Верижна реакция
Изолде Принджърс е убедена, че комбинацията
Концептуалисти експериментират с дълбоко гмуркане в дизайна – така може да се определи същността на водещото белгийско студио за нестандартен дизайн D&A LAB. Отговорът се крие в абревиатурата на компанията, зад която стоят Дърк Мейлаертс, Бруно Руфаер и Изолде Принджърс: D (Design) & A (Art) Lab (Laboratory) – смела комбинация от дизайн и изкуство.  В рамките на традиционната Sofia Design Week Дърк и Изолде долетяха специално от Брюксел, за да представят концепцията и артистите, които са поканени да дебютират като дизайнери в компанията им. За GRAZIA Изолде Принджърс, която е съдружник в  D&A LAB от февруари, издаде смелите планове за студиото в аванс.

GRAZIA:
Как се случи така, че ти си вече един от съдружниците на D&A LAB и как се открихте с Дърк и Бруно?
ИП: Познавам се от години с Дърк, който е един от основателите на компанията. Виждали сме се много пъти в Милано по време на Fiera Del Mobile. Един ден попаднах случайно на откриването на техен шоурум в Брюксел, не знаех много за тях тогава и на място видях толкова интересни неща, че се влюбих. След като се установих в Брюксел, възобновихме контакта помежду си и така се случи всичко. Поканиха ме да се присъединя като партньор, защото всеки от тях се занимава с нещо конкретно в компанията: Дърк отговаря за производството и креативния екип, Бруно се занимава с финансите, а на мен се падна честта да движа PR-а.
G: Какво е усещането да се работи с непрофесионални дизайнери, защото идеята зад компанията е прочути артисти да дебютират в областта на дизайна?
ИП: Интересно и различно е с всеки един от тях. Сред дизайнерите на компанията е невероятният Ян Фабр, известен най-вече с работата си като хореограф и танцьор, но той е толкова продуктивен, че твори в почти всяка сфера, има по-концептуални артисти като Ан Вероника Янсен, има художници, артисти със силно изразено чувство за хумор, както и такива от ранга на Мишел Франсоа, който много обича материалите и тяхната магия.
G: Какво мислиш за тенденцията на кръстосване в дизайна и изкуството? На какво е показател тя - че артистите обичат да експериментират и да се предизвикват?
ИП: Арт дизайн секторът се развива с невероятна скорост в последните пет-шест години. Това, което D&A LAB прави, е навлизането в една ниша, която за момента е свободна, защото в глобален аспект се случва точно обратното – различни галерии по света канят дизайнери да се изявяват като артисти. Интересното при нас е, че се получава нещо като верижна реакция, защото артистите са много доволни от съвместната работа с D&A LAB и ни препоръчват на други свои колеги. Истината е, че договарянето с един артист отнема много време, защото артистите са като модерни рокзвезди – пътуват, редят изложби и обикновено програмата им е запълнена за най-малко година напред.
Повече за D&A LAB на адрес: www.dna-lab.net

Текст: Краси Генова
Фотография: Антимос Георгиадис


Бягство в синьо и зеленонедалеч от нас...още>>

Тествайте Philipsи техните предложения за умна телевизия...още>>

Вдъхновения от Ideal StandardАкценти в банята...още>>

Къде се сбъдват мечтитеДа събуди за живот всичките ви сетива...още>>

Reality BitesВ световен мащаб...още>>

Фото стенаДомашна декорация...още>>

СвещиСъздайте уют...още>>

Лудостта на величиятаДве мащабни експозиции в Музея за модерно изкуство...още>>

Коледно настроениеУкрасете дома си ...още>>

Фън ШуиСпалнята...още>>

Поле на мечтитеЛегендарният архитект Франк Лойд Райт...още>>

Свободна дисциплина...още>>

В легло с АрманиИталианският дизайнер Джорджо Армани...още>>