Let’s talk
about sex

Как се отразява икономическата криза на страстта в спалнята – дали загубата на работата води до загуба и на желанието за секс, или като нямаме пари за излизане вечер, ще стоим вкъщи и ще правим любов?

Проучване в Англия миналия месец доказа, че една четвърт от жените на 30 г. са недоволни от сексуалния си живот, а основните причини за липсата на желание са стресът в работата, загубата на такава, финансови проблеми и напрежението от модерния начин на живот. Изглежда, икономическата криза влияе не само на банковата ни сметка, но и на страстта в спалнята, а в кулминацията на любовния акт мислим дали следващия месец тази спалня въобще ще я има и как ще платим ипотеката.
Колегите ни от GRAZIA Великобритания ни изненадаха с историята на Кристи и Марк, чийто сексуален живот не само е пострадал, но и тотално е изчезнал от началото на кризата. Потърсихме мнението и на българския сексолог доц. Бостанджиев, а за финал ви предлагаме „експериментално лечение” на криза във връзката. И така – любовна история по време на криза в три действия.


Първо действие:

Кристи и Марк
„Надявах се, че лятото ще разгорещи страстите ни. От месеци се случва едно и също – двамата сме толкова уморени и напрегнати от работа, че хапваме пред телевизора и в 22 ч вече сме заспали. Всеки, обърнал се на неговата си страна, без никакво желание за близост. Откакто започна рецесията, с романтиката вкъщи е свършено. Както и със сексуалния ни живот.
Но, изглежда, не сме единствените. Една четвърт от жените между 30 и 39 г. загърбват забавленията с любимия заради финансови тревоги и стрес. Невероятно е, но 50-годишните жени се наслаждават на по-добър сексуален живот от нас. Депресиращо, нали? Май с рухването на Lehman Brothers рухна и нашето либидо.
Разбира се, невинаги е било така. Заедно сме от 7 години и в началото правехме любов непрекъснато, всеки ден. Приятелите ни се шегуваха, че през уикенда се измъкваме от леглото само за да отидем до магазина за храна. Ако тогава някой ни беше казал, че това ще приключи със секс три пъти в годината(!), щяхме да се изсмеем в лицето му.
Но… тогава нямахме проблеми. Аз работех в агенция за подбор на персонал, а Марк – в една от най-големите автомобилни компании. Парите, които изкарвахме заедно, многократно надхвърляха нуждите ни. Без кредити и деца животът ни беше низ от прекрасни ресторанти и романтични пътувания. Какъв по-добър афродизиак?!
Тогава през 2008-а финансовата криза стана основна част от живота ни. Тъкмо бяхме купили апартамента и очаквахме първото си дете, когато аз останах вкъщи, а заплатите във фирмата на Марк бяха намалени. Нямаше никаква финансова сигурност в живота ни и непрекъснато се карахме как ще успеем да платим сметките. И колкото повече се карахме, толкова по-малко секс правехме. Не можехме да мислим за любов… само как да се справим с кредитите при десетократно намалелите ни доходи. Известно време се притеснявахме, че финансовата криза ще бъде прът в колелото на брака ни, с който няма да можем да се справим. Но виждам, че не само ние сме така. Много от приятелите ни имат същите проблеми. Напоследък започнахме все по-често да излизаме заедно, да се разхождаме, да си говорим и да преоткриваме старата си близост и романтика. Вероятно с нея ще се върне и сексът.”


Второ действие:

доц. д-р Румен Бостанджиев
Допитахме се до известния сексолог как кризата влияе на сексуалния ни живот и какво да направим, за да не пострада близостта ни с любимия човек.
„Едно от значенията на думата „криза” е време за промяна и развитие. Ако отделният човек, интимната двойка или семейството изберат да гледат по този начин на кризата, със сигурност деструктивните вопли на жертвата могат да бъдат заменени с реални стъпки напред. „Жертва или победител“ – това е дилемата, пред която сме изправени, когато сме в криза. Нашата култура все още широко толерира жертвения манталитет, затова отвсякъде чуваме познатия ни рефрен – сили извън нас определят съдбата ни, спасението ни е в постоянното оплакване, с което зовем поредния спасител. В този стил на мислене е естествено да приемем, че кризата (а не начина, по който реагираме в нея)  предизвиква „пониженото либидо“, „еректилната дисфункция“, „стреса“ и всички останали неблагополучия в интимния ни живот. Като нямаш пари, за каква любов и секс, за какво здраве и по-висш смисъл на живота може да става дума? Логично, но безполезно.
Няма кой да чуе подобни вопли, а и да ги чуе, навярно ще се захване да ни „оправя“ така, че да ни измъкне и малкото, което ни е останало. Колкото и банално да звучи, спасението е единствено в собствените ни ръце, души и сърца. Ако се замислим, най-важните неща в живота ни не се купуват с пари. Любовта, творческото вдъхновение, здравето, стремежът за развитие не могат да бъдат намерени дори и в най-претенциозния мол. Те се случват, когато открием точния човек, когато сме готови да се свържем с него чрез загриженост и нежност, когато взаимно се подкрепяме и вдъхновяваме в усилието да откриваме нови начини на успешно живеене. Човешката ни същност е така устроена, че ни позволява да разкрием своите потенциали само тогава, когато сме истински свързани с другите. Когато поканим и отгледаме любовта в сърцата си. Откривайки какво можем да дадем от себе си на другите, ние стъпваме на главния път към »
просперитета, защото колкото повече даваш, толкова по-богат ставаш.
Интимността и еротичната близост са ни нужни не за забавление, а като основно гориво в стремежа ни да се развиваме. Но любовта не може да се постанови с решение на Народното събрание, нито да се гарантира със законови мерки срещу омразата. Любовта е в сърцето на всеки един от нас и единствено от нас зависи дали ще й дадем шанс да се развие и да израсне. За да оцелее сред превратностите на живота, тя се нуждае от грижи и компетентност. Емоционалната компетентност и изкуството на общуването се усвояват в живия контакт между поколенията и са част от цялостната културна среда, която изграждаме в домовете си, в градовете си, в различните общности, които конструират света ни.
Затова днес повече от всякога се нуждаем от ефективна професионална подкрепа за реконструиране на отношението, което имаме към себе си, към другите хора и към света около нас. Тази подкрепа е не по-малко важна от помощта на хирурга, адвоката или майстора. В България все още не сме свикнали да уважаваме и да търсим подкрепата на психотерапевта, въпреки че в големите градове вече работят достатъчно добре квалифицирани и опитни специалисти (виж сайта на Българската асоциация по психотерапия). Любителската психоанализа и хаотичното ровене из нета не са препоръчителни нито за вашето здраве, нито за успешното справяне с проблемите и предизвикателствата в интимната връзка. Наивно е да вярваме, че има и някакви универсални прости правила за щастие и успех, които лесно могат да бъдат присадени от гастролиращи магьосници например. Личният ни живот, включително и този с интимните ни партньори, е нещо достатъчно важно, за което си струва да сме отговорни и да се грижим за позитивното му развитие. Хората, които успяват да създадат и да поддържат хармонични интимни връзки, са по-успешни в бизнеса, по-щастливи, по-здрави и живеят по-дълго.”


Tрето действие:

Ника Любецкая
И тъй като кризата е време за промяна и нови емоции, решихме да потърсим нестандартно лечение на проблеми във връзката. Запознахме се с рускинята Ника, която е инструктор по еротични танци и помага на много двойки да възвърнат пламъка помежду си. И ако финансовите неволи и стресът влияят на близостта и самочувствието, ето един секси начин да се справим с тях.
„Преди време една дама се свърза с мен, след като беше гледала представлението ми, с молба да й подготвя еротична хореография за първата й брачна нощ. Това много ме заинтригува, вдъхнови ме фактът, че има хора с фантазия, които искат да направят нещо интересно за партньора и за връзката си. От друга страна, когато жената се чувства желана и секси, това помага за самочувствието й. Често казват, че хората посрещат по дрехите, но аз мисля, че посрещат по походката, по стойката на тялото. Когато един човек излъчва самоувереност, той задължително привлича вниманието на околните. Дори в еротичните танци не смятам, че еротиката е най-важна, по-скоро трябва да излъчваме самоувереност, винаги казвам на момичетата, че трябва да бъдат кралици. Всъщност сексапилът е именно самочувствие. Не е задължително винаги да си атрактивна и секси, но важното е да имаш едно копченце, което да можеш да натиснеш в себе си и с негова помощ да запалиш пламъка вкъщи.
Много хора се притесняват от телата си и това се отразява и на интимните им отношения, и на любовната игра. Според мен тези хора не познават ресурсите и езика на тялото си, не са се научили да обичат телата си, да ходят с изправени рамене, да мислят за осанката и да се харесват в огледалото. Аз например от години съм на сцена и съм се научила да пренебрегвам комплексите си и сама да възпитавам самочувствието си. Но именно това ме е научило, че сексапилът не трябва да се навира в очите, той не е в късите поли, дълбокото деколте и високите токчета. В борбата си за мъжко внимание жените понякога се превръщат в гротескни създания. Проблемите в работата, стресът и финансовите затруднения карат много хора да се затварят в себе си, отразяват се на самочувствието и на интимността във връзката. Ето защо наесен заедно с една психоложка организираме курс Антисрам, защото когато няма срам, няма и самота, няма и задръжки, и проблеми, които да влияят пагубно. Смятам, че българките имат нужда от подобна доза самочувствие с еротична нотка, която да ги извади от собствената им рецесия и от тази на интимната им връзка.”


flash!

Вместо обичайно разпространеното схващане, че проблемите ни сближават и обединяват, последните проучвания показаха, че в полето на интимните взаимоотношения нещата стоят точно обратното. Все повече двойки се оплакват от липса на секс, породена от стресирано ежедневие, загуба на работа и финансови тревоги.

Текст: Златина Георгиева
Фотография: Corbis/Profimedia, PRВ тoпформа с балет, скуош, тенис или йога.....още>>

Професия детегледачкаперфектният заместник-родител...още>>

Идеи които променят светадве истории със световен оттенък...още>>

Идеи които променят светаПредставяме ви две изключителни българки...още>>

Любов в три посокиБог е любов във всяка култура и във всяка религия...още>>

Предстартова треска преждевременните раждания в България, Европа и...още>>

Пътеводител намодерния стопаджия...още>>

Летни намаленияот adidas...още>>

Улови си подарък!Ела в The Mall и хвани златната рибка...още>>

Устойчив дизайнеко материалите...още>>

Живот на колелаТой невинаги е скоростен...още>>

Сън за щастиебитката за обич...още>>

Мъж под наемПерфектният мъж е на един клик разстояние...още>>