Свободна дисциплина
56-годишният израелски архитект и дизайнер Рон Арад направи възможна комуникацията между един полилей и почитателите на съвременното изкуство, когато преди година представи в рамките на традиционната изложба, организирана от компанията Swarovski в Маями, светещо тяло, на което посетителите могат за изпращат sms-и.
Интерактивната комуникация и провокацията на възприятията са запазен знак на родения в Израел дизайнер, на когото Музеят за модерно изкуство в Ню Йорк посвещава ретроспективната експозиция Ron Arad: No Discipline. Изложбата представя Арад като магьосник на формите и материята с постиженията му в областта на продуктовия дизайн.
Специално за експозицията заедно с професионалния си партньор Майкъл Кастелана дизайнерът създава гигантската скулптура „Клетка без граници“, която служи като естествено пространство за разглеждане на творенията му. Експозицията, чийто куратор е специалистката на МОМА в областта на дизайна Паола Антонели, обхваща разностранните проявления на таланта на израелеца, който откровено си признава, че не чете списания, а само ги разглежда.
„Дизайнът е моят живот – мисля, говоря и коментирам развитието на дизайна. Искам да правя нещата така, че те да се проявяват в най-чистата си форма – ето защо моето най-голямо вдъхновение си остава природата. Страхувам се от скуката, фундаментализма, материалистите и арогантните хора, от тъмнината и смъртта и правя всичко възможно, за да избягвам близка среща с тях!“, коментира негативните емоции в живота си преподавателят по индустриален и продуктов дизайн в Royal College of Art в Лондон.

Текст: Мира Генова
Фотография: МОМА, New York


Бягство в синьо и зеленонедалеч от нас...още>>

Тествайте Philipsи техните предложения за умна телевизия...още>>

Вдъхновения от Ideal StandardАкценти в банята...още>>

Къде се сбъдват мечтитеДа събуди за живот всичките ви сетива...още>>

Верижна реакцияИзолде Принджърс е убедена, че комбинацията между...още>>

Reality BitesВ световен мащаб...още>>

Фото стенаДомашна декорация...още>>

СвещиСъздайте уют...още>>

Лудостта на величиятаДве мащабни експозиции в Музея за модерно изкуство...още>>

Коледно настроениеУкрасете дома си ...още>>

Фън ШуиСпалнята...още>>

Поле на мечтитеЛегендарният архитект Франк Лойд Райт...още>>

В легло с АрманиИталианският дизайнер Джорджо Армани...още>>