Анна Курникова
 Трябва просто да почувстваш, че това

“Трябва просто да почувстваш, че това е  той...”


Тя влиза в жълтите хроники с бурния си нощен живот, множеството годеници и поне един недоказан съпруг. Истините и слуховете за една от най-големите звезди в женския тенис

Микеле Салваторе

Представете си следната история. Болнаво 4-годишно момиченце. Лекарите съветват родителите му да го запишат да спортува, за да може поне малко да заякне. Хлапето опитва с фигурно пързаляне, но залата е студена, а и падането върху твърдия лед не е най-приятното изживяване. Семейството дълго умува какъв спорт да избере и накрая се спира на тениса. Новогодишният подарък за момиченцето е ракета за тенис. Детето толкова се влюбва в новия спорт, че години по-късно си спомня: “5-годишна играех два пъти седмично. Правех го за удоволствие, родителите ми нямаха представа, че ще започна да играя професионално.” Родителите не са имали представа и за още нещо - че момиченцето ще стане една от най-големите звезди в женския тенис, при това най-красивата и най-популярната. Историята звучи невероятно като приказката за Пепеляшка, но е факт, защото въпросното момиченце е Анна Курникова.
Вече на 7, Анна е записана в престижния тенисклуб “Спартак” в московския парк “Соколники”. Постепенно тенисът запълва цялото й време и внимание. “Имах кукли, но не си падах много по момичешките работи. Любимите ми играчки бяха плюшени животни, но не можех да им отделям много време – най-много пет минути сутрин. След това се занимавах с други неща, предимно тенис. Исках да играя тенис по осем часа на ден, да гледам видеокасети с тенис, да се нахраня и да падна смъртно уморена в леглото.”
След година Анна печели първия си турнир и попада в полезрението на специалистите. Озовава се в прочутата тенисакадемия на Ник Болетиери, откъдето са излезли звезди като Мартина Хингис, Моника Селеш, Винъс Уилямс, Пит Сампрас, Андре Агаси... Само след два месеца Болетиери казва за Анна: “Видял съм всичко, но тя ме плаши. Тя знае всичко, знае какво иска и как ще го постигне. Тя не е най-младият талант, който съм тренирал, но е най-големият.”
Но мнението му ще се промени. Защото и Анна се променя. “Бяхме я въздигнали на пиедестал и тя си въобрази, че светът е в краката й. Стана груба, суетна, надута - истинска тийнейджърка. Тогава започнах да подозирам, че макар Анна да е най-талантливата, Винъс Уилямс или Мартина Хингис ще я надминат.” Така и става. Макар на 11, 12 или 13 години Анна да печели безброй престижни турнири за девойки, тя и до днес няма титла на сингъл при жените. Вярно, при двойките положението е друго – там спечелените турнири са почти трийсет!
НАПОСЛЕДЪК Я ПРЕСЛЕДВАТ НЕЩАСТИЯ
Тежка травма на стъпалото преди време не й позволи да стъпи на корта месеци наред. Дори изпадна от топ 100 (а някога бе номер 8!), но през 2003 се върна в елита и достигна 38 място в ранглистата. Нещастието никога не идва само: след проблемите с крака, се появиха проблеми с гръбнака. Всъщност те не са от вчера – две години Анна не сваля от гърба си специалните пластири и пояси. Но това не може да я спре и през миналия месец тя се завърна на корта. Макар и само за демонстративни мачове. Засега!
Животът й обаче не е само тенис. “Когато приключа с тренировките (5 часа на корта, 1 час фитнес), обичам да ходя на плажа, да карам ролери, да плувам... Обичам всичко, свързано с водата. Трябва да правя нещо, не мога да седя на едно място. Но не водя нощния живот, който ми приписват медиите. Лягам си рано. Прибирам се вкъщи в седем и половина, гледам телевизия и си лягам.”
БУРНИЯТ Й НОЩЕН ЖИВОТ
е най-малкото, с което влиза в жълтите хроники. През 1999 г. й приписват връзка с хокеиста Сергей Фьодоров, на следващата година със съотборника му Павел Буре. Буре дори обявява пред репортери годежа си с Курникова. Думите му или бяха лъжа, или годежът се е разпаднал. През 2001 г. британският таблоид “Ивнинг Стандард” отиде по-далеч и обяви, че Анна се е омъжила за Фьодоров.
Историята е твърде странна, защото и Анна, и семейството й отрекоха, но пък Фьодоров продължи да настоява на своето. Дори през 2003 г. в интервю за “Хокей нюз” той каза, че двамата са били женени, а в друго интервю майка му заяви, че Сергей и Анна са сключили брак в Москва. Ако историята е истинска, защо никой не откри поне препис от свидетелството за брак, нали?
Зърнат ли репортерите Анна в компанията на някой мъж, веднага обявяват, че това е поредният й приятел, годеник и т.н. Така стана и с Марк Филипусис, и с Енрике Иглесиас.
“О... просто направих един клип с него, защото звукозаписната компания ме помоли. Клюките започнаха заради целувката в клипа, но няма нищо вярно. Аз съм толкова млада, изобщо не мисля за семейство. А за деца да не говорим. В момента ме интересува единствено как да играя по-добре.”
Въпреки това в живота й има място за мъж, но “той трябва да проявява разбиране. Да приема, че често ще пътувам и ще играя.” Как трябва да изглежда? “Да бъде самият себе си. Нещата трябва да се получат естествено. Не бива да искаш нещо конкретно, защото когато го получиш, можеш да останеш разочарован. Трябва просто да почувстваш, че това е той...”


Знаете ли, че...

Родена е на 7 юни 1981 в Москва, зодия Близнаци; висока е 174 см, тежи 56 кг.
Живее на Сънсет Айлънд, Маями, в имение за 3 млн. долара. Преди това притежаваше мансарда на 4 нива с басейн на покрива.
Извън тениса? Магазини, плаж, храна – особено шоколад. Често яде шоколад в почивките между геймовете.
За  разлика от много други тенисистки никога не носи грим на корта. “Нямам време да мисля за това. И косата си не изрусявам, сама изсветлява от слънцето.”
Домашният й любимец е миниатюрен доберман на име Джени. Веднъж Анна предизвика скандал, тъй като отказа да го прибере в клетка по време на полет със самолет.
Не се сприятелява лесно. “Не се чувствам комфортно с хора, които не познавам. Все си мисля, че искат да ме използват.”

Снимки: Barry Rosen/Eyevine


Елена ПетроваЖената, която не се страхува от високото...още>>

Опитай с Инаурок по сбъдване на мечти...още>>

Красива безкрайностКристина Несторова...още>>

Никол в света на телевизията винаги си мисля, че мога да свърша нещо и по-добре...още>>

Къде е ЕВА?всички се питат къде е Маги...още>>

Станимира Колевапред GRAZIA...още>>

Blonde ambitionИва Янкулова...още>>

Момичетопорасна...още>>

Габи100% истинска...още>>

Скорост 2012Ивет Лалова...още>>

Ах, тази Викимного добра в киното...още>>

Front RowFollow The Step...още>>

Една влюбена женаЖана разбира от щастие...още>>