Да преоткриеш първата любов
Две кликвания във facebook, добавяне на

Две кликвания във facebook, добавяне на трима стари приятели и... неусетно започвате да чатите с първата си любов. Лесно, увличащо и вълнуващо. Но дали това наистина е добра идея?

Тя е на 17 г., той – на 21. Изживяват лудешка любов, продължила 3 г., но тя иска да пътува, а той трябва да работи. Късат. Гневът, както и Атлантическият океан ги отдалечават. Губят връзка за... 24 г., до онзи  имейл за рождения й ден, който получава по време на лятната ваканция с децата си. Той решава да я посети. Тя не желае да го вижда, но някаква необяснима сила я тласка отново в обятията му. Забравените чувства възкръсват. Решават да се съберат отново и този път да е завинаги. “Сякаш тази целувка отключи емоциите ми.”  Смятате, че това е резюмето на някой розов роман или холивудски филм? Грешите – откакто новите технологии започнаха все по-активно да навлизат в живота ни, броят на историите от този тип се увеличи неимоверно. Няма съмнение – връщането към първата любов е на мода. Отвъд романтичната страна на първите трепети, защо всъщност митът за бившия действа по този начин?  И при положение че тези истории ни карат да фантазираме, дали биха могли да съществуват в действителност?

Първата любов – лек против стареенето

Социалните мрежи от типа на facebook играят много важната роля на посредници между хората. А това е така, защото в света на мобилността относително лесно губим връзка едни с други – сменяме града, в който живеем, държавата, мечтите си, след това един ден се присещаме да изпишем в глобалната мрежа дадено име, заредено с хиляди спомени, каращо ни да фантазираме. Тази жажда не се появява току-така. Когато сме преживели тежка раздяла, когато някой ни е забил нож в гърба или просто животът ни е тежък, какво по-добро успокоение от връщането към щастливите моменти, които сме имали с любим човек. Изживявайки  първата любов, ние се впускаме смело напред, без задръжки и резерви, по тази причина тя винаги остава част от нас. С първия възлюбен си приличаме. Това е така наречената “двойна илюзия”, описана от психиатъра и психоаналитик Серж Хефес: “Основният източник на удоволствие и енергия е продукт на приликите”. Връщайки се обратно по следите на тези първи любовни трепети, се озоваваме в една отминала ера, обладава ни вече позабравена свежест. Сякаш изведнъж отново сме на 18. Всеки си спомня младежките черти на другия, знае интимни подробности за него, дори тайни от миналото. И понякога при тази втора среща наистина се получава – имаме предимството на разума и на опита пред неконтролируемостта на емоциите. Някои двойки се преоткриват и събират именно по този начин. При други, решили повторно да изпробват своята съвместимост, обаче развоят на събитията невинаги е така благоприятен. Ровейки се в миналото, за да се докопаме до идеализирания бивш, трябва да помислим знаем ли какво точно очакваме и... какво ще получим в крайна сметка.

Да го намерим, за да го забравим

Притисната от задължението да бъде безукорен служител, добра съпруга и майка, понякога жената чувства изтощение. В такива моменти тя започва да фантазира, за да избяга от реалността. Обикновено тези блянове я връщат назад, към някоя вече позната любов, способна да я откъсне от грижите. Така се случва и в следната история: “Видях го случайно, точно когато се бях разделила със съпруга си. Бях в криза и с две малки деца. Отново се поддадох на изкушението и за пореден път преценката ми беше неточна. В сексуален аспект всичко беше невероятно, както и преди. Тринадесет години по-рано, заминавайки за Ню Йорк, се бях отказала от нашата разрушителна страст. А сега всичко започна отново. Три месеца по-късно се оженихме, след още два разбрах, че съм направила голяма грешка, а след три години решихме да се разведем. Започнах да ходя на психотерапия, за да осъзная, че възраждането на тази история е било неизбежно, за да се освободя от собствените си демони.“ В този конкретен случай повторното връщане към незабравения сценарий има оздравителен ефект, помага ни да започнем на чисто, да вървим напред, без да се обръщаме с въпроси и надежди към тази връзка. Според психолозите често пъти фантазиите за първата любов могат да попречат на воденето на пълноценен живот на сантиментално ниво. Причината е, че онова отминало преживяване започва да се възприема като изключително и неповторимо, превръща се във фикс идея. Либидото се изпарява, новите връзки изглеждат безсмислени. Животът в сянката на бившия означава поглед към бъдещето, изпълнен със страх.
Важно е човек да осъзнае, че всяка нова любов е неповторима. За да преодолеем първата любов, трябва да бъдем отворени към новото и непознатото, да се впускаме смело в нови връзки, носещи нови радости, да гледаме на всяка любов като на първа.


Два истински сценария

Филип – 45 г., предприемач: Когато я видях за първи път, носеше синьо палто с дълги ресни. Казваше се Елен, беше палава, аз бях на 8 г. Обичахме се, хапвайки бонбони, разменяхме си невинни целувки. Изгубихме връзка, докато не се засякохме случайно на някаква вечеря, беше облечена със светлозелено сако на малки човечета. Беше все така ексцентрична. Харесваше ми. Горещата ни любов трая повече от година. После тя ме заряза заради множеството различия помежду ни.
Защо я срещнах отново: Една вечер тя ми изпрати sms с покана да излезем на по бира. Нямах намерение да й отговарям, тъй като отскоро бях свободен и не исках да се забърквам в драми. Предпочитах да се занимавам с дъщеря ми. Но тя настояваше и дойде до вкъщи. Разтопих се при вида на прелестните й сини очи. Говорихме, вечеряхме, бях обхванат от познатите отпреди години трепети. Тя не си тръгна повече. Година и половина по-късно се оженихме. В младежките ни години нещата не потръгнаха, защото бяхме прекалено неотстъпчиви. Сега сме по-улегнали. Успели сме да се напаснем. 

Ева – 36 г., творец:
Целуна ме в един бар през лятото на далечната 1991 г. Бях на 17 г., а той – на 22.  Живеех на 150 км от него и всяка вечер молех една приятелка да ме вози дотам. Той ме караше да се смея. Беше първият ми мъж. Бях хлътнала до уши, готова да се омъжа за него, дори да приема юдаизма. След три месеца ме заряза заради друга.
Защо го срещнах отново: Преминавах през тежък период. Той се развеждаше. Появих се в неговия магазин, под претекст, че искам да си купя баня. Той беше остарял, но емоциите ми бяха същите: обляха ме топли вълни, ръцете ми се разтрепериха, бях като ученичка. Той обаче не ме позна. Завърнах се повторно след четири години, отново за въпросната баня. Глупаво, нали? Не ми обърна никакво внимание. Имах чувството, че се разпадам на хиляди малки парченца, като в анимационните филми. А после изведнъж разбрах, че този мъж никога не ми е подхождал. Чрез него се опитвах да се върна в онези безгрижни години, изпълнени единствено с блясък. И реших да го оставя там, в миналото, като красив спомен за истинска и пълнокръвна емоция.


flash!

Проучванията сочат, че 67% от жените вярват в любовта с един конкретен човек, която ще продължи цял живот. 7 от 10 жени мислят за раздяла при криза във взаимоотношенията с партньора.
На въпроса “Искате ли да видите отново първата си любов?” 40.6% от представителките на нежния пол отговарят: “Да, той ще остане в сърцето ми завинаги.”

Текст: GRAZIA
Превод: Сима Налбантова
Фотография: Guliver Photos, Елена Ненкова


В тoпформа с балет, скуош, тенис или йога.....още>>

Професия детегледачкаперфектният заместник-родител...още>>

Идеи които променят светадве истории със световен оттенък...още>>

Идеи които променят светаПредставяме ви две изключителни българки...още>>

Любов в три посокиБог е любов във всяка култура и във всяка религия...още>>

Предстартова треска преждевременните раждания в България, Европа и...още>>

Let’s talkabout sex...още>>

Пътеводител намодерния стопаджия...още>>

Летни намаленияот adidas...още>>

Улови си подарък!Ела в The Mall и хвани златната рибка...още>>

Устойчив дизайнеко материалите...още>>

Живот на колелаТой невинаги е скоростен...още>>

Сън за щастиебитката за обич...още>>