Предстартова треска
 преждевременните раждания в България
За последните 10 години броят на преждевременните раждания в България, Европа и САЩ се е увеличил с една трета. Ако през 1990 г. у нас 6 от всеки 100 жени са раждали по-рано, то днес процентът е 9-10. Кои са причините и начините за превенция, какви проблеми се отключват у недоносеното бебе и как родители и лекари трябва да се грижат за него, за да има пълноценен живот? Отговорите ще откриете на следващите страници.
За начало потърсихме един от топспециалистите по пренатална медицина у нас д-р Иван Сигридов от Център за репродуктивно здраве “Надежда”, който ни разказа за бременността, грешките, които бъдещите майки допускат, и как законът на джунглата влияе в утробата и води до преждевременно раждане.
 
Проектът “човешки геном”
„Той отне 10 години на водещите световни специалисти, които се опитваха да разкодират гените. Оказа се, че хората имаме скромните 25 000 гена колкото на една мишка, въпреки че предположенията залагаха на цифра между 150 000 и 250 000. Идеята на проекта „Човешки геном” беше чрез изследванията да се определи какви болести ще развиеш, ще получиш ли инфаркт и колко ще живееш. Но се оказа, че тези неща не ги пише там, и след 10 години труд ние сме в абсолютното начало и нищо не знаем за себе си. Тези изследвания обаче много ни помогнаха в разбирането на бременността. Тогава възникна въпросът на какво се дължи това разнообразие на заболявания, на житейски опит и интелект, на външен вид. Оказа се, че външният ни вид зависи от едва 10% от гените ни. Останалите 90% ги създава средата. А когато започнахме да изучаваме средата, се оказа, че всъщност най-важният момент в живота на човек, когато се формират болести, емоционални и психически предпоставки, са първите 1000 дни след оплождането и най-вече вътреутробният период. 
В момента медицината се занимава с това, как външната среда манипулира гените. За да стане по-ясно, ще сравним гените с пластелин. Жената дава малко розов пластелин, обемът и цветът зависят от гените, мъжът малко син пластелин, и имаме две топки с пластелин. А вече средата, тоест майката, е творецът, който ще направи от този пластелин човек шедьовър или пък не. Ние, гинеколозите, в продължение на години разглеждахме бременността доста механично и смятахме, че бебето и майката са две слабо свързани системи. Така ги и третирахме. Даже наричахме бебето „плод”, тоест неодушевен предмет. Но се оказа човек! И то човек от много рано. Оказа се, че бебето контактува с майката непрекъснато, постоянно си говорят на невербален, химически език. Част от тези информационни пътища вече сме ги разгадали и аз не случайно обичам да наричам себе си биохакер манипулирам информационни канали и говоря на бебето вместо майката и обратното.
 
Законът на джунглата
Механичните причини за преждевременно раждане, които може за изброим, са инфекциите, плацентарната недостатъчност, многоплодността, която нараства заради асистираната репродукция и в световен, и в национален мащаб. Но не механиката ни пречи. Причините са комплексни и сложни. За да оцелее бебето, то трябва да бъде много приспособимо и майката си го създава такова. Интересно е, че на метаболитно ниво бебето в утробата знае дали ще се роди на -50 градуса в Сибир или на +50 на Екватора. Щитовидната му жлеза работи различно, мастните натрупвания са различни, въпреки че и в двата случая температурата в утробата е статична. Очевидно, това бебе разбира какво се случва отвън и го разбира именно чрез информационните канали адаптира се към външната среда, към хранителния режим и начин на живот на майката. Но тъй като средата е болна, а майката е проводник на средата към утробата, все по-често виждам болни бебета. А вътре в матката законът на джунглата работи с пълна сила най-доброто или нищо. Когато едно бебе се разболее или се развива не според очакваното от организма на майката, то той отключва механизми за изхвърлянето му, защото на чисто еволюционен принцип смята, че няма да може да продължи живота нататък. Тоест всяко едно бебе, което организмът иска да изхвърли преждевременно, е по някакъв начин увредено, един от физиологичните му показатели е достигнал критични нива. Така че разсъжденията и превенцията на преждевременното раждане трябва да започнат оттук. 
 
 
Храната - качество,не количество
За да предотвратим преждевременно раждане, трябва да осигурим оптимална среда за бебето, тогава шансът то да остане вътре е огромен. Оптимална » среда означава на първо място правилно хранене. Бременните жени в България, съжалявам, че ще го кажа, но въобще не се хранят правилно. Модерният начин на хранене е с много въглехидрати, но той е противоестествен. В природата няма тесто и бонбони. Майките ядат въглехидрати, защото им задоволяват апетита, ядат много плодове, които обаче имат висок гликемичен индекс и това влияе негативно на инсулина. Теста, картофи, ориз, бонбони, шоколади, плодове, свинско… това е ужасно неправилен начин за отглеждане на бебето, което дори не се нуждае от енергия, защото получава всичко наготово. Вредната храна води до сериозни увреждания на органите на бебето още докато е в утробата на майката. Новите технологии позволяват и инвазивни методи, вече третираме бебето като пациент, изследваме го, откриваме различни болести и ги лекуваме през майката. За да не се стига дотам и за да предотвратим преждевременно раждане, поддържаме много изкусно жизнените параметри на бременната и на бебето. 
Храненето е много специфично по пет пъти на ден заради инсулиновите пикове, въглехидратите трябва да са през първата половина на деня и да са малко, белтъчините са това, което изгражда бебето. Белтъчини, зеленчуци, наситени мастни кисели каквито има в рибите, които живеят в студени води (сьомга, херинга и др.), броколи, орехи.  Това е начинът на хранене. Напътствието „Яж като за двама” води единствено до затлъстели бебета, а затлъстялото бебе е болно бебе. Така че трябва да се казва „Яж за здраво бебе”. По време на цялата бременност жената трябва да качи не повече от 8 до максимум 10 кг при едно бебе. И задължително движение. Бременните не се движат от страх да не изпадне бебето. Интересно е, че лежащите жени по-често раждат преждевременно. На езика на организма това, че жената лежи, означава че е болна. Тоест става още по-приветлива за инфекции. 
 
И още фактори
Ние живеем в хиперурбанистични общества и всекидневно се разминаваме със стотици хора, всеки от които има около себе си облак от микропръски и инфекции. Тези инфекции влизат в нас, но организмът ни е достатъчно боеспособен да се справи с тях. При майката е по-различно. Бременността пренарежда имунните клетки, за да не се борят с чуждото тяло в утробата. Бременната е с по-нисък имунитет, а матката е като колектор, който събира бактериите от цялото тяло дори възпалените венци покачват 4 пъти риска от пукане на мехура. Над 90% от причините за преждевременно раждане се дължат на възпаление.
Друг фактор е преждевременното загиване на плацентата, която „преценява” кои храни да доставя на бебето и по този начин застрашава неговото съществуване. За да се предотврати, първо трябва да се разпознае. Когато видим, че критична маса от съдовете на плацентата се запушват, ги отпушваме с медикаменти. 
Проблем е и скъсяването и отварянето на шийката на матката, което всъщност е преждевременното раждане. Те са следствие на проблем вътре, а проблемите завършват по един и същи начин контракции, пукане на мехура и отваряне на шийката. Затова най-лесният начин е да се следи размерът на шийката на матката. Всъщност превенцията на национално ниво трябва да се започне именно с това. Да се включи в женската консултация в конкретни седмици (от 19-а до 22-а и от 29-а до 34-а, когато има най-много преждевременни раждания) измерване на шийката на матката. Това е вратата на бебето, а когато има индикация, жените да се пренасочват към специални центрове, където да ги следят. Ето това е много простичък механизъм, който ще спаси много от тези почти 7000 преждевременно родени бебета през миналата година.


 
Текст: Златина Георгиева
Фотография: Георги Младенов,  Corbis/Profimedia


В тoпформа с балет, скуош, тенис или йога.....още>>

Професия детегледачкаперфектният заместник-родител...още>>

Идеи които променят светадве истории със световен оттенък...още>>

Идеи които променят светаПредставяме ви две изключителни българки...още>>

Любов в три посокиБог е любов във всяка култура и във всяка религия...още>>

Let’s talkabout sex...още>>

Пътеводител намодерния стопаджия...още>>

Летни намаленияот adidas...още>>

Улови си подарък!Ела в The Mall и хвани златната рибка...още>>

Устойчив дизайнеко материалите...още>>

Живот на колелаТой невинаги е скоростен...още>>

Сън за щастиебитката за обич...още>>

Мъж под наемПерфектният мъж е на един клик разстояние...още>>