Марс vs. Венера
Все се чудим какво им става на днешните
Забравете за вероятността на Марс да има генератори за сперматозоиди, които произвеждат безчувствени финансови акули, а Венера да е залята от всеотдайни майки или амазонки, които не се нервират заради вдигнатия капак на тоалетната чиния. Всички сме тук, не гости, а жители на третата планета, които се обичат, карат, размножават, подлудяват и в никакъв случай не могат да живеят един без друг. И все пак – какви са днешните мъже и защо ни е толкова трудно да говорим на един език с тях? За да избягаме от стереотипите, че мъжете си падат по кучки и ако не правиш секс, правиш сандвич, ще се доверим на цифрите. А когато фактите говорят, дори жените мълчат.

Най-голямото и изчерпателно проучване, правено някога за живота и нагласите на младите мъже в Европа, включва и България. Специалното изследване на Discovery Chanel, наречено „Discovery Species: Справочник на младия мъж“, е проведено сред 25 000 мъже на възраст между 25 и 39 години от 21 държави. Какво е важно за силните ни половинки в днешни дни, какви са интересите и тревогите им, какво влияе на поведението и решенията им? Изследването обособи четири категории млади мъже, а ние попитахме специалисти по взаимоотношенията каква е тайната на хармоничната връзка с тях.

Глава на семейството

Той: Често казваме, че мъжете все още са онези първични пещерняци, които знаят да ловуват и да носят храна на босата си възлюбена край огнището. Те са силните, тези, чийто рев се чува, тези, които изхранват семейството и се грижат всички в пещерата да са защитени. Е, няколко века по-късно хомо сапиенс е заменил оскъдните кожени одежди с костюм (жена му обаче все още предпочита коженото палтенце и леопардово клинче), лъкът се е превърнал в портфейл, благодарение на който вечерята пристига директно в чинията, но отговорностите на главата на семейството остават същите. Той е идеалният баща, иска да бъде човекът, който носи парите вкъщи, вярва в традиционните ценности и смята, че мястото на жената е вкъщи. Ех, това е мъжът мечта за Шарлот от „Сексът и градът“. Мъжете да си вършат мъжката работа, жените – женската. Логично идва заключението на психолозите: „Мъжете, които си стоят вкъщи и се грижат за децата, се възприемат като по-малко мъжествени и некомпетентни в работата си от тези, които са отговорни за издръжката на семейството“. Същевременно над половината от запитаните българи са на мнение, че един мъж може да отгледа дете точно толкова добре, колкото и една жена.
Тя: Убедени, че зад всеки успял и щастлив мъж стои по една жена, попитахме психолозите какво превръща един мъж в Глава на семейството, защо мъжете се женят за определена жена, която може да не е най-красивата или най-умната. „Тя го кара да се чувства добре – е простичкото, но златно правило, което дава Милена Динкова, консултант в Института за взаимоотношения между мъжа и жената. – Когато срещне жена, която го кара да се чувства добре, мъжът иска да прекарва цялото си време с нея. Когато една жена е щастлива със себе си (тоест чувства, че e ценен и стойностен човек), тя излъчва самоувереност. А мъжете се женят, защото искат да се оженят. Те знаят, че съпругата им ще иска от тях да правят неща, които не харесват. Поправи това, боядисай онова и така нататък със списъка „Скъпи, направи го!” Но това, което търсят у жената, е способността й да събужда чувствата им. Все пак мъжете са създадени от природата да воюват, а жените – да приласкават. Ако мъжът е главата на семейството, жената е сърцето.”

Необвързани

Той: На другия полюс е вечният ерген – Гошко Хубавеца бяга от идеята за семейството като дявол от тамян. Както и от всички останали отговорности в живота си. Това деца, това работа... не са за него. Този тип мъже не си поставят стресиращи цели, за тях животът е един безкраен празник, през който минават по линията на минималното съпротивление. Със сигурност сте ги срещали – те са чаровни, обаятелни и изпълват пространството с присъствието си. Нашият герой не приема нищо на сериозно, живее за мига и омагьосва с лекотата, с която приема и прави всичко. „Животът е кратък – трябва да му се насладим максимално и да го изживеем на пълни обороти. На кого му остава време за притеснения?! Политици, финансова криза – твърде много мислите и се тревожите за глупости. Искате ли през уикенда да отскочим до Родопите – имате нужда от купон“, казва Атанас, 32 г., превъзходен екземпляр от вида Необвързани, които у нас са 26%.
Тя: Ако обичате да се забавлявате, това е вашият мъж. Последователките на Саманта определено ще са очаровани от този сладур за уикенда. За по-сериозни ангажименти обаче трябва да следвате древното правило, че промяната, която искаме, започва от нас самите. И докато не решите, че вие самата се нуждаете от и заслужавате по-сериозно отношение, не можете да го очаквате от когото и да било.

Всичко за мен

Той: Това са млади кариеристи, които поставят себе си и собствените си нужди над всичко останало. „Работата ми е най-важна за мен, тя ми носи удовлетворение и е средство за постигане на целите ми – казва Георги, 28 г. – Затова и основните ми интереси са насочени към професията и начините да се развивам. Съответно много ме тревожи положението в страната, безсмислените постъпки на политиците и неспособността им за справяне със ситуацията. Чудя се дали моите усилия няма да бъдат абсолютно напразни на общия фон. Относно семейството и децата – за всяко нещо си има време.“ Този тип мъже са отговорни и амбициозни, макар да не мислят за брак държат да имат равностойна партньорка до себе си, обичат да са център на внимание и да ръководят разговорите в компанията. Младите господа от типа Всичко за мен искат да изглеждат и да се чувстват добре, прекарват все повече време и харчат все повече пари за козметични процедури, за което ние гласуваме с две ръце „за“. Външният вид е много важен. Фитнес – да, здравословно хранене – не.
Тя: Не се конкурирайте. Мъжът от този тип е отдаден на работата си и иска подобна партньорка. Само че равенството между половете невинаги помага за хармонията помежду ви. Като непрекъснато спорите с него и демонстрирате, че можете да се справите сама с всичко, показвате, че нямате нужда от силна половинка до себе си. Така мъжът ще бъде учтив и ще ви уважава, но няма да е любвеобилен, няма да имате желаната близост. Мъжът има вродена нужда да се грижи за жената. И макар да сте доказали, че сте способна да му бъдете абсолютно равна, показвайте слабостите си от време на време и се оставете да бъдете обгрижвана и обожавана. Може пък да изместите работата от върха на приоритетите му.

Съвременни и управляващи

Той: 43% от българските мъже попадат в тази категория, която е най-бързо развиващата се. Това са отговорни и планиращи живота си хора, които са със сериозно отношение към работата и същевременно се гордеят да бъдат бащи и съпрузи. Съвременните и управляващи мъже са обединили най-добрите качества на поколенията Х и Y. Това са определения, които станаха много популярни в САЩ и с които се обособяват характерните разлики в поведението на хората на различна възраст. Поколението Х (родени между 1960 и 1979 г.) са гъвкави, адаптивни и независими, но и отлични екипни играчи. Те са комуникативни, ценят семейството и свободното си време. Поколението Y (1980-1999 г.) са хората на социалните мрежи и интернет, за тях е важна свободата и търсят лесен и бърз начин да свършат работата си, нетърпеливи, активни, но амбициозни и нахъсани за успех. Съвременните и управляващи са най-доброто от най-доброто – бъдещите лидери, които няма да загърбят семейните и бащинските си отговорности.
Тя: Важно е той да бъде вашият герой. Знае, че е добър в работата, покажете му, че е прекрасен и в семейството. „Често се срещам с жени, които са успели в работата си и кариерата им върви нагоре, но в отношенията им с мъжете нещо липсва и не могат да създадат продължителна връзка – казва Милена Динкова. - Моят съвет е: ако един мъж усеща, че нямате нужда от него и че няма какво да внесе в живота ви, той ще разбере, че е невъзможно да бъде вашият герой. А той повече от всичко иска да бъде герой в очите ви! Мъжът ви има нужда от вашето възхищение.” Нали сте виждали как малкото момиченце сяда в скута на баща си и казва: „Татко, ти си най-големият и най-силен татко на света. Ще ми купиш ли тази кукла?“ Е, как да не се разтопиш пред такова признание. Всички имаме нужда от признание и възхищение. Преди всичко сме хора – хора, търсещи обич.

Текст: Златина Георгиева
Фотография: Guliver PhotosВ тoпформа с балет, скуош, тенис или йога.....още>>

Професия детегледачкаперфектният заместник-родител...още>>

Идеи които променят светадве истории със световен оттенък...още>>

Идеи които променят светаПредставяме ви две изключителни българки...още>>

Любов в три посокиБог е любов във всяка култура и във всяка религия...още>>

Предстартова треска преждевременните раждания в България, Европа и...още>>

Let’s talkabout sex...още>>

Пътеводител намодерния стопаджия...още>>

Летни намаленияот adidas...още>>

Улови си подарък!Ела в The Mall и хвани златната рибка...още>>

Устойчив дизайнеко материалите...още>>

Живот на колелаТой невинаги е скоростен...още>>

Сън за щастиебитката за обич...още>>