Гергана
Tежка ли е короната на Мис България

Tежка ли е короната на Мис България?


Милко Стоименов

Стара кооперация в центъра на София, строена ня-къде преди Втората световна война. Толкова потъмняла от времето, че е станала не сива, а чак черна, а внушителният иначе атлант, който поддържа издадения напред еркер, се забелязва едва когато се приближиш на метър-два от него. Отдавна е изживяла своите 15 минути слава, но затова пък какви! Тук е сниман култовият за соцреализма филм “Топло”, завещал ни незабравими реплики като “Ей, голям човек е дакелът!” и “Детенце, дай си ми зъбките!”. Следва още по-невзрачен вход откъм полузапустял вътрешен двор. Както може да се очаква, фотографското студио е на последния етаж, а асансьор няма. По стълбите с купчини тухли и саксии с мушката, се разнасят миризми. Източникът им е огромен плик с менюта Биг Мак, който мъкна нагоре. Причината? Гергана и фризьорката, която се грижи за вида й по време на сесията, са прималели от глад.
Когато попадам в студиото, картината се променя. Феерия от цветове – стаи с червени, сини, оранжеви стени, снимки, лампи, прожектори... В една от тях заварвам нещо като модерен вариант на средновековната инквизиция. Лъчезарно момиче седи неподвижно, не смее дори да мигне, а около него се суетят две девойки - едната безмилостно опъва косата й с шноли, другата съсредоточено нанася грима щрих по щрих.
Това е първата ми среща на живо с Гергана Гунчева, най-красивата българка, или иначе казано, новата Мис България.
Решаваме да не губим време, тъй като всеки момент ще дойде екип от Канал 3, който да заснеме как ние снимаме Гергана. На молбата ми да каже нещо за себе си тя е лаконична и отговаря, без да се замисля. Сигурно това е първият въпрос, който всички й задават, и отговорът отдавна е готов. (Вторият въпрос трябва да е има ли си приятел, но за него още е рано.)
- Казвам се Гергана Гунчева, на 17 години съм, от София, зодия Риби съм, тъй като съм родена на 26 февруари. Тренирала съм художествена гимнастика, но прекъснах, времето не ми стигаше, а трябва да завърша Националната професионална гимназия по полиграфия.
- Разбрах, че искаш да станеш журналистка?
- Това ми е мечта от малка. Никога не съм мислила, че ще стана модел. Откакто се помня, искам да стана журналистка. И то телевизионна. Мечтата ми е да водя предаване или токшоу. Много ми харесва Ани Салич, а любимият ми водещ е Ники Кънчев.
И тъй като мечтата на Гергана винаги е била да стане журналистка, а не модел, случайно стечение на обстоятелствата я изпраща на кастинг.
- В училище имаше кастинг, организиран от “Визаж”. Приятелката ми реши да се яви, но не искаше да ходи сама. Помоли да я придружа. Но харесаха мен...
Гергана е на 15 години, когато се явява на въпросния кастинг. Веднага става лице на модния канал на “Визаж”, а две години по-късно вече е Мис България. Шеметна кариера, нали? Но в модата животът тече бързо. Няма време за чакане!
За конкурса момичетата се подготвят цяла седмица. Живеят заедно, репетират по цял ден. Изморителна програма. На такива конкурси зад кулисите прехвърчат искри, правят се номера, а завистта е нещо обичайно.
- О, нямаше такива неща. С повечето момичета станахме приятелки. Даже след конкурса отидохме заедно в дискотека и се забавлявахме. А на другия ден станах много рано – започнаха интервютата и оттогава не мога да си почина. Програмата ми е запълнена минута по минута за три седмици напред.
Гергана вече е минала през студията на куп телевизии и радиа, през интервюта за  вестници и списания. Сигурно я чакат поне още толкова. При толкова много интервюта кой е най-глупавият въпрос, който са й задавали?
- Всякакви. Например от “Сигнално жълто” ме питаха защо никоя след Жени Калканджиева не е попадала във финала на “Мис Свят”. В крайна сметка не съм журито на “Мис Свят”. А те търсеха клюката – да кажа, че еди-кое си момиче не е хубаво.
Тук се сещам нещо друго: всяко момиче отива на конкурс с надеждата да спечели. Само че Гергана се оказва изключение. Защо ли? 
- Да, съмнявах се, че ще спечеля, защото имаше много хубави момичета. Мислих, че журито ще хареса някое от тях повече.
Има едно стихотворение на Рождественски, в което един богатир е подложен на множество изпитания – с огън, с вода и прочие. Последното са медните тръби на славата. Защото тя, колкото и мимолетна да е, нерядко променя хората до неузнаваемост. Питам Гергана дали се чувства променена от това, че е станала Мис България. Та това е мечтата на всяко момиче! Без да се замисля, тя отговаря: “Не, изобщо!”
- А короната тежи ли ти?
- Все още не я усещам. Не мога да осъзная какво се е случило. Когато се събудих на сутринта след конкурса, момичето, което беше в моята стая, ме попита: “Как спа Мис България?” Като я чух, се сепнах: “Това за мене ли беше?” Още не мога да се нарека Мис България.
- Кой първи те поздрави?
- Родителите ми. Не, май момичетата от конкурса бяха първи, защото бяха най-близо до мен. После съучениците ми се обадиха и в хор закрещяха “Честито, честито!” Мнозина, които въобще не очаквах да ми звъннат, са ме търсили у нас – една жена, която продава в магазина срещу училище, личната ми лекарка. Радвам се повече, че съм направила хората около мен щастливи, отколкото, че съм станала Мис България.
- Имаш ли си девиз, който да следваш?
- Имам си цитат от една книга. Смисълът е, че човек не трябва да вярва на това, което виждат очите му, а на това, което чувства сърцето му, защото то е най-истинското.
Повечето й връстници май предпочитат по-леки забавления – компютърни игри, дискотеки... А тя - книги!
- Така се разтоварвам. И аз обичам да ходя на кино или да се срещам с приятели в някое кафене. Но понякога това ме натоварва повече, отколкото ако се прибера вкъщи и прочета някоя книга.
Решавам вече да я попитам дали си има приятел. И ако отговорът е “Не”, какъв трябва да бъде мъжът, който ще спечели сърцето й.
- Нямам приятел, имах доскоро, но вече не. Много харесвам хора с чувство за хумор, с които да ми е забавно! Човекът до мен трябва да ме уважава, да уважава личното ми пространство. Да уважава както сегашната ми професия, така и бъдещата, ако стана журналист. Не обичам мъже, които ме ограничават. Никой не бива да иска от мен да си седя вкъщи и да не ходя на работа.  Колкото моят бъдещ приятел има право да се развива, толкова и аз.
Представата й за успех?
- Един ден, като остарея, когато се обърна назад и погледна в миналото, да остана доволна. Да не съжалявам за нищо. Е, сигурно ще има за какво да съжалявам, но да не е нещо сериозно, да не си кажа: “Абе, провалих си живота.”  Това е за мен успехът, но ще го усетя след доста години.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

1. Гергана е висока 172 см, а мерките й са 58-90-59.
2. Очите й са синьо-зелени, а естественият цвят на косата й е тъмнокестеняв.
3. Любимата й напитка е кока-колата, а предпочитана храна са спагетите и пицата.
4.  Любимите й цветове са ярките - розово, цикламено, оранжево, бебешко синьо...
5. Любимият й сезон е пролетта - зарежда я с енергия.
6. Много обича да пътува и с нетърпение чака да дойде октомври, за да замине за Китай.
7. Занимава се с мода заради удоволствието. Има хора, които не гледат с добро око на това, което прави, тогава си казва: “Щом ми завиждат, значи има за какво!”
8. Няма идол, който да следва, затова върви по своя пътека.
9. Има не един, а два талисмана –  пръстени, с които не се разделя, защото са й подарени с любов.
10. Любимата й книга е онази, от която е цитатът - “Джонатан Ливингстън Чайката” от Р. Бах. Чете я всяка седмица.
11. Любимият й филм е “Хубава жена”, защото е романтична приказка, а Гергана не обича екшъни.
12. Слуша всякаква музика, но най-вече евъргрийни.
13. Няма любима марка дрехи, защото не робува на марки.
14. Държи най-много на честността на близките си . Ясно й е, че другите никога няма да бъдат напълно искрени.
15. От всички места по света се чувства най-добре у дома.


Елена ПетроваЖената, която не се страхува от високото...още>>

Опитай с Инаурок по сбъдване на мечти...още>>

Красива безкрайностКристина Несторова...още>>

Никол в света на телевизията винаги си мисля, че мога да свърша нещо и по-добре...още>>

Къде е ЕВА?всички се питат къде е Маги...още>>

Станимира Колевапред GRAZIA...още>>

Blonde ambitionИва Янкулова...още>>

Момичетопорасна...още>>

Габи100% истинска...още>>

Скорост 2012Ивет Лалова...още>>

Ах, тази Викимного добра в киното...още>>

Front RowFollow The Step...още>>

Една влюбена женаЖана разбира от щастие...още>>