Другото прелъстяване
Нетипични ситуации, в които не би ви
Нетипични ситуации, в които не би ви хрумнало, че ще послужи: в семейството, с приятелите, в работата. Една книга разкрива защо винаги си струва труда да се прилага изкуството на прелъстяването. Ето как

Симона Копа

Може да прозвучи плашещо. Като опасен чар, който оплита в мрежите си подобно песента на сирените. Думата “прелъстявам” носи цялата неустоима сила на маменето, привличането, подчиняването. Но означава също да развиваме самите себе си, да укрепваме самоуважението си, да се харесваме, за да бъдем харесвани и обичани. Обща за всички нас цел, която засяга междуличностните отношения от всякакво естество. И главно изкуство, което може да се овладее. Такава е тезата на появилата се съвсем неотдавна в Италия книга “Прелъстяването”, написана от Джакомо Дакуино, психиатър и автор на редица студии, изследващи сферата на човешките емоции. С него съставихме кратък наръчник по прелъстяване – за практическо приложение в работата, в семейството, с приятелите.


В работата

Прелъстителната сила е плод на придобита увереност в себе си, на устремност, на смелост. Тя е работа над себе си, която се отразява в професионалната сфера.
Образ. Прелъстяването се разиграва при първия досег. После отстъпва място на други качества като професионализъм, надеждност, сериозност. Но често първият образ, който излъчваме за себе си, остава запечатан в съзнанието на другите. И се превръща за някои в завоювана територия, на която да градят убедителността си, за други – в летящ старт, последван от грижата да се заличат отрицателните му следи. И в работата, както и в другите сфери, са облагодетелствани хората, които имат психологическа прелъстителна власт. Техният чар се корени във вътрешната хармония – а тя се изявява в стил, който отхвърля излишъка от екстравагантност, лукс, модност. Което не означава да приемаме анонимност поради страх от чуждата преценка: безличното не прелъстява никога. Прелъстителността е мраморен блок, който се вае търпеливо и се превръща в хармонична фигура. Неин израз е равновесието между  сдържаност и добър вкус.
Език. За да ни харесват, трябва сами да се харесваме. Без самочувствие никакво усилие на разума не може да убеди околните, че струваме, че сме “обичливи” и съответно прелъстителни.
Неувереността ни подтиква да се уеднаквяваме с другите, да избягваме самоизявата, за да не се окажем отхвърлени и да изгубим одобрението на групата. В работата мнозина проявяват склонност да редуват свръхдоза мълчание по важните въпроси и свръхдоза думи за незначителни неща. А обаянието се крие в способността да премълчиш и в смелостта да кажеш – естествено, престъпвайки схемите.
Жестикулация. Внимание, с нея не бива да се прекалява. Често се наблюдава стремеж да се компенсира с жестове оскъдността на един все по-технически и беден на прилагателни и съществителни език. Но прекаленото движение на ръцете фокусира вниманието на събеседника и накрая го отклонява от думите – докато някоя и друга пауза и не толкова настъпателен ритъм поддържат висок интерес към съдържанието на разговора.

В семейството

Да прелъстяваш означава да се харесваш и съответно да бъдеш обичан. Всеки от нас желае да получи одобрение и обич. И повече от всякъде другаде – у дома.
Образ. Външният стил трябва да съответства на вътрешния: наистина спазването на формата е гаранцията, която даваме за собствените си намерения. Родителите, които посягат към гардероба на децата си и демонстрират младежко облекло и маниери, всъщност отричат ролята си на възпитатели. Повече или по-малко съзнателно нашият облик отразява отношенията ни с нашите деца: в този случай отношения между “равни”, отношения на приятелство, положително не на авторитет.
При подрастващите е друго. Юношите носят “униформи за разпознаване”, които осигуряват приемането им в средата на техните връстници. И изпитват нужда да разграничат своя свят от този на родителите си.
Жестикулация. Някои прелъстителски сигнали имат ясно значение на съгласие или отказ. Сред тях погледът е първото средство за комуникация. Достатъчно е да си припомним, че при цели поколения един бащин поглед е стигал, за да се задейства чувството за вина.
Език. Гласът с неговите модулации, тон, тембър издава чувства, съобщава емоции. Понякога е достатъчно едно изречение, произнесено с верния тон, за да се получи одобрението в семейството или да се утвърди собственият авторитет. С гласа трябва да внимават преди всичко мъжете: женското ухо е по-чувствително. Наистина жените (чети: майки, съпруги, дъщери) имат особено развита интуиция за декодирането на звуци и интонация.

С приятелите

Прелъстяването е и начин на сближаване с другите и създаване на приятелства. За да успеем, трябва да предложим оригиналност, отзивчивост, доброта, интелигентност.
Образ. Образът все по-често се налага над съдържанието. Днес прелъстява повече изнесеното на показ, отколкото притежаваните достойнства. Но в истинското приятелство другият не се оценява по обичайните социални показатели. В отношенията с приятелите са важни сходствата, т.е. общото в начина на мислене, чувствата, желанията, ценностната система. С тази именно общност прелъстяваме себеподобните и се оставяме да бъдем прелъстени от тях. И това би трябвало да е достатъчно.
Език. Всяка прелъстителска стратегия изисква уважение и усилие да се разбере личността на другия. Опитите за омагьосване на събеседника с думи например могат да доведат до обратния резултат. Твърде настойчивата любезност и премногото приказки понякога извикват недоверие и инстинктивно желание за бягство. Затова не бива да се показваме “настървени” за компанията на другия.
Жестикулация. Важно изискване за приятелското прелъстяване е вярната комуникация. Тъй като това, което се изрича с глас, е малка част от онова, което се изразява, не бива никога да забравяме, че несловесният език (често и несъзнателен) трябва да е съзвучен с думите. Затова да внимаваме да не опровергаваме казаното с жестове, пози или модулация на гласа. Честността, която е в основата на истинското приятелство, не признава отклонения.


В тoпформа с балет, скуош, тенис или йога.....още>>

Професия детегледачкаперфектният заместник-родител...още>>

Идеи които променят светадве истории със световен оттенък...още>>

Идеи които променят светаПредставяме ви две изключителни българки...още>>

Любов в три посокиБог е любов във всяка култура и във всяка религия...още>>

Предстартова треска преждевременните раждания в България, Европа и...още>>

Let’s talkabout sex...още>>

Пътеводител намодерния стопаджия...още>>

Летни намаленияот adidas...още>>

Улови си подарък!Ела в The Mall и хвани златната рибка...още>>

Устойчив дизайнеко материалите...още>>

Живот на колелаТой невинаги е скоростен...още>>

Сън за щастиебитката за обич...още>>