Скорост 2012
Ивет Лалова

„Животът ми по време на съзтезателния период може да се опише с три глагола – пътуваш, почиваш, бягаш“, споделя лекоатлетката Ивет Лалова

Срещаме се с Ивет Лалова в един от двата й дни в София, за да разберем как протича ежедневието на една от най-добрите български лекоатлетки малко преди спорт-ното събитие на това лято – Олимпиадата в Лондон. Въпреки натоварения си график Ивет отговаря търпеливо и подробно на всичките въпроси на GRAZIA, обяснява с какво я привлича животът в Италия и подарява на читателките на списанието своите съвети за здравословен режим и добра форма.     

Grazia: Как се чувстваш, когато знаеш, че имаш само два дни в София? Защо си идваш за толкова кратко?
Ивет Лалова: Чувствам се под пара, защото трябва да свърша толкова много неща, а ми остава толкова малко време… няма как, когато поемаш повече ангажименти от тези, които можеш да свършиш, се получава така. А си идвам за толкова кратко, защото трябва да тренирам. Всеки един ден е губене на тренировка, което е много лошо за мен. Отскоро обаче съм лице на AVON и днес беше прекрасен ден, в който представихме серията за лице Solutions. Прекрасни продукти, които събират в себе си силата на природата и науката!

G:
Къде тренираш в момента?
ИЛ: Тренирам и се подготвям за състезания в Риети, Италия. Това е малко градче близо до Рим. Въпреки че живея там вече цяла година, много рядко ми се случва да пътувам из Италия и да разглеждам забележителности, защото през цялото време тренирам. Има определени периоди, през които почивам, но в момента се подготвям за летния сезон и не мога да си позволя да ходя насам-натам. Ще оставя разходките и пътешествията за края на лятото.

G:
Кое е първото състезание, за което се подготвяш в момента?
ИЛ: Сезонът започва сега, в началото на май, но основните състезания са Европейското първенство по лека атлетика в края на юни и Олимпиадата в началото на август.

G:
Какви са твоите очаквания за представянето ти на Олимпиадата?
ИЛ: Страх ме е да имам очаквания, защото реалността много често ни поднася разочарования. По-скоро се опитвам да си свърша работата и с малко късмет да се получат нещата. Винаги трябва да имаш и малко късмет, без него нищо не става.

G:
Случвало ли ти се е въпреки добрата ти подготовка да не се представиш на ниво?
ИЛ: Подобно нещо може да се случи на начинаещ спринтьор. Аз работя вече от много години и подобни ситуации са непростими за моята кариера. Изненади може да ти поднесе единствено метеорологичната прогноза – дъжд, вятър, както и дългите пътувания или отменените полети. За жалост ние сме много зависими от тях.

G:
Коя е най-лошата метеорологична прогноза за спринтьорите?
ИЛ: За жените спринтьорки най-лошата прогноза е насрещният вятър, защото ние сме много по-леки от мъжете и това ти изяжда от резултата.

G:
Кой е бил най-слабият ти резултат?
ИЛ: Най-слабият ми резултат е 30 секунди на 100 метра. То дори не беше тичане, а някакво подобие на куцукане. Това всъщност беше първият опит на моя треньор да ме пречупи, за да започна отново да тренирам, след като си счупих крака. Това беше голям стрес за мен и трябваше да тръгна отнякъде. В случая тръгнах от нула, защото 30 секунди за 100 метра са си кръгла нула.

G:
По какъв начин протича един твой ден в България?
ИЛ: Напоследък дните ми в България протичат по много странен и различен начин. Доста ми е трудно, когато съм тук, да бъда този професионален спортист, който съм там. Тук има едно постоянно напрежение и стрес. Само за да стигна до центъра, да си паркирам колата и да свърша някаква работа, ми трябва половин ден. Цялата тази ситуация ме напряга психически и се изморявам повече, отколкото когато съм на тренировка. Затова предпочитам да си стоя в Италия.

G:
С какво денят ти в Италия се различава от този, който описа преди малко?
ИЛ: В Италия е много различно. Там всичките ми усилия са насочени към тренировките. Ставам в осем сутринта и си лягам в единайсет, защото много се изморявам. Аз по принцип съм нощна птица и ми е много по-интересно да стоя будна до късно през нощта, отколкото да ставам рано и да си лягам преди дванайсет, но сега нещата стоят по този начин. Тренирам толкова много, че се научих да си обръщам режима. Освен това с моя приятел имаме куче, което не го интересува дали на теб ти се спи и в колко часа си заспал, то иска да го изведеш на разходка.

G:
Очевидно имаш железен режим, а каква е хранителната ти програма?
ИЛ: Храненето е много важно за мен, в случая то е насочено по-скоро към възстановяване на енергийните депа. Съответно аз ям страшно много. Понякога дори се храня като мъж. Имам щастието да живея на място, където отделят страшно голямо внимание на храненето. В Риети храната е издигната в култ. Там съм яла най-качествената и най-вкусната храна. Всичко е много прясно, висококачествено и свежо. Дори да влезеш в най-малкото магазинче, можеш да намериш прекрасни неща. За разлика от тук, в България. Естествено, ям много паста – поне по 200 грама на ден. Не ям никакви тежки готвени ястия. Предпочитам по-леки храни, които ме засищат, но не ме карат да се чувствам преяла.

G:
Как трябва да се храни една жена, за да е в добра форма?
ИЛ: Това, което виждам, е, че жените нямат много време и затова ядат вредна храна. Най-основното нещо е да не се яде джънк фууд, пастички, чипсове и т.н. Тези боклуци, които поглъщаме, защото нямаме достатъчно време, веднага се лепват върху фигурата ни. Ние, българите, имаме генерално погрешно мислене за храненето. Ти не получаваш енергия от храната, която изяждаш, това са едни тъпи калории, които ти се залепят, въпреки че си изял само този чипс. Моят съвет е да се доближат до някакво здравословно хранене. В чужбина жените си носят кутийка с нарязани моркови, това е много по-правилно, отколкото набързо да изядеш един шоколад. Ако не можем  » да възприемем този маниер на хранене, поне вечер да не заспиваме с чипс пред телевизора или да си поръчаме пица, защото сме много изморени. Аз съм го правила това, докато живеех в България, и сега, когато виждам колко здравословно живеят чужденците, истински им се възхищавам и разбирам, че съм допускала грешка.

G:
По какъв начин се променя животът ти преди състезание?
ИЛ: Общо взето, животът ми по време на съзтезателния период може да се опише с три глагола – пътуваш, почиваш, бягаш. Това нещо продължава три месеца и толкова много ме изморява, че накрая не искам да чуя за летища, самолети, бусове…

G:
Виждам, че имаш годежен пръстен на лявата ръка. Успяваш ли да отделиш нужното внимание на своя приятел?
ИЛ: Ние живеем заедно, тренираме заедно и когато отидем на различни състезания, мислим само за представянето си. Преди да се преместя в Италия, когато отивах на състезание, търсех вариант да отида да го гледам. По-често ми се случваше да мисля за него и не успявах да се съсредоточа в своето представяне. Това е много грешно. Да, ние сме двойка, обичаме се, но на състезание ти си сам.

G:
Той подкрепя ли те в това, което правиш?
ИЛ: Страшно много. Той подкрепя по-вече мен, отколкото себе си. Но се случва и да ме критикува след състезание. Скачам, отбранявам се, но накрая винаги разбирам, че той е прав. Затова приемам неговата критика като градивна.

G:
Когато не сте по състезания, как си почивате?
ИЛ: Тези дни са много малко, ние реално имаме три седмици в годината, когато не тренираме. Това са дните в началото на октомври. Много е забавно, защото през цялата година съм си мечтала да отида на другия край на света и да си почина и накрая така става, че през тези три седмици имаш толкова много ангажименти, които не си успял да свършиш през останалото време, че ни се събира точно една седмица почивка. Хубавото в нашата връзка е, че на нас ни е хубаво да сме заедно, каквото и да правим.

G:
Когато се прибереш в България, хората те разпознават. Радва ли те или те натоварва, когато те спират, за да те поздравят?
ИЛ: Радва ме, но и ме натоварва, защото в този забързан ден, когато те спре някой, трябва да му обърнеш внимание. Трябва да се усмихнеш, да му благодариш. Честно казано, ми е много приятно в Италия, защото никой не ме разпознава.

G:
Кой е най-добрият съвет, който си получавала от твоите близки хора?
ИЛ: Да не съжалявам за нещо, което се е случило, защото то не може да се върне. Най-важното е да гледаш напред и да правиш нещата, които ти предстоят, по най-добрия начин.

flash!

Ивет Лалова стана лице на Solutions – най-продаваната линия грижа за кожата на AVON. Най-бързата бяла жена в света е първата българка, която представя продукти на козметичния гигант у нас, и през април беше на корицата на актуалната за периода брошура. Вдъхновената от природата серия е подсилена от последните постижения в науката и предлага решения за всеки тип кожа. Серията, която използва Ивет, е Beautiful Hydration с мелегата пипер за сияйна кожа със здрав вид. 

Текст: Биляна Георгиева–Биба
Стайлинг: Хубен Хубенов
Фотография: Васил Германов/ thinktanklab
Коса и грим: СлавЕлена ПетроваЖената, която не се страхува от високото...още>>

Опитай с Инаурок по сбъдване на мечти...още>>

Красива безкрайностКристина Несторова...още>>

Никол в света на телевизията винаги си мисля, че мога да свърша нещо и по-добре...още>>

Къде е ЕВА?всички се питат къде е Маги...още>>

Станимира Колевапред GRAZIA...още>>

Blonde ambitionИва Янкулова...още>>

Момичетопорасна...още>>

Габи100% истинска...още>>

Ах, тази Викимного добра в киното...още>>

Front RowFollow The Step...още>>

Една влюбена женаЖана разбира от щастие...още>>

Хубавата ДжияДжия Лазарова разбива на пух и прах клишетата...още>>