Хубавата Джия
Джия Лазарова разбива на пух и прах

Джия Лазарова разбива на пух и прах клишетата за моделите, доказвайки, че красотата и интелигентността могат да живеят в пълна хармония

Вмомента, в който Джия отговаря на първия ни въпрос, става ясно, че зад красивите й екзотични черти се крие абсолютен професионалист. Отворена към света и всички нови неща, които може да научи, една от най-успешните български модели работи основно в чужбина, защото там нещата се случват „отговорно” и в „големи мащаби”. След като съвсем заслужено получи наградата в категория „Мода лица” от конкурса „Жена на годината”, Джия ни разказа как изглежда професията модел в големите модни столици Лондон, Милано и Париж и призна, че мечтае някой ден да може да работи в България така, както работи на Запад...

GRAZIA: От колко време работиш като модел?

Джия Лазарова: Започнах да се занимавам сериозно с моделство, когато бях на 18-19 години, което е сравнително късно, но беше важно за мен да завърша училище, за да мога напълно да се отдам на работата си.

G: По какъв начин стартира кариерата ти?

ДЛ: На този етап в България е невъзможно да работиш като модел на високо професионално ниво и затова избрах да работя в чужбина. Стартирах с пътувания до Азия, впоследствие се съсредоточих с работа в по-големите европейски столици – Милано, Лондон, Париж.

G: Трудно ли е да си модел в България?

ДЛ: Трудно е от финансова гледна точка. Пазарът не е толкова развит, клиентите са по-резервирани към модата в чистата й форма на изкуство. Тук моделството е статут, а не професия. Затова и добрите български модели  работят извън България.

G: Освен финансовата част, каква е разликата да работиш като модел тук  и в чужбина?

ДЛ: Нещата в големите модни центрове са много по-организирани и хората са отговорни за действията си. Тук е по-различно, тъй като не се работи в големи мащаби.

G: Колко често пътуваш за директни ангажименти в чужбина?

ДЛ: По-голямата част от годината  прекарвам в Лондон. Оттам почти всеки месец пътувам по работа до различни точки на света.

G: Пътувала си почти навсякъде, има ли страна, в която би искала да работиш?

ДЛ: Иска ми се един ден да работя в България така, както работя в чужбина. Това е една от смелите ми мечти.

G: Би ли живяла някъде другаде?

ДЛ: Аз пътувам от малка, още от преди да започна да се занимавам с моделство. Това до голяма степен разми представите ми за граници. Ако близките ми са с мен, мога да живея почти навсякъде. България за момента е събрала в себе си най-важните ми и любими хора, затова и в момента тя взима превес. От голямо значение е и професионалното ми развитие. Имам много мечти и се надявам, че те са изпълними тук, но фактите ме навяват на други мисли. Това понякога ме натъжава.

G: Тук критериите за модел са малко изкривени, как изглежда истинският модел извън пределите на България?

ДЛ: За жалост масовият критерий е изкривен. Има разделение на комерсиални, еротични и фешън модели – тук всичко е едно. Ако едно момиче е красиво, значи е манекенка. В чужбина, визирам големите модни столици, моделът е сбор от качества. Не е задължително да бъдеш с перфектни черти, понякога малко по-крив нос може да се окаже твоята запазена марка и това да ти помогне в бизнеса. Има огромно значение как комуникираш с хората, какъв стил на поведение имаш. В основата на всичко, разбира се, стоят естествената вътрешна и външна красота на човека в най-чистата им форма.

G: Има ли разлика между българските и чуждите фотографи, дизайнери, фризьори?

ДЛ: Разликата между българските и чуждите хора в модата са мястото и пътят на развитие. Голямо значение има къде твориш, защото човек бива инспириран дори от сградите на града, в който живее. Тук трябва да правиш много компромиси с работата си и с вижданията си, за да можеш да оцеляваш и все пак да се задържиш в този бизнес.

G: Колко години трябва да минат, за да достигнем тяхното ниво?

ДЛ: Има хора, които са изключително добри  в правенето на “от нищо нещо”, и все пак още първичното и евтиното ни изглежда задълбочено, смислено и скъпо. Единици са оригиналните и креативните. Масата копира доста посредствено. Първо трябва да си върнем загубената класа и след това да градим нова.

G: Има ли фотограф, с който мечтаеш да снимаш?

ДЛ: Не. Погрешно е моделът да мечтае да снима с някого. Смятам, че за да станат хубави снимки, фотографът трябва да си помечтае да снима модела.

G: Би ли се занимавала с нещо друго?

ДЛ: Бих се занимавала с адски много неща. Ако имах свободата да избирам и физически, може би бих била на 5 различни длъжности – ей така, за да пробвам.  Човек трябва да задоволява нездравото си любопитство с различни активности.

G: Много български моделки станаха актриси или водещи, какво е твоето мнение за това?

ДЛ: Какво по-хубаво от това да се занимаваш с онова, което те прави истински щастлив. Моделството е едно мини училище по актьорство. Учи те да бъдеш много по-премерен и истински в актьорската си игра, което води със себе си своите позитиви и негативи.

G: Как поддържаш перфектна форма?

ДЛ: Наследила съм гените на мама и позитивното мислене на баща си.

G: Какви дрехи има в твоя гардероб?

ДЛ: Най-различни. Като цветове преобладават черно, бежово, сиво, бледи цветове. Обичам да смесвам по-груби с по-нежни материи. Дреха върху дреха е също нещо, което правя постоянно.

G: Би ли променила нещо в себе си?

ДЛ: Аз съм най-големият си критик, така че зависи от момента, в който ми е зададен този въпрос, но винаги има нещо, което искам да подобря или променя.

G: Би ли си хванала футболист за гадже?

ДЛ: Старая се да не разделям и да не избирам хората по техните професии. Какъвто и да е мъжът до мен, неговата професия е от значение дотолкова, че да го прави щастлив и да му дава самочувствие.

G: Как трябва да изглежда и какво трябва да направи един мъж, за да те впечатли?

ДЛ: Не зная, това са химии някакви... ние, хората, не можем да ги контролираме.
Текст: Биляна Георгиева–Биба
Фотография: Костадин Кръстев–Коко
Стайлинг: Августина Маркова–Тути
Коса: Студио Fetish
Грим: Елиза ПоповаЕлена ПетроваЖената, която не се страхува от високото...още>>

Опитай с Инаурок по сбъдване на мечти...още>>

Красива безкрайностКристина Несторова...още>>

Никол в света на телевизията винаги си мисля, че мога да свърша нещо и по-добре...още>>

Къде е ЕВА?всички се питат къде е Маги...още>>

Станимира Колевапред GRAZIA...още>>

Blonde ambitionИва Янкулова...още>>

Момичетопорасна...още>>

Габи100% истинска...още>>

Скорост 2012Ивет Лалова...още>>

Ах, тази Викимного добра в киното...още>>

Front RowFollow The Step...още>>

Една влюбена женаЖана разбира от щастие...още>>