Пенелопе Крус
Мечтая на всички езици

Тя е пак в жълтите хроники – заради края на широко обсъжданата й връзка с Том Круз и предстоящия й епичен филм “Сахара”. Добре дошли в романтичния свят на Пенелопе Крус, където да говориш на един език не е достатъчно


Джанфранко Раниери

Родена е преди 30 години в Мадрид, в семейството на механика Едуардо и фризьорката Енкарна. Родителите й се спират на името Пенелопе, вдъхновени от популярна песен на Хуан Мануел Серат. Едва  четиригодишна постъпва в музикално училище, където прекарва следващите девет години от живота си. Междувременно учи класически балет. Включва се дори в школата на Кристина Рота в Ню Йорк. Отказва се от средното си образование, за да спечели известен конкурс за модели. Снима се в музикални видеоклипове, докато учи драматично изкуство в Мадрид.
Когато започва работа в телевизията, тя е на 16. Но непосилните за възрастта й ангажименти я изтощават, тя изпада в депресия и се налага да прекара известно време в грижи за себе си. Плаща твърде висока цена за ранния си успех. Подобна криза ще я застигне отново след години, когато ще опита шанса си в Холивуд.
След възстановяването си Пенелопе се насочва към киното. Снима се във филми на Рафаел Алказар и Фернандо Труеба. Големият й пробив е с “Бел Епок”, който се превръща в хит в Испания, печели девет награди Гоя и Оскар в категорията за най-добър чуждоезичен филм. Още позитивни коментари идват след участието й в хита на Бигас Луна “Шунка! Шунка!”.
Следват шест успешни години в Испания, които изпречват на пътя й Алваро Армеро, Педро Алмодовар, Венсан Перес и Франсиз Макдорманд. Тя се снима в испанската версия на “Отвори очи”, сценарият на който по-късно ще бъде адаптиран от предприемчив холивудски екип, включващ самата Пенелопе, приятеля й Том Круз и няколко независими продуценти, под името “Ванила Скай”.
Пробивът й в столицата на киното е във филма на Стивън Фриърс “The Hi-Lo Country” - история за приятелството и любовта в Дивия Запад. Хонорара си от този филм Пенелопе дава за благотворителност в Калкута. А парите, спечелени от хита на Алмодовар “Всичко за майка ми”, изпраща с  благотворителна цел в Уганда. 
В “Жена на върха” нейната симпатична бразилска готвачка с изразено отношение към лютите чушлета й печели много привърженици. Тя влиза във висшата лига на Холивуд, което й осигурява по-значими роли. Тръгват слуховете, че тъкмо Пенелопе е разделила Мат от дългогодишната му приятелка Уинона Райдър.
Следват “Дрога” с Джони Деп, “Капитан Корели” с Никълъс Кейдж и нови задкулисни интриги – жълтата преса е убедена, че Пенелопе си ляга с всеки мъж, с когото работи. Слуховете обаче се оказват просто слухове, поне докато не се натъква на Том Круз. Този път папараците са на прав път – бившият господин “Никол Кидман” си пада по екзотичната испанка и, както изглежда, нещата са сериозни. Дори обвиняват Пенелопе, че е разделила звездното дуо – Кидман-Круз. Каква е истината, никой не знае, факт е обаче, че връзката на Том и Пенелопе продължи повече от три години, за да се сгромоляса в началото на 2004-а. И то в момент, в който и двамата бяха на върха на кариерата, публиката беше започнала да ги харесва като двойка и беше простила на Пенелопе непризнатия й “грях” срещу Никол.
Но всичко хубаво си има край, за да даде шанс на нови, още по-хубави неща. След  римейка на френската класика “Фанфан Лалето” и последния й холивудски хит “Готика” тя е на снимачните площадки на два филма – независимата продукция “Ноел” и високобюджетния “Сахара”, където партнира на Матю Маконъхи. Според нея това е най-сериозната й роля в американска продукция до този момент.
Колкото до Том Круз... Личните им агенти твърдят, че двамата поддържат приятелски отношения, докато пресата предпочита версията, че Пенелопе отчаяно се надява да си върне любимия. Само преди седмица актрисата заяви публично, че се радва на независимостта си. “До този момент винаги съм била “приятелката на някого”. Време е да открия себе си”, кратко коментира новините за личния си живот госпожица Крус.
Един от последните ти филми е “Готика”. Вярваш ли в духове?
- Не знам – никога не съм ги срещала. Но съм виждала такива невероятни неща, които другите хора дори не могат да си представят. Всичко зависи от въображението. Нищо не приемам и не отричам напълно.
Как се подготвяш за ролите си?
- Задавам си въпроси от типа: “Какъв парфюм носи героинята ми?”, “Какъв език говори?”, “Как се облича?”, “Какво иска от живота?”. Когато постигна задоволителни отговори, вписвам всичко в тетрадка. И така създавам образа си. Това ме забавлява. И ме изпълва с положителна енергия.
Доволна ли си от кариерата ти в Холивуд?
- Да. Гордея се, че съм първата испанска актриса, задържала се в Холивуд толкова дълго. Доволна съм, че имам време и за снимки в Европа. Тази година бях в Италия, а миналата – във Франция. Английският език винаги ще бъде втори за мен – едва ли някога ще мога да го говоря перфектно. Продължавам да уча и вероятно съм изчистила доста от акцента си, но... Хубавото е, че в момента снимам на четири езика - испански, английски, френски и италиански, и това ме кара да се чувствам изключителна. Точно това е кариерата, за която съм си мечтала. Малък филм във Франция за мен е еднакво важен, колкото и голям филм в Холивуд.
На какъв език мечтаеш – на испански или на английски?
- Смесено. Докато снимах в Италия, от мен се изискваше да говоря перфектен италиански. Така че си мечтаех на някаква странна комбинация от английски, испански и италиански.
А на кой ти е най-трудно да говориш?
- Когато съм в родината си, не мога да правя грешки. Не мога публично да кажа: “Съжалявам, дълго време ме нямаше и съм забравила как беше “чаша” на испански!” Повярвайте ми, ще ме разпънат на кръст! Неотдавна дадох интервю на една испанска журналистка. Преди нея ме разпитваха нейни колеги от Франция и Италия. Когато обаче дойде ред да говоря на майчиния си език, си казах наум: “Съсредоточи се! Ако кажеш и една думичка на френски или италиански, никога няма да ти простят!”
Когато се ядосаш, на какъв език крещиш?
- На всички!


Елена ПетроваЖената, която не се страхува от високото...още>>

Опитай с Инаурок по сбъдване на мечти...още>>

Красива безкрайностКристина Несторова...още>>

Никол в света на телевизията винаги си мисля, че мога да свърша нещо и по-добре...още>>

Къде е ЕВА?всички се питат къде е Маги...още>>

Станимира Колевапред GRAZIA...още>>

Blonde ambitionИва Янкулова...още>>

Момичетопорасна...още>>

Габи100% истинска...още>>

Скорост 2012Ивет Лалова...още>>

Ах, тази Викимного добра в киното...още>>

Front RowFollow The Step...още>>

Една влюбена женаЖана разбира от щастие...още>>