Умното пазаруване
Да, знаем съветите за умно пазаруване

Да, знаем съветите за умно пазаруване в супермаркета – въоръжаване със списък, събиране на точки за продукти с намаления, „не пазарувай гладен” и много други все от този род! Но има ли съвети за умно пазаруване в магазините за самочувствие?

Ако за подарък на колежката изхарчите парите за обяда си за 2-3 седмици напред, не бихте помислили за кино този месец, но бихте затегнали колана още... в името на фешън тренч! Много жени не просто пазаруват дрехи и обувки, за тях безУМНОТО пазаруване е почти неизлечима страст. Тогава как точно аз да се предпазя от обезумяване? Освен като нахвърля изводите от спонтанните и постоянните си грешки и ви ги дам за четене накуп…

Само това, което ни вълнува истински

Всяка жена има спонтанни покупки. За повечето от тях тя мисли с гордост единствено когато някой й направи комплимент, а тя използва повода, за да отвърне „видях я на витрината, влетях и си я взех”. Обаче покупките, които правим със сърцето си, онези хубави неща, които първо многократно подминаваме по „принципни” съображения, но после дълго мислим върху „разминаването” с тях, са по-различни. Различно е да носиш нещо, за което всеки път ще мислиш, че си жадувала отчаяно. Него го носиш с по-голяма гордост, да не говорим, че комплиментите отнасяш ти. Така че нека е както в любовта – нека се хвърляме в прегръдките на онова, което ни вълнува истински, и да не го объркваме с вълнението от типа „минавах всеки ден край нея, така че тази сутрин просто си я взех”.

Само точният размер, цвят и материя

Консултантите по магазините са за това – да си продават успешно бързо стоката. На всяка от нас й се е случвало да й припяват отстрани колко неповторимо й стои тази изключителна-супер-тясна-и-възкъса рокля, а гласът отвътре да крещи „А дали… Дали? ДАЛИ?!” Или да си хареса скъп пуловер, който не е нейният размер и след безрезултатно търсене в склада да й предложат друг цвят, който й отива „даже повече”. Компромиси с цвят и размер не се допускат, още по-малко с материя, ако не припокрива очакванията за качествена дреха! 

Внимание с наличните средства!

Много важно правило! Колкото и да сте й се канили на хубавата дрешка в продължение на седмици, никога не хуквайте да пазарувате при вземането на заплата! Или поне не тичайте към магазина с цялото възнаграждение за месечния ви активен труд! Непременно ще се изтървете и в безсмислени покупки! Същото важи за кредитните карти – с тях е много лесно да попаднете във вихъра на неконтролируемата страст за придобиване!

Пазаруване от офиса

Пазарувате ли on-line? Знаете ли, че излиза принципно по-евтино? Заради пестене на пари от наеми за магазини вероятно, но това е без значение. Естествено,  няма я тръпката да имате дрехата веднага, не можете да я премерите, да прецените дали стои добре, понякога изисква комбинация с покупки на колежки, за да се раздели доставката… Толкова ли негативи има този вариант?! Хоп, още един – внимавайте с увличането! Понеже плащате с карта, нямате усещането за похарчени пари. Ако картата е дебитна е по-добре, но ако кредитната е с висок лимит, зарежете този метод…

Пестете дребните пари!

Може да е детинско, но е полезно. Създайте си навик да изпразвате левчетата от портмонето си всяка вечер. С времето ще забележите 2 неща – че нарочно не харчите едрите монети, които ви връщат с рестото, и че бързо натрупвате добри пари за фонда „Заслужавам повече”. От тези пари спокойно можете да уедрявате периодично, а после средствата да харчите… Умно, разбира се!

Mailing list

Включване в подобен списък предлагат вече немалко магазини. Оставяте e-mail-а или телефонния си номер и ви уведомяват за промоции, намаления и други сладки новини. Все пак когато получите известие, останете с ума си, не се нахвърляйте сляпо на стръвта!

Планирайте!

Не, не онова планиране, за което вече мислите! И аз не тръгвам от къщи със списъка „блуза с къс ръкав, дънкова пола, чорапогащник”. Но не се разделям с календар-бележника си, който напомня за предстоящи случаи за пазаруване! Рожден ден на 2 приятелки през този месец, имен ден на мъжа ми след 3 седмици, парти в офиса с размяна на подаръци… Така както попълвам задачите за седмицата, хвърлям и по едно око на предстоящите събития, изискващи да се явя с прилично нещо в ръце. И ето ме, уж само вървя от спирката към офиса, пия разсеяно кафето си в мола, просто зяпам магазини от таксито, но видя ли нещо интересно по витрините, го разпознавам на мига като подарък за човек от списъка. Дали сега, или при следващо минаване оттам ще се отбия и ако цената ме устройва, ще го взема. Алтернативата ми ли? Притисната от времето в последния момент да се нахвърля на каквото и да е в магазин с беден асортимент и цени като за богати. А удоволствието да си готов с подаръка отрано е голямо. Имаш чувството, че си спестил не само време, а и ти е излязло без пари.

На разходка сред по-евтините марки

На това му казвам – „за акъл”! Когато се надигне някоя модна вълна, тя се разплисква навсякъде около вас. На някой да му направи впечатление, че по витрините на почти всеки магазин имаше плетени рокли тази зима? Само че едно е плетена рокля за 199 лв., друго е за 29 лв., нали? Мъдрото на разходката сред по-евтините магазини е, че ви идва като опресняване на паметта по-късно. Така че когато тръгнете на тур сред скъпите витрини, ще си кажете – „рокля за 200, ама ги има и за 30”, и тези 200 лв. ще ви се свидят повече от друг път.

Новото да пасва на старото!

Велико правило! Преди да тръгнете към касата на магазина, помислете си в какви съчетания с останалите дрехи в гардероба ви ще можете да носите новата покупка! Не е нужно заради едната нова риза с уникален цвят да купувате и специална пола, единствен по рода си шал, точно-такъв-цвят обувки и неща от този род. Все пак купувате само-нова-риза! Не сте се чудили в какво да се забъркате два дни по магазините!

По-семплото е винаги модерно!

Това е най-простото правило, което трябва да се има предвид, когато се пазаруват дрехи. Да се пазаруват по-семпли дрехи е гаранция за по-честата им употреба – нали искате да си ги носите повече от един път? Тях можете да ги носите и на изключително специални поводи, а щом ги аранжирате с по някой различен аксесоар, ще стават всеки път различни. Защото онази уникална рокля, след която всеки ахкаше онази вечер, вече я запомниха! А вие не искате да си шушукат зад гърба ви, че носите все едно и също!

И пазарувайте сами!

Никакви сумтящи от нетърпение съпрузи или приятелки с бездънни джобове! И двата типа само биха ви довели до необмислени движения – ще бързате да приключите с пазаруването само и само да се махнете оттам, при това без да излезете с празни ръце от магазина.

Такива ми ти работи… Достатъчно е да ме видите как пазарувам в един-единствен магазин за дрехи, за да забележите, че често не спазвам повечето от написаното горе. Но за какво ни служи иначе добрата равносметка след хубави покупки? Би трябвало след всеки пробив в умната стратегия да ставаме по-мъдри следващия път. Дано! Това не са съвети за пестеливо пълнене на гардероба, а начини да сме доволни от всяка нова придобивка, без чувството, че можехме и да я нямаме.


flash!

Намаленията са толкова хубаво нещо, че се случват само 1-2 пъти в годината. Лошото е, че идват, когато сезонът си отива. А на мен не ми е драго да си купувам зимно яке, когато от зимата остават още месец-два. Но дотук с лошото на намаленията. Хубавото им е, че по тяхно време цените пеят нова песен. Хващам етикета, виждам знак за „50%” и ме обзема еуфория. Освен ако не съм държала този етикет 2 седмици по-рано и не съм наясно, че на „онази рокля за 40 лв., дето й се каня втора седмица”, са сложили 2 нови цени – „стара” за 60 и „нова” за 30. Е, не е 40, не е и 50%, но все пак си е намаление, нали? Тук е моментът и за друга удивителна: старая се да пазарувам от намаленията само нужното!

Текст: Валентина Мизийска
Фотография: PRВ тoпформа с балет, скуош, тенис или йога.....още>>

Професия детегледачкаперфектният заместник-родител...още>>

Идеи които променят светадве истории със световен оттенък...още>>

Идеи които променят светаПредставяме ви две изключителни българки...още>>

Любов в три посокиБог е любов във всяка култура и във всяка религия...още>>

Предстартова треска преждевременните раждания в България, Европа и...още>>

Let’s talkabout sex...още>>

Пътеводител намодерния стопаджия...още>>

Летни намаленияот adidas...още>>

Улови си подарък!Ела в The Mall и хвани златната рибка...още>>

Устойчив дизайнеко материалите...още>>

Живот на колелаТой невинаги е скоростен...още>>

Сън за щастиебитката за обич...още>>