G точката не съществува
Последен анализ

Мислим си, че знаем всичко за секса, но истината е, че все още ни предстоят много открития... Най-вече върху темата за оргазма.
За много жени оргазмът е все още мистерия. Какви са причините?


Първата добра новина – оргазмът е нещо, което се учи. Втората добра новина – няма смисъл да ровите в спомените си в търсене на травматични случки от детството или половото съзряване, за да обясните проблемите си в секса. „В моя опит на сексолог съм се сблъсквал с единични случаи на жени, при които липсата на оргазъм се дължи на патология, при всички останали причината е в липсата на информация!“, коментира доктор Ив Ферул. Авторът на една от най-прочутите книги във Франция – „Тайната на жените: пътуване в сърцето на удоволствието и радостта“, е вицепрезидент на френския синдикат на сексолозите и прие с охота да отговори на въпросите на GRAZIA.

GRAZIA: Доктор Ферул, защо според вас се знае толкова малко за удоволствието на жената по време на секс?

Ив Ферул: Според мен основната причина за това е в един широко разпространен мит, според който „удоволствието от секса е нещо автоматично, също като дишането“.

G: А не е ли така?

ИФ: Не и за жените – при тях удоволствието идва вторично. Какво имам предвид – мъжете трябва да достигнат до оргазъм, за да могат да се възпроизведат. Неизбежно е, еволюцията го е наложила. При жените подобна еволюционна необходимост не съществува – те могат да заченат, без това непременно да е свързано с удоволствие. За да стигнат до върховна възбуда, жените всъщност трябва да задействат друг орган: мозъка. Истината е, че женският оргазъм е абсолютно зависим от това доколко жената познава себе си – своето тяло, своите желания, своите фантазии. Резултатите, които публикувахме в книгата, показват интересна статистика. На 20 години едва 50% от жените признават, че са изпитали истински оргазъм. На 35 години процентът им нараства до 85. Когато една жена не може да изпита удоволствие, това означава, че тя не се познава, че страда от липса на самочувствие.

G: А как се преодолява подобен проблем?

ИФ: Всеки намира своя собствен начин. Но най-основното е да се информирате. Когато искате да сготвите нещо вкусно, си купувате книга с рецепти, нали? Е, защо тогава да избягвате книгите, които ви дават съвети какво да правите, за да си доставите сексуално удоволствие?                                                                                                 

G: Какво ще кажете за прочутата G точка?

ИФ: Че не съществува! Женските гениталии не са зададен модел, който е еднакъв за всички. Има многобройни вариации, които зависят от позицията, от дължината на клитора. А те от своя страна определят продължителността и вида на удоволствието. Онова, което дава резултат при една жена, може съвсем естествено да се окаже безполезно при друга.

G: Откъде тогава се раждат тези фалшиви митове?

ИФ: От липсата на достатъчно познания. Женските гениталии са далеч по-малко изследвани в сравнение с мъжките. Оказва се, че науката не е била толкова заинтересувана от жените. Представете си, че пълната анатомична картина на клитора (цялата му невидима част) е открита за първи път от австралийската уроложка Хелън О‘Конър едва през 1998-а.

G: Доста е необичайно, особено сега, когато сексът е навсякъде, за науката да има толкова неизвестни...

ИФ: Така е. Но ако погледнем историята на човечеството от началото й до днес, ще установим едно: човешкият род е превърнал сексуалността от игра на удоволствието в инструмент на силата. Почти всички култури са слагали спирачка на сексуалните желания на жената, за да затвърдят превъзходството на мъжа. И въпреки борбите за равноправие през ХХ век нещата не са се променили радикално: сексуалността на жената все още е под контрол на мъжа. А сексът си остава недобре изследвана територия. Парадоксално, днес можем да гледаме неограничен брой еротични програми, но ако някоя научна институция поиска финансиране, за да покаже, че сексът е просто игра, която не е задължително свързана с морала и възпроизводството, това веднага се превръща в заплаха за ценностната система, основана на силата. Например през 1986-а доктор Рейчъл Мейнс губи преподавателския си пост в университета в Кларксън, САЩ, заради научното си изследване, фокусирано върху историята на вибраторите.

G: Вие самият сблъсквали ли сте се със стените на системата?

ИФ: В началото на 80-те, когато започнах да практикувам специалността си, много хора не си даваха сметка, че сексологът е лекар. На моята дисциплина не се гледаше много сериозно.

G: Сексологията обаче може да помогне много на жените?

ИФ: Разбира се. Неприятните преживявания не бива да пречат на хармоничното развитие на сексуалността. Представете си, че искате да се научите да карате колело: това, че може да паднете и да се ударите, не значи, че не трябва да опитате. Понякога един добър съвет е достатъчен, за да ви помогне. Най-важно е да се преодолее психологическата преграда...

G: Но оргазмът все пак е необходимост?

ИФ: Разбира се, че не. От 314 анкетирани жени едва половината смятат, че е важно да достигнат оргазъм по време на секс. Другите го определят като възможна екстра. По-важно за тях е богатството от усещания и емоции по време на акта. Нека пак кажа, няма нищо задължително – всяка жена трябва да се научи да познава собственото си желание. Да открие какво го разпалва и докъде може да стигне...

Текст: Grazia
Фотография: Guliver Photos


И заживели щастливо......още>>

Първият звънецевентуалните проблеми...още>>

Печелившите именав играта на Salvador Dali...още>>

Приказкипо пътя...още>>

Минете на зелено...още>>

Жени на честтаВоенната униформа...още>>

Отряд заизвънредни ситуации...още>>

Не искам деца(...и нека драмата започне!)...още>>

XX = XYТеория и практика на равенството...още>>

Един ден на многоръкатаЧасът е малко преди седем – чувствам този факт в...още>>

Първите седемТози месец GRAZIA отбелязва седмия си рожден ден...още>>

Да обичаш на инатАко Шекспир познаваше трите двойки, чиито истории...още>>

14 начина да кажеш“ОБИЧАМ ТЕ”...още>>