Белослава
Мисля, че има любов

“Мисля, че има любов!”


Две години след дебюта й с “Улици” тя е все така усмихната и уверена в себе си. Открихме една от най-чаровните български изпълнителки  в Лозенец дни преди излизането на втория й албум 


Диана Алексиева

“Слушай ме” ме накара да се запитам как ще звучи втория ти албум. Но първо - кога ще излезе?

- До края на септември. Ще включва 10 песни, без бонусите. Работя вече две години по него - с Живко Петров, част от аранжиментите прави Гого Станев. Работя и с част от “Трансформейшън” – Ясмин и Цецо. Познавам ги от Консерваторията – бяха  първата ми група. Как хората се събират отново...

Притесняваш ли се дали ще отговориш на очакванията?

- Наистина имам синдрома “втори албум”. Сега знам много повече. И като изпълнител смятам, че е важно да събереш правилните хора. Иначе самото записване много ми тежи. Не съм добра в студио. Но се уча.

С какво ще е по-различен от “Улици”?

- По-ретро е. Може би самата аз съм в такъв период. Мога да го нарека “романтичен ретро чил аут”.

Слушаш ли Нора Джоунс?

- Много. Тя е един истински ангел.

Не те ли смущава времето от две години между албумите?

- Не е важно да правиш албуми, по-важно е реално да съществуваш в музикалното пространство. Да го правиш за самия себе си, да се кефиш, да те има за публиката. Да успееш да изживееш нещата сам.

Има ли хора в клубовете, където пееш?
- Спомням си, че преди 5 години с Жив-ко свирехме в “Суинга” пред трима души, и то с часове. И пак беше хубаво. Сега хората идват да ни слушат и  стават все повече.

Защото е модерно или защото вече е традиция?

- До голяма степен е и благодарение на медиите.

Има ли нещо, което не знаеше, че ще трябва да правиш, преди да станеш певица?

- Налага ми се да пея на партита, където хората са дошли не да слушат музика, а заради храната. В такива моменти трябва наистина много да обичаш това, което правиш, за да оцелееш.

Не ти ли се е случвало да даваш повече, отколкото получаваш?

- Да. Има моменти, в които дланите ми се затоплят, направо горят, получава се някакъв топлинен обмен между мен и публиката. И Живко, и Лили, всички го усещат. А има и моменти, в които през цялата вечер съм ледена.

Жените и мъжете по един и същи начин ли реагират на песните ти?

- Мисля, че когато съм на сцената, всички ставаме едно цяло. Мисля, че има любов.

Искаш ли да чуеш “Две луни” например в изпълнение на определен човек, от любопитство?

- Не. В това отношение съм егоист. Като направя нещо, го хвърлям зад гърба си. Дори не слушам албумите си.

Минаваш на друго ниво?

- Да, също и в житейски план това с нивата много ме забавлява.

За какво си мислиш често напоследък?

- Направо се побърквам от мислене. Вглеждам се в детайли, в малки неща. Ако напиша всичко, което ми минава през главата, хората ще ме помислят за луда.

Какава зодия си?

- Рак.

Личи ти. Знаеш ли други Раци, които пеят? Изобщо, разделяш ли хората по зодии?

- Не по този начин. Но Раците винаги ги познавам.  Усещам някаква приятна близост. Лазим много надълбоко.

Мнителна ли си?

- Да много, може би това е черта на Раците, защото сме много чувствителни и усещаме неща, които другите не забелязват.

Какво би посъветвала дъщеря си относно мъжете?

- Да ги обича. Мъжете бих ги издигнала на пиедестал. Ние, жените, не бихме просъществували без тях. Имаме нужда от взаимност и от закрила.

Значи не искаш Дара да е прекалено еманципирана?

- Искам да е умна глезла.

Тя пее ли?

- Фалшиво, но от сърце.

Гордее ли се с теб?

- Не й харесва нищо, което правя. Казва ми: ”Защо не си като другите майки, да ходиш с токчета и да ме прибираш навреме?” Смешно й е, че ходя по джапанки, и ми се подиграва, когато ми искат автографи. Не й е приятно, когато в училище я представят като “дъщерята на Белослава”. Дразни се. Значи има характер.

Харесва ли й музиката ти?

- Не. Харесва “Антибиотика”, Бионсе, Джей Ло. Изобщо по-мадами.

А ти каква музика слушаш напоследък?

- Радио Нова. Касетофонът ми се крепи на скоч, дори и диск не мога да си пусна. Но не мисля, че това е случайно. Точно сега нямам нужда, всяка музика ме натоварва. Трябва да е нещо по-леко.

Смяташ ли, че българите са предубедени към собствените си изпълнители?

- Предубедени са. Много. Но това си е техен проблем.

Ще имаш ли  песни в албума на английски?

- Много бих искала, но нямам. Всички “демота” са на английски - сега пиша текстовете на български. А това е истинско предизвикателство - да правиш текстове на български за музика, която се пее на английски. Но аз обичам предизвикателствата. Обичам да се боря.

С какво не обичаш да се бориш?

- С всичко извън мен. Водя вътрешни борби. Всичко извън мен - всякакви аномалии и хора, се опитвам да приемам откъм добрата страна. Лошото си е в мен.

Коя модна тенденция не ти харесва?

- Никога не съм харесвала жените, които искат да приличат на другите. Една жена може да е красива и с пола, и с ниски обувки, не само на висок ток. В България всичко е много показно. Като колежките от поп фолка. За мен не е задължително да подчертаеш гърдите си, за да си секси. Според мен красотата е по-качествена, ако просто е загатната.

Това значи ли, че не би се снимала гола?

- Да. Аз съм срамежлива. Пък и смятам, че за да се снимаш гол, трябва да харесваш абсолютно всичко в себе си. Да си перфектен. Според мен голотата и сексапилът са в погледа. Излъчването на всеки човек е в очите.

Защо няма българи, пробили на Запад? Доказали се в България изпълнители, които се въртят по МТV, например?
- Обяснявам си го с факта, че българският шоубизнес още не е влязъл в рамките на световния. Дори и географски още не сме в схемата.

А има БГ изпълнители, които ще стоят адекватно на световната сцена?

- Да, повече от 50% от българските изпълнители. Но аз не искам да съм там. И тук ми е достатъчно трудно. А да мислиш по 24 часа на ден как всяка следваща песен да е по-добра от предишната никак не е лесно. И там животът не е толкова лъскав, колкото изглежда.

Критикуват ли те в очите или коментарите са все положителни?

- Не обичам критиката. Тя ме смазва. Правя се, че не я чувам. Лесно е да си критичен, като гледаш отстрани. Отговорността да излезеш пред хора и да кажеш това, което мислиш, е голяма. Тежи ми, когато някой коментира медийните ми изяви - дори да е в положителна насока. Мразя да ми казват: “С това сако ти беше хубаво” или: “Защо са ти направили такава прическа”... Не ме интересува какво мислят другите. Аз съм много самонадеяна.

Има ли песни, които не са достигнали до публиката ти?

- Моята публика пее всичките ми песни. За мен беше изненада, че “И твойта майка също” стана хит.

Това до голяма степен се дължи и на текста на Ицо Хазарта...

- Да, много е добър. Но публиката не е дорасла за чувството му за хумор. Хората обичат нещата да са им смлени. А Ицо те кара да мислиш.

С кои други български изпълнители би пяла?

- С Галя от “Каризма”. И с Любо от “Те”, с Дичо от “Д2”, с Деси от “Фючър Шок”, с Мария Илиева - особено последните й парчета, все едно са мои...

Защо според теб напоследък се появиха толкова много хора, които искат да се занимават с музика?
- Всеки има право да се полута...

Но защо точно в тази сфера?

- Защото не знаят, че времето отсява. Иначе щяха да предотвратят това, което ги очаква.

Страх ли те е от времето? От факта, че ще остарееш?

- Не просто ме е страх, много ме е страх. Добре е обаче да го осъзнаеш навреме, за да го предотвратиш.

Мислиш ли, че е възможно?

- Да. Ако се грижиш добре за себе си. Спорт, кремове за лице и тяло, масажи.

Дойдохме си на женската тема. Дай едно по едно. Започни със спорта.

- Почти през ден си измислям нещо, което да ме изпоти. Или фитнес, или тенис, или плуване. Пък и след 30 години трябва да ограничиш храненето. Това, че всяка вечер трябва да готвиш за семейството, не е оправдание да не го правиш разумно. Трябва да се мисли какво се яде. И винаги да е разделно. Не ям хляб. Това с алкохола и цигарите е тъпо. Трябва да си обичаш тялото и да се грижиш за него.

Какви кремове използваш?

- Скоро станах на 30 и вече смело мога да кажа, че от 5 години ползвам всякакви кремове за тяло и за лице. И ходя често на масаж. Масажът е като движението – прави те щастлив.

Вчера почти се кълнях, че косата ти е светла, а сега се появяваш с тъмнокестенява...

- Правила съм всичко с косата си. Напоследък обаче съм със собствения си цвят и много се гордея. Явно е някакъв инстинкт за самосъхранение. Жените посягат първо на косите си, като имат какво да кажат. Значи аз съм в хармония със себе си. Наскоро открих и първия си бял косъм.

Има ли дрехи, които колкото и стари да са, продължаваш да носиш...

- Предимно такива са. Новите не са ми любими. Култова дреха ми е дънката. Както и блузи тип “прегърни ме”. И с деколтета. Много харесвам и рокли – с дантели, пайети, от сатен... Коприната ми е демоде. От обувките най-много обичам джапанките и сандалите. И такива с каишки.

Скоро пак беше в Маями, как намираш американската мода?

- Не съм от хората, които отричат САЩ. В хаоса там аз намирам страхотен чар. Има всичко, въпросът е какво ще избереш. Тяхната небрежност, еклектиката от вкусове, държави и култури е родила стил, който ми харесва. Храната също е много вкусна. Винаги, когато отида там, ям суров телешки стек. Харесва ми динамиката. Аз съм агресивно динамичен човек.

Знам, че там работиш по някакъв музикален проект?

- Работя с българина Стан Колев. Той е част от един диджейски проект – Casa Flava. Аз участвам с гласа си, а музиката е хаус. Макар че в Маями се слуша най-вече R&B.

А в България къде обичаш да си почиваш?

- Тук, в Лозенец - имаме къща и прекарвам възможно най-много време на това място. Дори и през зимата почти през уикенд съм тук. Сутрините тогава са студени, вътре гори камината, мирише на кафе и на онази ванилена миризма на кекс... Искам, като умра, да разпилеят прахта ми над Лозенец...

Снимки: Павел Червенков
Стайлинг: Сандра Клинчева


Елена ПетроваЖената, която не се страхува от високото...още>>

Опитай с Инаурок по сбъдване на мечти...още>>

Красива безкрайностКристина Несторова...още>>

Никол в света на телевизията винаги си мисля, че мога да свърша нещо и по-добре...още>>

Къде е ЕВА?всички се питат къде е Маги...още>>

Станимира Колевапред GRAZIA...още>>

Blonde ambitionИва Янкулова...още>>

Момичетопорасна...още>>

Габи100% истинска...още>>

Скорост 2012Ивет Лалова...още>>

Ах, тази Викимного добра в киното...още>>

Front RowFollow The Step...още>>

Една влюбена женаЖана разбира от щастие...още>>