Поезия в кадри
 Лентовата фотография и специално
Лентовата фотография и специално тази с нискотехнологични апарати ме научи да улавям момента. Да забелязвам детайлите и да откривам красивото в ежедневието по нов начин. Страхотно удоволствие е да правиш нещо с ръцете си споделя Вера, журналист, фотограф и ловец на красиви мигове... Снимките й, направени със стари лентови апарати, носят различно емоционално докосване, доближаващо ги по-скоро до живописта. Може да се уверите в тяхната невербална изразителност по време на изложбата “Арфа на тревите”, която ще продължи до 12 декември в Галерия Сутерен Фотосинтезис (бул. „Васил Левски” 57).
 
GRAZIA: С какво те грабна ломографията?
Вера Гоцева: Запалих се по снимането с фотоапарати-играчки, това е правилният израз, преди четири години, ко-гато получих за подарък първата си по-добна камера lomo fisheye. Незави-симо от това, че кадрите с обективи тип рибешко око са ужасно лимитирани, проявих страхотен интерес към крайните резултати и започнах да търся всякакви други фотоапарати от този вид. Изразът “ломография” идва от име-то на австрийската компания Lomography, която прави реплики на стари руски и японски фотоапарати от средата на XX век. По-късно започват да произвеждат и продават собствени апарати-играчки. Днес ломография е цяло едно движение, визиращо снимане в ретро стил. За мен фотографията с апарати-играчки е не-що близко до поезията. Поезия в кадри, защото резултатите са изключително живописни и с дълбок вътрешен живот.
 
G: Какво би казала на човек, който би искал да те последва във фотографското приключение?
ВГ: Бих насърчила всеки да опита с лента. Сигурна съм, че на таваните си или в някой забравен шкаф всеки от нас има поне по един потънал в прах лентов фотоапарат. Ако той е руски и ако носи името Смена 8 или пък Ломо ЛК-А, сложете един 200-асов филм вътре и снимайте на привечерна светлина сред природата. Гарантирам, че ако резултатите ви харесат, ще се влюбите в лентовата фотография също като мен.
 
G: Хората имат ли очи за невидимото?
ВГ: За мен би било достатъчно да имат очи за видимото и да не се страхуват да ги използват.
 
G: Има ли неуловим кадър?
ВГ: На прима виста мисля, че няма. Ако не успяваш да снимаш нещо добре, то е, защото нямаш достатъчни умения за справяне с апаратурата и конкретните условия. На втори прочит обаче си мисля, че неуловими кадри наистина има. Но те не са в обектите, които снимаме, а в нас като фотографи.


Майко мила! Разговор с Елисавета и Красимира ...още>>

Клиниката Lucky Huntс нов сертификат...още>>

Тайфуни с нежни именаЧаст II...още>>

Тайфуни с нежни именаняколко момичета, които живеят с вятъра...още>>

Новата кралица Кардашиянгрозното пате на арменския клан...още>>

Закуска за шампионис Екатерина Карабашева...още>>

Константина Живовас покана за среща...още>>

Гласуването продължава....Кои са вашите фаворити?...още>>

Четири успешни дамив разговор за града на бъдещето...още>>

В света на: Диляна Георгиева...още>>

Животът е един от най-сложните! -  Част V...още>>

Животът е един от най-сложните!  Част IV...още>>

В света на: Ивелина от Frichic...още>>