Лудостта на величията
Две мащабни експозиции в Музея за модерно
Две мащабни експозиции в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк празнуват триумфа на дизайна като поле на развихряне на въображението на гениите в бранша. Първата – What Was Good Design? MoMA’s Message 1944-56, препуска във времето и представя ше-
дьоврите в дизайна в средата на 40-те. Концепцията за good design се появява още в началото на 30-те години и провокира яростни спорове сред легендите в индустрията. „Има ли изкуство в дръжката на една метла?!“, пита списание Time в далечната 1953-а, а 56 години по-късно кураторите на изложбата Джулиан Кинчин и Ейдън О’Конър отговарят: „Да, ако е създадена, за да бъде полезна, и изглежда добре!“. В експозицията са събрани култови дизайнерски постижения на легенди като Чарлз и Рей Еймс, Марсел Бройер и Ханс Вегнер.
Музеят за модерно изкуство в Ню Йорк е сцена, на която дизайнерите представят проектите си още в зародиша на явлението модерен дизайн. Лудостта на величията проговаря и в изложбата The Erotic Object, в която сюрреалистите изпробват уменията си в създаването на ексцентрични и налудничави проекти, вдъхновени от екстремната комбинация на ежедневие и творчески експерименти. Алберто Джакомети, Салвадор Дали, Ман Рей и Жоан Миро се спускат по ръба на острието на бръснача, за да докажат, че еротиката присъства в най-дребните и скучни на пръв поглед детайли от реалността.

Текст: Мира Генова
Фотография: МОМА, New York


Бягство в синьо и зеленонедалеч от нас...още>>

Тествайте Philipsи техните предложения за умна телевизия...още>>

Вдъхновения от Ideal StandardАкценти в банята...още>>

Къде се сбъдват мечтитеДа събуди за живот всичките ви сетива...още>>

Верижна реакцияИзолде Принджърс е убедена, че комбинацията между...още>>

Reality BitesВ световен мащаб...още>>

Фото стенаДомашна декорация...още>>

СвещиСъздайте уют...още>>

Коледно настроениеУкрасете дома си ...още>>

Фън ШуиСпалнята...още>>

Поле на мечтитеЛегендарният архитект Франк Лойд Райт...още>>

Свободна дисциплина...още>>

В легло с АрманиИталианският дизайнер Джорджо Армани...още>>