Удари часът на загубеняците
Той е грозноват, пренебрегнат, отхвърлен..

Той е грозноват, пренебрегнат, отхвърлен... но само 2 кликвания с мишката по-късно вече е привлекателен, забавен, дори секси! Ето как вечният загубеняк се превърна в супергерой


Зубър, загубеняк, очилатко... имаме безброй думи, с които да наречем всяко момче, което не се облича модерно, няма социален живот и се вълнува само от чудния свят на интернет. В Европа и Америка той е известен просто като geek или nerd, а тези понятия обясняват цяло едно социокултурно явление. Допреди няколко години светът се присмиваше на този тип момчета. Това беше преди революционния обрат: Аштън Къчър и Кейти Пери откриха, че не могат да дишат без Twitter, Facebook страницата на Лейди Гага достигна максималния си брой фенове, а Блейк Лайвли и Натали Портман вече не правят и крачка без своя iPad. През 2010 г. да бъдеш geek е супертренд сред знаменитостите – в света на модата, киното, рекламата. Да си geek вече не значи да си особняк, а просто секси. Дори Джъстин Тимбърлейк влезе в този образ и сложи очилата с дебели рамки. Джейсън Шуорцман пък се въплъти в ролята на Apple маниак в реклама за сп. The New Yorker. Безброй Интернет сайтове и блогове са поддържани от и за тези секси умници. Във Великобритания те дори си имат собствен сайт за запознанства. Ето няколко възможни обяснения за това как грозноватият загубеняк стана обект на желание и модел за подражание.

Нов вид бунтарство

Според някои изследователи на т.нар. geek култура това е класическият сценарий за грозното патенце или с други думи за загубеняка, който печели популярност. След като е направил нещо забележително, отхвърленият се превръща в герой. Ето как се раждат Twitter, Facebook, Apple и Microsoft. Пренебрегнатият умник е комплексиран, самотен и често е лишен от какъвто и да е социален живот извън своя компютър и видеоигрите. Накратко, той е всичко друго, но не и готин... За нула време обаче, с две кликвания на мишката, успява да обърне нещата в своя полза. Според социолозите това си има своите предпоставки. По време на криза, когато хората се чувстват несигурни, издигането на един толкова несъвършен образ им вдъхва увереност. Непопулярният, затворен в себе си загубеняк, който винаги е бил далеч от шума и блясъка и никога не е имал особен успех с момичетата, сега върти света на пръста си, без дори да излиза от къщи. „Всички ние искаме да бъдем някой друг, да разчупим стереотипа – това е начин да не се подчиним на обществените норми. Да се изкачиш в социалната стълбица, докато си седиш пред компютъра, е един нов вид бунтарство“, коментира Тристан Шулман, асистент-режисьор на документалния филм Suck my geek!. Дали разрастването на geek културата е революцията на XXI век – това никой не може да каже. Не можем да отречем обаче, че тези компютърни маниаци имат дарбата да предусещат какво ще им донесе успех. Особено ако съдим по историята на Марк Зукърбърг – асоциалният възпитаник на Харвард, който създаде социалната мрежа Facebook едва на 19 години, а на 23 вече е най-младият милиардер в света, е абсолютен пример за това как грозният паток се превръща в герой на съвремието си. Неслучайно и филмът, вдъхновен от историята му, „Социалната мрежа“ на Дейвид Финчър, в продължение на месеци заемаше първото място в американския боксофис.

Текст: GRAZIA
Превод: Елица Захариева
Фотография: Guliver Photos, PRВ тoпформа с балет, скуош, тенис или йога.....още>>

Професия детегледачкаперфектният заместник-родител...още>>

Идеи които променят светадве истории със световен оттенък...още>>

Идеи които променят светаПредставяме ви две изключителни българки...още>>

Любов в три посокиБог е любов във всяка култура и във всяка религия...още>>

Предстартова треска преждевременните раждания в България, Европа и...още>>

Let’s talkabout sex...още>>

Пътеводител намодерния стопаджия...още>>

Летни намаленияот adidas...още>>

Улови си подарък!Ела в The Mall и хвани златната рибка...още>>

Устойчив дизайнеко материалите...още>>

Живот на колелаТой невинаги е скоростен...още>>

Сън за щастиебитката за обич...още>>