Мария Бонева
„Децата са най-добрата кауза“ По-важно
На 11 ноември 2002 г. стрелките на времето в живота на младата и красива Мария Станева променят посоката си и от слънчевото момиче остава само сянка на надежда и вяра в доброто. Рекламната мениджърка на модната агенция на Дарина Павлова „Мегаталант“ е залята с киселина пред дома си в столицата. „Едва тогава разбрах защо в Ада мирише на сярна киселина!“, изповядва се години по-късно в книгата „Другата страна“ Мария. Смела и твърдо решена да се бори срещу ужасяващия инцидент, тя прави невъзможното – възстановява, благодарение на американски специалисти и прочутата доктор Дарина Кръстино-ва от Париж, не само лицето си, но и вярата в доброто и силата на любовта. И ако на Брад Пит му бяха необходими „Седем години в Тибет“, за да открие истинската сила в човека – духа, на Мария Станева-Бонева й трябва също толкова време, за да започне своя кръстоносен поход в името на доброто – асоциацията „С лице към света“. 

Grazia:
Как се появи идеята за създаване на асоциацията „С лице към света“?
Мария Бонева: Идеята ми хрумна още в началото на 2007 година, когато бях във Версай за операция при доктор Дарина Кръстинова. Докато чаках за поредната процедура, се запознах с едно италианско семейство, чието дете имаше тежка малформация. Детето минаваше на десета или единадесета операция. Заговорихме се с доктор Кръсти-нова и тя ми каза: „Мария, знаеш ли колко такива деца има!“. Стана ми любопитно защо никога никой досега не е разказвал за тези реконструктивни операции, с помощта на които може да се върне лицето на едно дете или един възрастен човек. Тогава тя ми каза, че този тип хирургия е неблагодарна, че не е печеливша като пластичната хирургия.
Така ми хрумна идеята да помагам на български деца с подобни проблеми. Доктор Кръстинова ми спомена за асоциация във Франция, която се занимава с подобна кауза и се казва „С лице към света“. Създадохме я и в България - аз станах президент, а доктор Кръстинова – почетен член. Още щом се върнах, казах на всичките си приятели и партньори, свързахме се с болница „Токуда“, които ни предоставиха базата, за да се правят там необходимите операции четири пъти в годината, а  покрай всички интервюта, които анонсираха проекта, с нас се свързаха много хора – дарители и нуждаещи се. Много съм благодарна на медиите, че ни дават този шанс – да се обявим, за да може хората да ни намират.

G:
Кой е ангажиран със селекцията на децата, които имат шанс да се върнат към живот с ново лице?
МБ: Не мога да кажа, че е селекция. Когато доктор Кръстинова идва с френския си екип, те избират по различни показатели. Аз правя връзката със семействата, но медицинският екип решава. Започвам да работя върху една по-голяма и амбициозна програма, защото идеята ни е не само да помогнем физически на едно дете с малформации, но и да върнем вярата му в света. Много от децата имат проблем в училище, защото съучениците им се подиграват. И в този момент аз стартирам една образователна инициатива в училищата, надявам се много хора да ни подкрепят. С нея искам просто да кажа: „Мили деца, никой от нас не се ражда с лице с гаранционна карта. Един лош инцидент става много бързо. Понякога едно падане или една катастрофа може да обезобрази лицето и искам да ги науча да не се подиграват. Разбира се, това идва от семейството, защото ангажирани в ежедневието си, ние много често не обръщаме внимание на децата и те стават жестоки.

G: Кои са хората, които ви помагат? Има ли още рицари на доброто?
МБ: Трудно ми е да се справя от врата на врата, защото финансовата криза се оказа негативен фактор. Освен това моите дарители са почти винаги едни и същи. Най-големият дарител на асоциацията е Гриша Ганчев, той на два пъти е дарявал много големи суми, даже последния път дарената от него сума стигна за операции на седем деца. Отделно неговата агенция Litex Travel поема самолетните билети на екипа на доктор Кръстинова. Тодор Батков беше много голям дарител. Мая Илиева, адвокат Венета Атанасова, Никола Стоянов, Васил Мирчев – те не искат да бъдат споменавани, но за мен е важно да се знае, че има нормални хора, които не искат да се афишират, но ние трябва да казваме имената им. Като се съберем много хора с добри сърца, нещата се случват. По-важно е да разбереш не, че някой си е купил бентли или яхта, а че е направил едно дете щастливо.

G: Имате ли други идеи за набиране на средства за асоциацията?
МБ: Искам да кандидатствам на по-високо ниво за усвояване на пари, да се обърна към европейските фондации и се надявам госпожа Силви Вартан, с която се срещнах след концерта й в София, да ми помогне с контакти и идеи. Връзката направи Силвестър Лолов. Решихме, че можем да използваме клишето „Красота-та ще спаси света“ и всички модели, които ще участват в конкурса Best Models, да се включат в тази кауза.
Ще има благотворителен търг, на който ще се разиграят френски тоалети haute couture, луксозно шампанско, телефонен апарат, картини, картички за Коледа. Силви и съпругът й Тони останаха изумени от историята ми и тя обеща да помогне.
Освен това мисля да направя голяма мащабна познавателна кампания. Менажирам много артисти и певци, ще направя голям концерт, който ще се заснеме – идеята ми е да събера пари от телевизиите, които да откупят права и да дарят колкото искат.

G: Какво е логото на асоциацията?
МБ: Логото на асоциацията е Малкият принц, който живее в своя свят, защото е неразбран от другите. Нещо такова се случва и с моите деца.

G: Много е хубаво, че ги наричате моите деца...
МБ: Мои са, защото аз съм ги открила и съм в контакт с тях. Децата зареждат и смятам, че когато човек прави добри неща, това е неговата мисия. Много хора си мислят, че като загубят лицата си или имат някакъв недъг, това ги поставя в неравностойна ситуация. Няма такова нещо. Мога смело да кажа, че това лице ми отвори много повече врати и ми помогна да се справя с много повече предизвикателства, отколкото предишното. Амбицията ми е да работя и върху още една реформа – по отношение на осиновяването на деца, както и да не се стига до толкова много домове за сираци. Не може така безразборно да се раждат деца и не може деца да раждат деца. Силви Вартан е дала шанс на едно страхотно дете. Много български семейства също имат този шанс и тази сила и възможности, но те все още се борят със законовите процедури – трябва да има промяна в това отношение.

G:
Кой е най-тежкият белег?
МБ: Хората, които ми причиниха това нещо, те носят най-тежкия белег, защото са с обезобразени души. Хора, които могат да си позволят насилие над жена и дете – това са белязани хора. Моите белези се превърнаха в моя отговорност, защото има толкова хора, които ме спират по улиците и казват:  „Ние четохме за вас, много ви се възхищаваме!“

G:
Откъде идва силата ви?
МБ: От децата ми. Бях на 28 години, когато загубих лицето си. Възраст, на която за много жени това би било пагубно. Децата ми дадоха сила, нямах право да се предавам. Родих малката Анжела между операциите в Париж и оттогава всички я наричаме нашето ангелче. Мисля, че Господ ми я даде, защото когато ме заляха с киселина, бях бременна и се оказа, че не мога да задържа бебето. Страдахме със съпруга ми Ангел, но после се появи Анжела. Много задружно семейство сме и това ми дава кураж. 

G:
Какво се случи с идеята за филм със сценарий по вашата история, която трогна холивудския сценарист Роналд Бас?
МБ: Той дойде в България, дори беше специален гост на сватбата ми, но продуцентите като че ли не харесаха сценария. После решиха, че това би била лоша реклама за България, защото подобни неща – като заливането с киселина като отмъщение – се случват само на Балканите. У нас има  24 случаи на жени – жертви на това зловещо насилие. В нашата държава стана нормално пречи ли ти някой, да го залееш с киселина. За жалост никой не минава под ударите на закона. Свободно можеш да си купиш  100 грама сярна киселина в интернет, която струва 50 лв. Доктор Кръстинова ми беше споменала, че всички заливания с киселина, които се лекуват в клиниката й,  са от Балканите – Гърция, Румъния и България. Има само един-единствен случай в Сибир.

G:
Вашата асоциация „С лице към света“ е вярна на основното правило на доброто – предай нататък. На вас са ви помогнали добри хора, сега вие също помагате на хора в нужда...
МБ: Да, в началото ми помагаше Дарина Павлова, после Тодор Батков. Хората ми помогнаха и сега аз помагам на хората. Доктор Кръстинова направи последните ми операции без пари, тя и досега работи без хонорар за българските деца. Възхищавам се на добротата на дарителите и на смелостта на хората, които търсят новите си лица към света.

Текст: Краси Генова
Фотография: Елена Ненкова


Oще призове за REFANКомпанията с награда "Символ на България“ ...още>>

Млада гвардия...още>>

Плодови забавленияот Frutelli Heroes...още>>

Лолиткитев модата...още>>

Тримата тенориМисията на голямата дарба...още>>

Жена на ръбаВ способността на терапията да връща живота в хармоничните...още>>

Орденът на обективаВ този брой ви представяме Дилян Марков...още>>

Орденът на обективаФотографите не са художници. Могат да запечатат само...още>>

Ladies ClubНа вечерята присъстваха Милена Захариева от Fairplay...още>>

Йорданка Фандъкова: Не съм самотен играчВ женските слабости се крие голяма сила и това е от...още>>

Мария ПетковаДоброто е заразно...още>>

ЛИНИЯ НА УСПЕХАКОГАТО ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВЗЕХМЕ В РЪЦЕТЕ СИ КАТАЛОГА НА...още>>

СВЕТЪТ НА ЧУДЕСАТАКОЗМЕТИЧНАТА КОМПАНИЯ AVON, КОЯТО ОТ НАЧАЛОТО НА ДЕВЕТДЕСЕТТЕ...още>>