Устойчив дизайн
еко материалите

От няколко години еко материалите и устойчивият дизайн не напускат топ тенденциите и се опитват да се наместят все по-трайно на модния подиум и в гардероба ни

Да се обличаме изцяло еко и да купуваме само устойчива мода всъщност е голямо предизвикателство. Устойчив е всеки продукт, за чиято направа са използвани ресурси, които не вредят на планетата и не изчерпват запасите й. Що се отнася до модата обаче, при създаването й водещите принципи са съчетаване на нововъведенията и желанията на потребителите... а както може да предположите, нито едно от тях не се вписва в еко концепцията. През 90-те дизайнерите се опитваха да шокират света, а представата им за устойчива мода се изразяваше в създаването на по-скоро дрипава и раздърпана дреха от естествени материали, с която да прекопаеш лозето, освен ако не стреснеш плашилото на съседния ред. Едва през последните години във въздуха над модните столици и над шивашките фабрики се разнесе вопълът на екологията, повдигайки въпроси като как се произвеждат материите, колко енергия ще е необходима за поддържането им и какво се случва след края на живота им в нашия гардероб.

Еко материали

Запалените по еко модата обикновено търсят дрехи, на чийто етикет пише „органичен памук“ (и всякакви други органични и възобновими материи). Памукът може и да е органичен, но това не означава, че е щадящ за околната среда. За производството му се прилагат огромни количества торове и вода, които често са в пъти повече от тези при отглеждането на конвенционален памук, тъй като тук не се използват химикали за по-богата реколта. Също така често срещан парадокс е, че органичният памук се отглежда по всички еко правила, но след това се суши и се превръща в тъкан... чрез тежки химикали.
Ето защо някои модни брандове, обърнати към устойчивия дизайн, са затворили целия кръг по отглеждане, производство и продажба. Преди броени дни H&M, Nike, Puma, adidas и още някои от най-големите производители на облекло и обувки оповестиха споразумение, с което до 2020 г. ще се опитат да сведат до 0% вредното влияние от дейността си върху хората и планетата. В това число влизат просле-дяване на цялата верига от памуковата плантация до бутика, обучение на работниците в нови правила за производство, всички торбички в магазините да бъдат от рециклирани материали, максимално пестене на вода в производството и обработката на тъкани.
От другата страна на еко пистата, отново с цел максимално опазване на природата, се засилват преработващите технологии. Сред нововъведенията в текстилната индустрия е рециклирането на полиестерни фибри, които пестят енергия и вода, а идеята е да влязат в масова употреба. Чрез този тип рециклиране може да се произведат всякакви тъкани от мека вълна до шифон. Модната компания Patagonia например преработва пластмасови бутилки вече почти 20 години и чрез тях създава меките платове за дрехите си.

Надциклиране

На Запад все по-голяма популярност набира така нареченият upcycling (up – нагоре, добавена стойност, cycling/recycling – рециклиране). Засега условно превеждаме този термин от зеления бизнес като „надциклиране“ с надеждата, че скоро ще стане популярен в България и може да бъде приет с друго име. Надциклирането е възможност за втора употреба на даден продукт, с което се добавя допълнителна стойност и полезност. Нишови дизайнери във Великобритания например използват останалата от сьомгата кожа за изработка на бански костюми. Някои големи търговски вериги пък изкупуват непотребните парчета плат, които upcycling дизайнери превръщат в колекция рокли от тренда colour block – големи цветни ивици, зашити една към друга. Този тренд беше абсолютен хит миналото лято в ревютата на Marc Jacobs, Dries von Noten, Salvatore Ferragamo. А ярките тонове в дръзки съчетания продължават да ни очароват и този сезон.

Зелени ревюта

От 4 години Седмицата на модата в Ню Йорк дава зелена светлина на иновативна екологична идея – The Green Shows. Компания, посветена на бъдещето на устойчивия дизайн и неговото популяризиране сред масовия потребител. The Green Shows работят с дизайнери и лайфстайл брандове, насочени към „следващото поколение купувачи, които ще търсят добавената стойност в нещата, за които плащат“. Очаква се през следващите години еко тенденцията да промени изцяло търсенията на фешън почитателите, които ще предпочитат красиви дизайнерски неща, произведени устойчиво, с дълготрайна полза и минимално останали отпадъци. 16 модни дизайнери показват как на практика се случва това със своите дрехи и аксесоари за сезон пролет-лято 2012, използвайки единствено екосъобразни материали. Светлините на прожекторите на нюйоркската седмица на модата са поредното доказателство колко е модерно да бъдем еко.

Трашън

Световните еко тенденции пък са събрани в центъра на София в уникалния шоурум Zona Urbana, където са показани бижута и аксесоари от рециклирани материали. Портмонета от стари вестници, чрез които „Работническо дело“ и „Демокрация“ оживяват в чантата ви, както и винилът от вчерашния билборд, а дори и портмонето да е празно, пак ви кара да се усмихвате. Бижута и играчки от кутии от прах за пране или от натурален сок, чували от брашно и въглища, обеци от бирени капачки. Всякакви материали заживяват нов живот под формата на ексцентричен аксесоар. Двамата отговорници за това са Мартин и Юлиан, започнали да се занимават с трашън (trash – боклук, fashion – мода) преди близо 7 години, когато екологията в България не е толкова модерна, но пък те често пътуват и донасят най-доброто, което са видели, у нас. Основната им идея е с много въображение и фантазия да превърнат всеки отпадък в нещо красиво, а боклуците, които изхвърлят, да бъдат сведени до минимум. А устойчивият дизайн може да бъде не само спасение за планетата, но и истинско забавление, и шантаво разчупване на ежедневието.

Текст: Златина Георгиева
Фотография: Corbis/Profimedia, Luca Lazzari


В тoпформа с балет, скуош, тенис или йога.....още>>

Професия детегледачкаперфектният заместник-родител...още>>

Идеи които променят светадве истории със световен оттенък...още>>

Идеи които променят светаПредставяме ви две изключителни българки...още>>

Любов в три посокиБог е любов във всяка култура и във всяка религия...още>>

Предстартова треска преждевременните раждания в България, Европа и...още>>

Let’s talkabout sex...още>>

Пътеводител намодерния стопаджия...още>>

Летни намаленияот adidas...още>>

Улови си подарък!Ела в The Mall и хвани златната рибка...още>>

Живот на колелаТой невинаги е скоростен...още>>

Сън за щастиебитката за обич...още>>

Мъж под наемПерфектният мъж е на един клик разстояние...още>>