Рецептите за щастие
Във всяко момиче се крие сексбогиня

Във всяко момиче се крие сексбогиня с изящни бедра, успешен брак и кариера, готова да завладее света. Така смятат асовете на самопознанието и самоусъвършенстването. И всеки дава своя рецепта


Стефания ди Вита

Добре ли се чувствам? Не? Май че да, но не може ли да съм малко по-добре? Ако се съди по броя на хората, заели се да ми отговарят професионално, това са въпросите, които трябва да ме занимават ден и нощ. Въпреки че се специализира в проблемите на молекулярната физика, човечеството си остава неграмотно за всичко, засягащо душевното ни благополучие. Някога се вълнувахме повече дали поведението ни е достойно, за да влезем в рая и да бъдем щастливи. Но се появи психотерапията и вътрешният ни свят стана непознатата обетована земя, която на всяка цена трябваше да картографираме. Появиха се изрази като “да бъда такъв, какъвто съм” и “стремя се към духовно съвършенство”. Появи се Дийпак Чопра и ни показа как да дишаме правилно и да изричаме своята мантра шест пъти сутрин и вечер. Появи се Амели Пулен и ни научи как да се наслаждаваме на малките удоволствия на баналното си всекидневие. Появиха се и поредните обещания за по-ниски данъци и по-спокоен живот.
Така че раят може да почака. Ние щастието ще си го намерим още тук, ще си подредим къщата по правилата на фън шуй, ще се върнем тонизирани от курса по йога, ще се отпуснем на дивана и ще включим телевизора, за да проследим с напрегнато вълнение поредния епизод на “Море от любов” и ще си кажем, че животът е хубав и щастието е “на една ръка разстояние”. Усещайки тази нарастваща загриженост за неговото благополучие, логично е човечеството да се чувства добре. Но дали е така? Според статистиката в световен мащаб депресията е добила епидемични измерения, а успокоителните се поглъщат като бонбони за гърло. Човекът в мечтания западен свят е по-здрав и по-образован от всякога и от материална гледна точка е постигнал завидна стабилност, но самоусещането му е трагично. Какво не е наред? Защо не сме удовлетворени? В нас ли е проблемът? Или рецептата е сгрешена?

Няколко класически похвата

Ставате християнин. Започвате да ходите на църква, научавате молитвите, размишлявате върху Евангелието и постите редовно – не само последната седмица. Погледът ви е отправен към вечното царство, затова полагате особени грижи за бедните и онеправданите.
Вземете пример от Мел Гибсън: Журналисти, артисти, хора от всякакви професии са преоткрили себе си в лоното на християнството, но никой не е направил колкото Мел Гибсън, успял да превърне Божия син в герой на блокбастър и да възроди интереса към позабравения библейски епос.

Заемате се с психоанализа. Започвате с теориите на Фройд, продължавате с Юнг, а Лакан направо ви взима акъла. 50 минути седмично изливате душата си при психоаналитик и откривате забравените травми от детството, формулата за общуване в семейството, с приятелите, с другия пол. А когато стигнете до професионалните въпроси, звъннете за всеки случай в работата -  може да е възникнало нещо спешно.
Вземете пример от Уди Алън: Никой в света на масовата култура не е успял до такава степен да посвети зрителя в психоанализата. Уди Алън стана изразител на тревогите на едно поколение, решило да търси себе си на канапето на психоаналитика, и определено намери формула за професионален успех. Колкото до щастието в личния му живот, това е друг въпрос.

Записвате се на йога. Купувате си всички възможни книги с източна философия, изчитате Ведите и Псалмите на Давид и мечтаете да посетите Индия. Ако йогата не ви помогне да се слеете с Вселената, поне ще сте постигнали завидна гъвкавост.
Вземете пример от Мадона: никога вече material girl! Кралицата на попа потърси смисъла на живота и откри Кабала. Еврейският мистицизъм в съчетание с малко санскрит й помогна да запише най-добрия диск в кариерата си (Ray of light), но слабите продажби я принудиха да се върне към старата изпитана формула...

Осланяте се на звездите. И знаете, че ако майка ви беше издържала още малко, сега хороскопът ви щеше да е съвсем различен и щяхте да се разбирате много по-лесно с Козирозите например. Следите стриктно хороскопа си за деня, за да планирате професионалните си амбиции, срещите си, любовните си въпроси и финансовите си проблеми.
Вземете пример от Берлускони, Рейгън и всички останали държавни глави, бизнесмени и звезди, осигурили си услугите на лични астролози, за да споделят може би отговорността за решенията си.

Отдавате се на плътски удоволствия. Нагледали сте се на кариерата, превърнала в мъчение живота на хората около вас, и решавате да заложите на удоволствието. Не че е имало от какво да се оплачете, но сетивата ви определено се нуждаят от пробуждане. Гледате с пренебрежение на осъдителните коментари за сексуалното ви поведение и се отдавате на живот, изпълнен със страст и емоции.
Вземете пример от Ким Катрал: След като стана световен прототип на сексуално разкрепостената жена, Саманта от “Сексът и градът” реши да използва дарбата си и да се превърне в гуру по въпросите на секса. В книгите си тя обяснява как да се наслаждаваме на тялото си, дори когато сме на прага на средната възраст и над нас е надвиснал призракът на менопаузата.

Започвате да водите здравословен живот. Втурвате се да преоткривате природата. Рафтинг, скално катерене, планински преходи: не пропускате нито една възможност да сте на открито. Но и в затворено пространство не си губите времето: ходите два пъти седмично на фитнес и избягвате токсините, готовите храни, алкохола, сладките и кафето. Къде ли е Супермен да си премерите силите?
Вземете пример от Стинг: Музикант с нестихваща енергия, Стинг определено държи на здравето си. Ако живеете като него, може и вие някой ден да се превърнете в знаменитост, кой знае?

Откривате сциентологията.
Добре, че има супермодерни религии като философията на Хъбърд, които сбират огризки от свещените текстове и поднасят едно ново религиозно ястие. Внимание: трябва да се консумира топло.
Вземете пример от Том Круз: Не е тайна, че най-голямата звезда на нашето време е ревностен сциентолог и отдава успеха си на сциентологията. Но имайте предвид, че сектата на сциентолозите е забранена в редица страни (например Германия) поради доказани измами...


В тoпформа с балет, скуош, тенис или йога.....още>>

Професия детегледачкаперфектният заместник-родител...още>>

Идеи които променят светадве истории със световен оттенък...още>>

Идеи които променят светаПредставяме ви две изключителни българки...още>>

Любов в три посокиБог е любов във всяка култура и във всяка религия...още>>

Предстартова треска преждевременните раждания в България, Европа и...още>>

Let’s talkabout sex...още>>

Пътеводител намодерния стопаджия...още>>

Летни намаленияот adidas...още>>

Улови си подарък!Ела в The Mall и хвани златната рибка...още>>

Устойчив дизайнеко материалите...още>>

Живот на колелаТой невинаги е скоростен...още>>

Сън за щастиебитката за обич...още>>