Перфектната гостенка
И убежденията, които трябва да забравите

И убежденията, които трябва да забравите, ако искате да сте такава

Да отседнеш при познат за лятната отпуска е чуден начин да спестиш пари от главното перо на всяко продължително отдалечаване от дома. Но дали това ще укрепи приятелството с този някой или ще го превърне в еднократно изживяване с последици осакатени отношения? От вас зависи. Гостува-нето не е само „пристигане, престой и стягане на куфарите”. Когато вашите приятели, роднини и познати отварят своя дом за вас, очакват да се отнесете с уважение към него и към тях. По-долу са убежденията, които трябва да забравите, ако ще се превъплъщавате в перфектна гостенка:

Очакват ме по всяко време

В условията на трудни времена планираме почивките си по-отрано, съобразяваме се с множество програми, повечето от които – чужди. Затова и за отсядането при приятели този параграф е много важен. Домакините също са хора, имат свой живот и намерения и това, че най-великодушно са отправили покана с думите „ела, когато искаш, пък остани, докато ти се иска”, не го приемайте за предоставен златен ваучер. Фиксирайте съвместно дати, внимавайте да е разумен период и гледайте да го спазите. Не се самозабравяйте, дори когато много-кратно ви повтарят, че няма да са притеснени от присъствието ви. Защото, колкото и да е тъжно, това не е така.

Аз, моя милост и… целият китайски народ

Според вас може да се подразбира, че вървите винаги в комплект с двете си добри деца и всеотдаен кротък мъж, но за домакина не е задължително да е наясно с неразделността ви. Когато кажете, че бихте „минали”, „за да се видите за два-три дни”, не се стоварвайте с цялото си домочадие, йоркширския си териер или приятелското ви семейство, с което принципно „минавате оттам”, с майка ви или сестра ви, само защото уговорката ви е била за женски уикенд. И понеже споменах домашните любимци, ако случаят е друг и са ви неприятни компаниите на многоноги същества, не очаквайте гостоприемните приятели да си прибират котката в спалнята, да връзват кучето си в двора, докато вие сте на гости. По-добре сериозно помислете, дали сте склонни да направите компромис за почивка сред подобни твари, или идете на хотел.

Два куфара с шапки, а останалото идва с влака…

Вземете само нужното – не се налага да се местите с цялостния си комфорт. Дрехите да бъдат най-необходимите и най-добре такива, за които няма нужда от специална грижа. Съвсем нормално е и да не могат да ви отделят пространство в гардероб, както и място в коридора за количката за кукли, акумулаторен мотоциклет и тротинетката на вашите деца. Което пък ви задължава да приготвите от къщи тоалетните си принадлежности, задоволително количество от дрехи, за да не се налага да перете там, както и незаменими дребни занимания, за да държите малчуганите си ангажирани.

Моля, оправете стаята, докато съм навън

Нали не си въобразявате, че сте отседнали в хотел? Не очаквате камериерка да оправя стаята след вас или друг човек да понаглежда вещите ви, пръснати из чуждия апартамент. Оправяйте леглото си, дори да не е навик от дома ви, поискайте прахосмукачката за стаята ви, в случай че ви се наложи. Не зарязвайте лаптопа, слънчевите очила и книгата си в хола, целия си антураж от тоалетни принадлежности из банята, всичките си връхни дрехи и обувки в антрето. Включвайте се в работата на гостоприемното семейство. Възможно е и домакинът да не разреши това, но е възпитано да го предложите, и то не еднократно.

Съобразявам се единствено със себе си

Ако домакините не пушат в дома си, то и от вас не се очаква да го правите. Ако пък не сте пушач, а домакините ви » имат навика да „палят” вкъщи, помислете пак дали сте склонни да го преживеете за сметка на по-евтина ваканция. Ако държат на ползването на пантофи вкъщи, ако след вземане на душ оставят банята си подсушена, съобразявайте се с този факт. Не хранете кучето на хората под масата с остатъците от храната си. Усамотявайте се в стаята си и пазете тишина следобед, ако домакините ви имат навика да си почиват. Ако единственият телевизор се намира в хола, не се загнездвайте там цяла вечер, окупирайки екрана с желанията си. Не настройвайте според претенциите си климатика. Не критикувайте квартал, съседи, възпитанието на хорските деца. Присъединявайте се към събиранията на масата.

Специфичните ми нужди не почиват като мен

Ако сте вегетарианка, не очаквайте домът, в който сте отседнали, да бъде солидарен с вас и в края на престоя домакините ви да са с „дръпнати очи” от ориз и зеленчуци. Пазарувайте любимите храни, десерти, питиета, като ги съобразявате в количество, достойно и за другите около масата. Включвайте се в приготвянето на храната, особено когато някой член на вашето семейство предпочита порцията си без подправки – отделяйте навреме предварително от общото количество за него. Пак по този параграф помнете, че родителите са родители на своите деца по всяко време, и особено по време на ваканции и в чужди домове. Не оставяйте децата без надзор и настоявайте пред тях да се съобразяват с новите порядки.

Свикнала съм с персонален асистент

Не очаквайте приятелката ви, която е била така добра да ви покани да й погостувате, да се заеме и с организирането на програмата ви. Тя не е тур гид, не е детегледачка, не е и персоналният ви навигатор.
Информирайте за плановете си да закъснеете, да отсъствате за цял ден заради разходка в близък град. Така и тя ще може да планира адекватно времето си, ще се съобрази с навременно сервиране или ще избере да не приготвя нищо в този ден. Но не я изключвайте напълно от вашата програма, не я третирайте като професионален домакин. Организирайте си посещения на забележителности във времето, когато тя прекарва в лични интереси или задължения, но я канете на кафе и екскурзии с вас.

Щом е чуждо, значи е безплатно

Пестете разходите. Включва разход на вода и електричество, глезотиите от кулинарен тип, домашен телефон. Това че вашият престой не е платен, не означава, че наред с нощувката и всички други разходи са също без ограничения. Ако у вас пестите разходите за режийни, правете го и като гост.

Думата „благодаря” не е в речника ми

Непременно се отблагодарете. Не пропускайте да поднесете благодарността си с подарък за дома или пък личен жест към вашата приятелка. Извинете се за неприятности, които сте създали. Изведете цялото семейство на домакинята ви на прощална вечеря навън, обявете предварително, че почерпката ще е от вас. Непременно при завръщането си вкъщи, й се обадете и благодарете пак.

За да си перфектен гост, се иска горе-долу толкова, колкото да си перфектен домакин. В следващия брой очаквайте и правилата за перфектна домакиня.

flash!

Бен Франклин казва: „Гостите са като рибата, след третия ден започват да миришат”. Да кажем, че като балканска нация сме по-гостоприемни и бихме взели за нормално гостуване до 5-6 дни. Не се насилвайте да се почувствате като в дома си, макар да са ви казали, че можете. Всъщност чувствайте се като у дома си в грижата за този дом. И… прекратете своята визита, докато домакинът ви все още смята, че сте му приятни!

Текст: Валентина Мизийска
Фотография: PR


В тoпформа с балет, скуош, тенис или йога.....още>>

Професия детегледачкаперфектният заместник-родител...още>>

Идеи които променят светадве истории със световен оттенък...още>>

Идеи които променят светаПредставяме ви две изключителни българки...още>>

Любов в три посокиБог е любов във всяка култура и във всяка религия...още>>

Предстартова треска преждевременните раждания в България, Европа и...още>>

Let’s talkabout sex...още>>

Пътеводител намодерния стопаджия...още>>

Летни намаленияот adidas...още>>

Улови си подарък!Ела в The Mall и хвани златната рибка...още>>

Устойчив дизайнеко материалите...още>>

Живот на колелаТой невинаги е скоростен...още>>

Сън за щастиебитката за обич...още>>