Йорданка Фандъкова: Не съм
В женските слабости се крие голяма сила
Кандидатурата на госпожа Йорданка Фандъкова за кмет на София не е изненада, а деликатен жест на припомняне, че оформящата се като световна тенденция активна намеса на нежния пол в политиката се случва и у нас. Кандидатът за кмет на ГЕРБ за частичните местни избори в София обяви на пресконференция по повод старта на предизборната си кампания, че „няма нищо лошо в това да слушаш. Зависи кого и за какво слушаш, а всички могат да потвърдят, че господин Бойко Борисов умее да слуша!“, и парира твърденията, че е „послушното момиче“ на премиера. 

Grazia: Столицата е сърцето на една държава. С какъв ритъм ще тупти то, ако вие сте кмет на града?
Йорданка Фандъкова: Ще тупти в ритъма, в който си го направим всички ние, защото истината е, че гражданите правят града, не го прави кметът. Кметът със сигурност може да вложи усилия в това гражданите да се обърнат към своя град и да имат съзнанието, че те самите случват нещата.
G: Ако спечелите изборите, вие ще сте първата жена-кмет в историята на града. Как ще се адаптирате към среда, която доскоро се свързваше само с твърдата мъжка ръка?
ЙФ: Никога не съм разглеждала въпросите като женски и мъжки. Задачите са едни, а техните решения изискват определени компетентности и умения. Смятам, че имам достатъчно натрупан управленски опит, и това, което е важно според мен за кмета, е той да има талант да търси и намира подкрепа от различните институции, но най-вече на гражданите.
G: Как ще отговорите на упреците на младите хора, които са категорични, че държавата им е длъжник по отношение на култура и образование?
ЙФ: Ще припомня, че нашата програма за открито управление, за която софиянци гласуваха преди две години, продължава да се реализира и моята задача е по-скоро да запазя и ускоря темпото на реализирането й. Всъщност ресорите, с които съм се занимавала, са точно тези, за които говорите вие – култура и образование. Така че може да сте сигурни, че това е една тръпка, от която със сигурност няма да мога да изляза. Напомням за намирането на нови, и то  външни пространства: Мостът на влюбените като място за изложби и приятни разходки, киното на открито са само малка част от това, което ще развием в бъдеще. Успяхме да създадем и програма „Култура“, от която една голяма част е за финансиране на младежки проекти, както и на проекти на неправителствени организации. Тази тенденция ще продължи. И най-важното, което не успяхме да направим преди, а сега вече с подкрепата и на държавата, от която бяхме лишени дълго време, е да направим музей за съвременно изкуство. Проектът беше моя лична амбиция и е нещо много чакано през тези години.
G: С какво впечатлихте премиера Бойко Борисов, който така силно повярва и инвестира във вас като активна политическа фигура?
ЙФ: Само той може да отговори на този въпрос, но аз ще добавя, че съм отговорен човек и когато поема един ангажимент или задача, се стремя да я доведа докрай. Това е важно и господин Борисов като лидер със сигурност има нужда от хора, на които да разчита.
G: Ще ви върна към женската тема. Очертава се като световна тенденция дискретната намеса на нежния пол в политиката. Мишел Обама и Карла Бруни-Саркози излязоха от сянката на съпрузите си. Политолозите вече говорят за новата ера на матриархата – как ще коментирате това?
ЙФ: Чела съм подобна теория и мнения, но не съм човек, който разделя така категорично нещата. Не можем да крием, че по отношение на ценностите обществото ни се намира в сериозна криза. Темите, които са били винаги по-скоро женски - като образование и култура, излизат на преден план, а  там могат да помогнат жените. Възможно е да идва време, в което жените управляват добре. Вижте например Ангела Меркел, която вече втори мандат ще управлява една силна държава. Подчертавам обаче, че не съм привърженик на това разделение. За мен най-важни са качествата на хората.
G: На кой европейски град бихте искали да напомня София и как трябва да изглежда градът ни, за да бъде адекватен на света отвън?
ЙФ: Не мога да кажа, че трябва да прилича на някой друг град. Напротив, смятам, че София има свой собствен облик и той трябва да бъде максимално разкрит. Един от моите любими проекти вече започва да се реализира и това е сърцето на града – Ларгото. Скоро ще имаме възможност да се покажем не само като столица, но и като активна туристическа дестинация. Имаме толкова много ресурси – културноисторическото наследство, минералните извори, които са запазена марка на България, Витоша – една невероятна планина, която се намира само на 20 км от града, архитектура, култура. Имаме голям потенциал в сферата на културата, който все още не е развит напълно. И ако това се направи, София ще стане една от най-привлекателните столици.
G: Казахте, че в работата си ще разчитате на диалога с гражданите. Вярвате ли, че българинът има адекватно поведение като гражданин, защото като че ли в последно време по-скоро показа, че му липсва опит в тази посока?
ЙФ: Да, до голяма степен е така, но аз не смятам, че трябва да се връщаме назад, а по-скоро да търсим решения. Факт е, че гражданското общество вече е много по-активно. Решенията се вземат заедно. Смятам, че кметът не трябва да бъде самотен играч, защото това е вредно и рисково начинание.
G: Остава ли ви време за личен живот, за семейството ви – каква сте, когато не сте на бойното поле в политиката?
ЙФ: Мисля, че съм една и съща навсякъде. Опитвам се да намирам време за личен живот и за семейството си, което също отделя време и полага усилия, за да общуваме и да прекарваме повече време заедно.
G: Кои са малките ви женски тайни в ежедневието извън офиса?
ЙФ: Обичам да пазарувам, да ходя на фитнес. Много обичам и да се разхождам с внука си и държа на това, защото са много редки моментите, в които мога да общувам с него.
G: Казват, че дори и най-сърдитият и гневен човек се предава пред едно неустоимо кулинарно изкушение. Кой е вашият кулинарен специалитет?
ЙФ: Всъщност, когато имам време да готвя, готвя няколко неща, но всички ги обичат. Смятам, че правя хубави супи, пиле по белгийски – рецепта, която зная и приготвям от много време, но не съм готвила отдавна това пиле, защото отнема много време. Десерти не обичам да правя, но обичам да ям. Признавам, че готвенето не е любимата ми дейност, повече обичам да чистя. 3Текст: Краси Генова
Фотография: Елена Ненкова


Oще призове за REFANКомпанията с награда "Символ на България“ ...още>>

Млада гвардия...още>>

Плодови забавленияот Frutelli Heroes...още>>

Лолиткитев модата...още>>

Тримата тенориМисията на голямата дарба...още>>

Жена на ръбаВ способността на терапията да връща живота в хармоничните...още>>

Орденът на обективаВ този брой ви представяме Дилян Марков...още>>

Орденът на обективаФотографите не са художници. Могат да запечатат само...още>>

Мария Бонева„Децата са най-добрата кауза“ По-важно е да направиш...още>>

Ladies ClubНа вечерята присъстваха Милена Захариева от Fairplay...още>>

Мария ПетковаДоброто е заразно...още>>

ЛИНИЯ НА УСПЕХАКОГАТО ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВЗЕХМЕ В РЪЦЕТЕ СИ КАТАЛОГА НА...още>>

СВЕТЪТ НА ЧУДЕСАТАКОЗМЕТИЧНАТА КОМПАНИЯ AVON, КОЯТО ОТ НАЧАЛОТО НА ДЕВЕТДЕСЕТТЕ...още>>