор добре научил текста си. Една от най-силните фигури в Холивуд. Не поема риск и печели луди пари. 
А какво прави с тях? Том Круз не е забравил откъде е тръгнал: бедно семейство, изоставено от несериозен баща. Малкият Том Мапотър остава единствен мъж вкъщи, рано разбира цената на парите. Станал звезда, той не пилее на вятъра. Пазари се за заплатата на прислужниците си,  държи в документите по развода да се  уточни, че бракът е продължил  десет години без една седмица (след десетата година би трябвало да отстъпи на Никол Кидман половината от авоарите си), чете внимателно договорите си.
Увлечението му  по сциентологията предизвика много шум - сектата отдавна е забранена в много страни по света. Той обаче твърди, че не бил подлъган. “Сциентологията ми помага да разпознавам и преодолявам бариерите в живота си. Когато бях малък, страдах от дислексия, а днес успявам да контролирам способността си да чета. Тук не става въпрос за религия, а за философия. За техниките, с които да подобриш здравето си, живота си, бизнеса си...”
За Том Круз киното не е невъзможна мисия. То е съвкупност от техники, които му помагат да оцелее в конкурентната среда. И начин да спечели любовта на публиката.


На вечеря с Хилфигърпо време на филмовия фестивал в Цюрих...още>>

Алисия Викандер - за киното като любов...още>>

В света на:Алис Симеонова...още>>

В света на:Kатерина Евро...още>>

В света на:Константина Живова от Try with Ina...още>>

Айрис Апфел -Стил отвъд годините ...още>>

Вречени на модата средиземноморската сватба на Ерика и Луис...още>>

Гореща точка -„50 нюанса сиво“...още>>

ЗавръщанетоЛюба от X Factor отново е на голямата сцена...още>>

Pазлична, вдъхновяваща, FKA Twigs...още>>

GRAZIA Блиц: Рут Колева...още>>

Всички  мои лица...още>>

Aве ДжулияЗа модата в наследство...още>>