Кой кой е във facebook
 Не може да се скрием в мрежата. тя

За да отговорим на този въпрос, се свързахме с аналитичния психотерапевт Кремена Станилова, която ни представи своя експертен прочит на характерите във виртуалното пространство

Много време се дърпах. Вадех от девет кладенеца вода, за да убедя приятелите си, врели и кипели във Facebook, защо няма да си направя профил. Върл фен съм на живото общуване. И все още съм. Но дълго разговорите ни все бяха около словесната въртележка от типа: „Ама и това е реалност. Реалност, ама виртуална. Виртуална, ама реалност.“ И така си е. Реалност е. И да се отрича, е все едно да се правим, че слънцето не изгрява от изток. И така през 2009 година се оказах с профил, а по-късно и активен потребител в тази социална мрежа. Която има свой живот. И лошо няма, ако е продължение на живия живот. За някои хора е. За други е единственият живот. И вън друг няма. Как общуваме? Същите ли сме в реалното и виртуалното пространство? Как разбираме другите? Как те ни разбират?  Като общуваме, общуваме ли? Като отказваме да общуваме, какво казваме с това? Как се срещаме? И как се отдалечаваме в тази мрежа, създадена да ни срещне? Това са въпроси, които започнах да си задавам скоро след влизането си там. И така... До 2012 година, когато се роди един по-обширен дипломен проект към Института по психотелесна психотерапия. Кой кой е във Facebook? И дали сме различни в реалното и във виртуалното пространство?
 
В реалното пространство се срещаме с човека, с неговото тяло, глас. Със собствените си психотелесни реакции. Във виртуалното  пространство битува мнение, че общуването е по-лесно. Именно поради липсата на живия контакт. Наблюдавайки себе си и другите, констатирах, че е заблуда да си мислим, че може да се скрием в мрежата. Мрежата ни оголва, кара маските, които носим в реалния свят да падат по-лесно. Точно защото не сме толкова нащрек. Всичко говори кои сме – статуси, снимки, постинги, споделени песни, статии, приятелите ни, коментарите и харесванията ни.
 
В прочита, който ви предлагам, делението на характерите е  според класификацията на бащата на психотелесния анализ Вилхелм Райх, ученик на Фройд. Като това деление е условно. И всички в определен или друг момент според стимулите на средата можем да се разпознаем в едни или други характерови черти някъде в това пъстрило.  
 
Бягащите
Те са склонни да живеят в социалните мрежи. Използват мрежата по-скоро като бягство от физическия свят, отколкото като негово интегрирано продължение. При тях често се наблюдава разцепление между реалната и виртуалната  идентичност в анонимно  използване на мрежата – чрез регистрации под фалшиви имена и снимки. Или  се използват множество виртуални личности. Ако има снимка, тя е с акцент върху главата и очите, които създават усещане, че гледат отвъд, а не към човека отсреща. Темите, около които се центрират статусите им, винаги са свързани с духа и интелектуалния свят, но всичко е поднесено чрез използване на абсолюти, често идеите са разпилени, а понякога  различните постинги на един и същи човек са силно противоречиви. Посланието на това общуване е: „Моят свят е единствен и реален и друг няма.” Прекрасно е, че тези хора носят новите идеи за  универсалната любов и духовното обединение, ако на практика не се гради противопоставянето ние – осъзнатите, срещу те – неосъзнатите. Бягащите са изключително креативни, но могат да реализират идеите си само ако се комбинират с по-приземени хора, или ако те самите слязат на земята, свържат главата с тялото, сиреч с емоциите си, за да влязат в реалността – такава каквато е. В противен случай всичко остава в сферата на фантазиите им. 
 
Зависимите
Те са зависими от всичко и от всички. Най-вече от собствената си неспособност да се задвижват към живия човек, както и от очакването си, че някой друг ще се погрижи за нуждите им. Често ще усетим компенсаторното демонстриране на преувеличена независимост, която не издържа в моменти на силен стрес, и желанието им да бъдат интелектуални първенци. Типично за онлайн поведението на този характер е информационната кражба, плагиатството и надничането в дискусии, в които той не участва, но по-късно ги използва, за да демонстрира интелектуална мощ в лични постинги и статуси. Желае да блесне с това, което ЗНАЕ. Това е един вид интелектуален ексхибиционизъм с цел сдобиване с внимание, подкрепа, любов. В моженето е по-трудно, ако става дума да си поиска помощ. Чака другите да започнат разговора. Често манипулира, само и само да не признае, че има нужда от другия. Когато го отхвърлят, се държи  сякаш не се е случило или не се отнася до него. Рядко влиза в директна конфронтация на стената си, но е склонен да манипулира или » шантажира в лични мейли. Много говори, пуска статус след статус. Но често създава усещането, че другият за него не е важен. Ще го разпознаем по молещите очи и наклонената глава на снимките. Ако и когато осъзнае, че да дава любовта, подкрепата и благодарността, от която се нуждае, е също толкова красиво, както и да получава, общуването с този умен човек е истинска наслада. Много е поетичен и романтичен.
 
Издръжливите
Представителите на този характер потискат своята честност по отношение на това, какво в действителност искат (при тях външното поведение е „да”, но вътре е „не”), заради одобрението, в което намират гаранцията, че са обичани. Затова стискат, задържат, за да бъдат такива, каквито другите ги искат, използват дразнещи поведения, правят нещата на принципа „от мен да мине“ и накрая намират повод да разтоварят акумулираното напрежение... а след това отново влизат в блатото, неотстояли онова, което искат, въпреки че осъзнават нуждите си.  
В мрежата ще ги познаете по две неща: или угаждат, или провокират – под формата на леко заяждане, дразнещи коментари, лека насмешка под снимки. Ако не се заяждат, мрънкат, постоянно са недоволни. Но никога няма да ни кажат, че не ни харесват или открито да ни откажат. Имат особено чувство за хумор – често се самоиронизират, за да се защитят от ирониите на другите.
 
Контрольорите
Този характер е царят на човешката джунгла – лесно влиза в театъра на живота и като актьор, и като режисьор. Той добре се вписва и живее в социалните мрежи като Facebook, защото те му дават възможност да постига власт. В мрежата лесно привлича „приятели” и симпатии. Поддържа изключително интересни страници, като добре напипва интереса на масовата публика. Провокативен е. Има много абонати и почитатели. Това се обяснява с изключителната енергия, която влага, за да бъде интересен. В страницата му има страст, ентусиазъм, ревнива амбиция. Той е типът „разбирач” във Facebook, умее да дразни любопитството и да храни широк кръг от хора по теми като лайфстайл, политика, личностно развитие, екзотика и пътешествия. Инвестира много енергия в имиджа. На снимките, които поства, ще го познаете, защото е весел, непукист, харесван, съблазнителен и винаги в центъра на събитията. Под статусите му, които са провокативни, трудно тръгва дискусия, защото лесно става агресивен и издухва от сцената несъгласните.
 
Този характер е прекрасен лидер, носещ отговорност, съчувстващ на по-слабите. И би бил прекрасен събеседник, ако слезе от престола и бъде повече човек – понякога слаб, понякога несправящ се, понякога протягащ ръка за помощ.
 
Скованите
Това е характерът, който трудно се отпуска, и всичко, което не отговаря на собствената му представа за добро и лошо, трябва да бъде държано на разстояние или да бъде заклеймено. Стената на този човек създава  усещане за  сдържаност и себеконтрол, което произтича от страха да не бъде отхвърлен или да не направи нещо нередно. Общува от позицията на гордостта, като нито се приближава, нито се отдалечава. Силно недоверчив е. Пита и проверява многократно. Често не изразява открито несъгласие по темите, а поднася мнението си, използвайки като начало на изречението: „Да, но...”, което всъщност е форма на неговото „Не”. Но лесно влиза в спорове, където защитаването на определени ценности се възприема като добродетел. Воюва фанатизирано срещу всичко онова, което е забранил на себе си, особено по теми като морал, етика, религия, свое и чуждо и т.н. Най-често използва функцията блокиране и разприятеляване, ако е неутвърден.
Парадоксалното е, че можем да видим представителите на този характер на снимки в силно консервативно облекло и поза, или хиперпредизвикателни и в малко хистерични пози. 
В позитивите си са перфектните реализатори, много точни и отговорни. Невероятни приятели, ако успеят да излязат от постоянното си недоверие.
 
Разбира се, не можем да обхванем цялата палитра на поведения на един човек в толкова синтезиран вид. Но идеята е да се запитаме как общуваме и дали това, което правим във виртуалното пространство, ни сближава, или отдалечава? Аз съм някъде из гореописаните типажи, с всички плюсове и минуси. А вие?
 

Фотография: Corbis/Profimedia, PR
 


Спасители на плажа една забавна седмица край морето с GRAZIA и AVENE...още>>

За щастливото семейство - няколко думи на успеха.....още>>

За връзките - още един поглед към тайната на щастието oт Ирина Димитрова...още>>

Halloween е страшно близоЕто няколко насоки за ефектна визия.....още>>

Скули като шедьовърФормула “три-в-едно” решава проблемите на бледата...още>>

Пробуждане започваме отначало много по-трудно от природат...още>>

Нов сезон – нов гардеробвреме да помисля за промяна в гардероба си...още>>

Истината за любовта - плод на случайна среща или точни действия...още>>