От нищо нещо
Анна Савенко пристига в България от
Анна Савенко пристига в България от Украйна през далечната 1994 година. По това време баща й работи у нас в българо-украинска фирма. Тогава Ани все още не предполага, че уж краткият й престой ще продължи чак до днес. Твърдението, че всичко временно е постоянно, се оказа валидно най-вече за нея. След като взима решение да остане, тя започва сама да изучава езика, после записва курс по фризьорство, а след време започва работа като фризьор – от години Ани е част от прекрасния колектив на салон за красота “Рембранд”. България се превръща в нейна родина, защото й подарява най-голямото богатство – приятели, семейство и дом. Според Ани манталитетът на българите е сходен с този на украинците – „весели, иронични, самокритични, понякога мрачни, но все пак вярващи в доброто хора”. Себе си смята за оптимист, способен да види във всяка ситуация положителната страна. Това й позволява да не унива в трудни моменти и да търси развитие в различни насоки, защото „човек е жив само когато се учи и върви напред”. Ани е човек на изкуството – обича да плете и да създава симпатични аксесоари от прежда. От известно време опитва силите си и в правенето на торти и моделирането на фигурки от захарно тесто. Развива и последното си хоби – фотографията. Най-голямата й гордост обаче е семейството й – мъжът до нея и двете й деца. 

GRAZIA: Как успяваш да се занимаваш с толкова много и различни неща?

Анна Савенко: Желанието ми да не спирам да се развивам е изключително силно. Още като дете майка ми ме научи да плета и да бродирам и ми вдъхна любов към това занимание. С тортите и моделирането се захванах буквално преди 2 месеца. Дъщеря ми навършваше 10 години и аз исках да й подаря една по-различна торта. Така се роди и тази моя страст. Създавайки нетрайни неща – прически, торти или пък плетени неща, които подаряваш, ти се иска да ги запечаташ в спомените си, а най-добрият начин да направиш това е да ги заснемеш. Мисля да се отдам на фотографията по-целенасочено и дори да се запиша на курс, за да разбера техническата част на това невероятно изкуство.

G: Имаш усещане за красивото и талант да го превърнеш в материя – с кое от заниманията си се чувстваш най-сигурна?

АС: Във всяко едно влагам не само душа и емоция, но и много труд и време. Засега може би фризьорството ми дава най-голяма сигурност – работя повече от 15 години в тази сфера, имам опит, овладявам и новите техники, затова съм спокойна и уверена в резултата.

G: Мислила ли си да превърнеш някое от останалите си занимания в бизнес, или просто обичаш да доставяш удоволствие на приятелите си?

АС: Ако нещата, които създавам, биха ми донесли и приходи, тогава защо да отхвърлям подобна възможност? Още от дете съм мечтала да работя нещо, което да ми доставя удоволствие.

G: Надяваш ли се дъщеря ти Саша и синът ти Филип да наследят твоето чувство за естетика?

АС: Те със сигурност го имат. Саша например, освен че рисува, пише стихчета и разкази, което със сигурност не е наследила от мен. Римата все някъде бягаше, когато тръгвах да я диря. Но и двамата се включват с удоволствие, когато ме видят да моделирам нещо от захарно тесто.

G: Какво е посланието, което предаваш всеки ден на децата си?

АС: Да вярват в себе си, да се чувстват отговорни за съдбата си. Да не хленчат и никога да не гледат в чуждата паничка. Да се чувстват радостни с това, което имат, а не нещастни с това, което нямат.

G: Как съпругът ти гледа на твоите интереси?

АС: Един познат го попитал какво прави жена му, а той отговорил: “Прави сладко (понеже лятото за първи път в живота си реших да направя различни видове сладко, пък те взеха, че станаха много хубави), плете...” “Не баба ти, питам за жена ти”, уточнил неговият познат. Това е в кръга на шегата. Слава Богу, той ме подкрепя и се гордее. Разбирам го, когато чувам как описва на свои колеги и общи познати мен и нещата, които създавам. Ако нямах неговата подкрепа, едва ли щях да се занимавам с всичките си хобита. Освен това той е грижовен и отговорен баща, който не гледа на грижата за децата като на женско занимание. Мога да разчитам на него във всяко едно отношение.

G: Мислиш ли, че българките имат усещане за красивото?

АС: О, разбира се. Българките по принцип са едни от най-красивите жени, които съм виждала. Невинаги обаче имат средства. Но чувството за естетика, умението да направиш от нищо нещо и фантазията на българката са нещата, благодарение на които домът изглежда като от страниците на лъскаво списание, а някой дребен, но подбран с много вкус детайл, прави тоалета й неповторим.

Плетени аксесоари и детайлни и много вкусни торти - това са само част от чаровната колекция от предмети, които Ани сътворява с ръцете си
Текст: Grazia
Фотография: личен архив
еmail: asavenko@abv.bg


Поглед отвисокоМястото на звездите...още>>

REFAN с приз конкурентен и ефективен бизнес...още>>

FOREVER 21 представяколекцията KENDALL + KYLIE...още>>

Събуди кожата сиСъс серията Youthful Perfection ...още>>

СПЕКТАКЛИ НА ТЕАТЪР АЗАРЯН С ДВЕ НОМИНАЦИИ ЗА АСКЕЕР...още>>

Полет в изкуството ...още>>

Лицето на REFANснима с гримьорката на Серена Уилямс ...още>>

REFAN генерален спонсор На националния крос Стефан Попов...още>>

Мис София 2018Младост, красота и ароматни подаръци...още>>

Приятно ми е, Ивагостува на Театър Азарян...още>>

Настроение през пролеттаКозметика с плодови аромати от REFAN...още>>

Спечелете стипендияс Майко Мила! и The Business Institute...още>>

REFAN със заслужено отличие от Business & Fashion Awards 2017...още>>