Орденът на обектива
В този брой ви представяме Дилян Марков
В този брой ви представяме Дилян Марков. Казва, че не обича да свързват името му само с най-секси фотографиите на красиви български жени. Фактът обаче е факт: когато Дилян е зад обектива, женствеността, сексапилът и красотата са тотално разкрити и разсъблечени.

GRAZIA:
Ти ли избра фотографията или тя теб?
Дилян Марков: В тези неща трябва взаимност. Аз си мислех, че ухажвам фотографията, а то се оказа, че и тя мен подмамвала, и докато се осъзная, вече бяхме трайно и безвъзвратно свързани. Скоро сребърна сватба ще правим.

G:
Какво виждаш през обектива, което в други моменти не можеш?
ДМ: През обектива виждам моделите и фокуса върху тях. Иначе, сериозно казано, ако преди да сложиш апарата пред окото си, не си видял вече снимката, няма да я видиш и през обектива. Обективът е както оръжието при добрия стрелец. Не го усещаш, не го мислиш... просто сте едно цяло.

G:
Въпрос на талант или на дългогодишен труд е успехът?
ДМ: И на двете. Таланта всеки го носи. Но той е и нещо доста капризно. Затова задължително трябва да се развиваш, да експериментираш, да провокираш сам себе си.

G:
Какво не обичаш да снимаш?
ДМ: То не е до обич, а до нагласа. Например нямам влечение и нагласа да снимам репортажно, журналистически.

G:
В коя част на света мислиш, че би бил най-ползотворен?
ДМ: В света на красивото.

G:
Къде не си бил, но искаш да отидеш?
ДМ: Ако става дума за света, бих искал да отида навсякъде. През последните години съм много запален по сърфа и с удоволствие бих пробвал как се кара в топлите морета – Карибите, край Австралия. Ако имах възможност, с удоволствие бих се качил със семейството си и с приятели на кемпери и бих обиколил света.

G:
Фотографите влюбват ли се в моделите си? А обратно?
ДМ: Един художник рисувал жена. Внезапно станал и я целунал. Тя го попитала: „Момче, ти всичките си модели ли целуваш?”, а той отвърнал: „О, не! Предишните два бяха едно куче и едно гърне”. Фотографите не гледат на моделите си по начина, по който биха гледали извън работата. Първо, е непрофесионално, второ, наистина няма как да стане. Ти харесваш сюжета, светлината, композицията, експеримента, модела, но не и жената.

G:
Човешкото качество, което винаги си личи на снимки, е...?
ДМ: Животът личи на снимката. Дали си одухотворен, дали си похотлив, дали си скромен, дали си агресивен. Очите на един модел казват всичко.

G:
Какво искаш да кажеш на света с работата на твоя фотоапарат?
ДМ: Ако исках да казвам, щях да стана писател. Няма отговор на такъв въпрос. Фотографията е непрестанно състезание със себе си. Тъкмо откриеш нещо, и изведнъж дяволчето в теб ти казва: „Я виж дали можеш да направиш и това.“ И хоп – всичко наново.

G:
Какво мислиш за любителската фотография? Това ли е единственият начин да имаш спомени за места и хора? Ти какво обичаш да снимаш повече – места или хора?
ДМ: Фотографията много се промени през последните години. Стана наистина достъпна за всеки. Навремето хората са се снимали по два-три пъти в живота. Днес можеш да правиш хиляди снимки. Затова любителската фотография накара и професионалната да се промени. На втория въпрос отговорът е: хора. Обожавам да снимам хора.

Още 120 фотографии на Дилян Марков вижте на www.vivageneration.net

Текст: Grazia
Фотография: Дилян Марков


Oще призове за REFANКомпанията с награда "Символ на България“ ...още>>

Млада гвардия...още>>

Плодови забавленияот Frutelli Heroes...още>>

Лолиткитев модата...още>>

Тримата тенориМисията на голямата дарба...още>>

Жена на ръбаВ способността на терапията да връща живота в хармоничните...още>>

Орденът на обективаФотографите не са художници. Могат да запечатат само...още>>

Мария Бонева„Децата са най-добрата кауза“ По-важно е да направиш...още>>

Ladies ClubНа вечерята присъстваха Милена Захариева от Fairplay...още>>

Йорданка Фандъкова: Не съм самотен играчВ женските слабости се крие голяма сила и това е от...още>>

Мария ПетковаДоброто е заразно...още>>

ЛИНИЯ НА УСПЕХАКОГАТО ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВЗЕХМЕ В РЪЦЕТЕ СИ КАТАЛОГА НА...още>>

СВЕТЪТ НА ЧУДЕСАТАКОЗМЕТИЧНАТА КОМПАНИЯ AVON, КОЯТО ОТ НАЧАЛОТО НА ДЕВЕТДЕСЕТТЕ...още>>