Отвъд дима
единственото хубаво нещо на цигарите

Наскоро прочетох, че единственото хубаво нещо на цигарите е, че изглеждат добре на снимки. А как изглеждате вие?


Знаете ли колко е голям един тенис корт? 195 кв.м. Точно колкото разгърнатата площ на белите ви дробове с всичките им алвеоли. Отвсякъде ни заливат с информация, че пушенето убива, вреди на нас и на околните и причинява рак на белите дробове. А какво на практика означава това? Че всяка изпушена цигара реже парченце от вашия тенис корт. Необратимо.

Най-парадоксалният клуб

„Пушил съм дълги години и от още повече съм спрял – казва доц. Димитър Попов д.м., секретар на Българското дружество по белодробни болести. – Именно затова наричам пушачите членове на най-парадоксалния клуб на света – клуба на саморазрушителите на белия дроб, за което те всеки ден плащат членски внос, купувайки си цигари. Всички в един момент осъзнават, че тютюнопушенето е вредно. Въпросът е кога ще го осъзнаеш. Младите хора много трудно се замислят за това. Казваш им, че на 65 г. ще се нуждаят от кислородна маска, защото няма да могат да си поемат въздух, ама какво е това 65, все едно да им кажеш след два века.”
Когато си на 20 и няколко и си танцувал цяла нощ на плажа, и си с готина компания, и си изпушил кутия цигари за два часа, определено се чувстваш безсмъртен. А това, че тютюнопушенето убива, е надпис от кутията, който вече не забелязваш. Статистиката в САЩ сочи, че от 2001 г. до днес от тероризъм са загинали 11 337 души, от цигари и свързаните с тях болести – 30 милиона. Следващия път, когато давате на някого огънче, си припомнете, че се забивате със самолет право в белия му дроб.

Пушачи в утробата

Тази година международният ден без тютюнев дим – 31 май, премина под мотото „Тютюнопушене и бременност”. Проучванията показват, че пушачките забременяват с 30% по-трудно от непушачките. „Ако едно момиче е пушило преди бременността и продължава да пуши по време на нея, многократно се увеличава рискът детето, което ще се роди, да се разболее от всички видове хронични белодробни болести. Тютюно-пушенето е въпрос на личен избор, но тук вече трябва да се носи отговорност за бъдещото поколение. Една бременна не може да мисли като една небременна. Трябва да мисли за двама. И трябва да разбере, че правейки си това малко удоволствие, например 2-3 цигари на ден, може да обрече бъдещото си дете на хронично заболяване, което е до живот”, обяснява доц. Попов.
За съжаление над половината от бременните в България не се отказват от вредния навик, давайки приоритет на собствените си желания. Токсичните вещества, които се съдържат в цигарите, увреждат директно плода, а вероятността от спонтанен аборт нараства от 50 до 100%. Същевременно над 700 милиона деца по света растат сред тютюнев дим. България пък е на челните места по ранна възраст, в която децата започват да пушат, и по процент пушачи от 13 до 15 години. Какво излиза?! Цигарите са узаконена повсеместно разпространена унищожителна епидемия, предлагана в кутийка по 20 бройки – епидемия, която взима повече жертви и е по-страшна от испанските краставици, от радиацията в Япония и от размириците в Африка, взети заедно.

Без грим

Ако суетата е любимият ви грях, а цигарите окачествявате в категорията „нищо човешко не ми е чуждо”, то няма как да не забележите никотиновия отпечатък върху лицето си. Една от най-видимите последици от тютюнопушенето за жените е скоростното състаряване на кожата. Тя губи еластичността си, става пепеляво-сивкава, прозрачна и суха. Оттук идват първите бръчки, които благодарение на цигарите са хванали бързия влак към лицето ви, а освен естетическото препятствие се увеличава рискът да ви посетят рак на кожата или алергия към светлина и слънце. За съжаление дамите забелязват твърде късно какво им е причинил най-добрият приятел на сутрешното кафе, а много често дори не обвиняват цигарите – състарената кожа отдават на възрастта и на стреса. В това отношение е много показателен известен медицински пример за две 40-годишни еднояйчни близначки, едната от които никога не е палила цигара, а другата е заклет пушач от 20 години. С еднакъв генетичен старт и различна среда и начин на живот на 40 години те не изглеждат като сестри, а като майка и дъщеря. Освен състарената кожа на близначката, която пуши, тя е и с много пожълтели и развалени зъби.
Първият контакт с тютюневия дим е в устата – катраните от цигарата увреждат зъбите, натрупват се в устната кухина и предизвикват лош дъх. Неслучайно най-честото сравнение, което използват непушачите, е, че да целунеш пушач е все едно да целунеш пепелник.

Да пуша или да не пуша

Мит е, че най-вредното нещо в цигарите е никотинът (всъщност са катраните), но той предизвиква т.нар. никотинова зависимост. Специалистите твърдят, че тя се преодолява бързо – две седмици след като човек спре да пуши, никотинът се излъчва от организма. И ако все пак волята не ви стига, има доста модерни решения, които да ви помогнат в борбата с вредния навик. Например електронни цигари, с каквито от известно време се занимават актрисата Диана Любенова и любимият й мъж Лес Уелдън. Звездата от „Забранена любов”, която очаква първото си дете, сподели, че всъщност идеята за този проект е била на Лес, „който след един купон до сутринта вече не искаше и да си помисли да пуши, макар да го гонеше никотинов глад. Изрови отнякъде стар подарък – електронна цигара, която беше прекалено голяма и неудобна на външен вид. След няколко дни употреба забрави за обикновените цигари и се зарови в интернет, за да намери по-нови модификации на е-цигарите. В продължение на повече от половин година старателно проучване на пазара, след многобройни поръчки от цял свят и тестване на различни вкусове Лес реши да комбинира най-добрите вкусове с най-новите технологии. Така се роди идеята за е-цигарата NIRVANA, която няма дим, няма мирис, но доставя на организма необходимия никотин и създава удоволствие, максимално доближаващо се до тютюнопушенето. От друга страна, тъй като е безвредна за околната среда и за другите хора, тя може да се пуши навсякъде.”
Често казват, че по-трудната за преодоляване е не никотиновата, а психологическата зависимост. Пушенето е битова наркомания, основната зависимост е навикът. Пушачът е свикнал – сутрин кафе и цигара, чакаш автобуса – цигара, купон – цигара, секс – цигара. Психическата зависимост към пушенето като сила е равна на хероиновата. Докато не осъзнаеш, че всъщност цигарата не ти дава нищо. Не те успокоява, не ти доставя щастие. Десетте свободни минути, които запълваш с нея, всъщност си остават празни… когато димът се разсее. И колко по-вкусно ще е да започваме деня с портокалов сок, да завършваме обяда с десерт, а секса – с целувка за лека нощ.


flash!

От средата на юни Европейската комисия започна кампания под мотото „Екс пушачите са неудържими”, която ще акцентира не върху забраните на тютюнопушенето, а върху положителните страни на отказването от вредния навик. Инициативата е насочена към млади хора на възраст от 25 до 34 години, които могат да се възползват от съветите на интернет консултант на всички европейски езици.

Текст: Златина Георгиева
Фотография: Guliver Photos, PR


В тoпформа с балет, скуош, тенис или йога.....още>>

Професия детегледачкаперфектният заместник-родител...още>>

Идеи които променят светадве истории със световен оттенък...още>>

Идеи които променят светаПредставяме ви две изключителни българки...още>>

Любов в три посокиБог е любов във всяка култура и във всяка религия...още>>

Предстартова треска преждевременните раждания в България, Европа и...още>>

Let’s talkabout sex...още>>

Пътеводител намодерния стопаджия...още>>

Летни намаленияот adidas...още>>

Улови си подарък!Ела в The Mall и хвани златната рибка...още>>

Устойчив дизайнеко материалите...още>>

Живот на колелаТой невинаги е скоростен...още>>

Сън за щастиебитката за обич...още>>