Любов в три посоки
Бог е любов във всяка култура и във всяка

Предлагаме ви едно нетипично пътуване из различни страни, религии и традиции в търсене на общочовешки ценности и любовни истории 

Вярвайки, че Бог е любов във всяка култура и във всяка религия, потърсихме няколко различни интерпретации на традициите и обичаите през призмата на модерния начин на живот.
 
Веселин и Анна
На пръв поглед те изглеждат обикновено българско семейство, ангажирано с всекидневните задачи, работата, децата. Но всъщност Веселин и Анна са спасителен остров за ценности и добродетели, които много от нас са забравили, забързани в преследване на амбициите и издигане в кариерата. Двамата са изградили живота си, оповавайки се на вярата си в Бог. Анна е възпитана в католическо семейство, в което християнските ценности винаги са били много важни. На 16 години започва по-активно до общува с хората в църквата, в която ходят с родителите й, и да вижда как те реално живеят с вярата си в Бог. Пътят към вярата за Веселин е далеч по-труден и сюрреалистичен. Когато е едва 8-годишен, в дома му се появяват полтъргайсти, които превръщат живота на цялото семейство в кошмар. „Обстановката ставаше все по-напрегната, дори родителите ми бяха стигнали до мисли за самоубийство. Близо две години след първия ни досег с тези същества станахме християни и това ги прогони. След ада, в който бяхме попаднали, за всички вкъщи вярата в Бога стана основен смисъл на живота ни. Сега ходя в евангелска църква“, обяснява Веселин.
И той, и съпругата му са категорични, че вярата ги е опазила от много изкушения и пороци, макар принципите им често да са оставали неразбрани от връстниците им. „Не оставях мнението на околните да ми влияе. Например за съучениците ми в училище и в университета беше странно, че смятам неща като преписването, напиването и предбрачния секс за неправилни“, спомня си Анна, а Веселин допълва: „В тийнейджърска възраст вярата ме запази от доста пороци въпреки многобройните изкушения. Това, което вече знам със сигурност, е, че личната вяра в Христос е способна на много повече от възпитаването в общочовешки ценности.“ Това отношение към света помага на семейството и в работата двамата са част от фондация “Дон Боско България”, която се занимава с образование и възпитание на деца от ромски произход в Стара Загора. Веско и Ани са убедени, че вярата им помага не просто да приемат за важни хора, които голяма част от обществото отхвърля, но и да ги обичат, защото те имат нужда именно от това любов, която да ги мотивира и променя.
 
Семейство вече повече от 6 години, героите ни в тази история спазват традициите и се опитват да прекарват всеки празник с родителите си. Майката на Анна е от Полша, което внася в празничната атмосфера и по-нетипични обичаи. Например на Бъдни вечер се яде шаран, а всички сядат около трапезата, когато на небето изгрее първата звезда, за да се напомни за звездата, изгряла при раждането на Христос. След вечеря цялото семейство отива на църква. Великден пък се празнува според българските обичаи, но интересното е, че семейството си разделя едно яйце като знак, че са част от едно цяло. Но за всички най-важната част от празника е в църквата.
Учудвам се как религията и съвременното общество могат да съжителстват успешно, не се ли сблъскват религиозните ценности с унифицираните глобални модели на поведение. „Като общество сме се отърсили от някои християнски ценности, но отказваме да признаем, че това има и своите лоши последствия. Например егоизмът се възвеличава, като се прикрива зад понятия като кариера или независимост, но Майка Тереза заявява, че най-самотни хора е срещала не сред някоя култура, която считаме за примитивна, а в старческите домове на Запад. Основна ценност в християнството е жертвоготовната любов и цялото учение на Христос е основано върху нея. Всеки от нас, когато обича, е готов да се жертва в някаква степен за любимия. Всъщност от това доколко сме склонни да се жертваме за другите зависи колко е единно и здраво обществото ни. Но вместо това възпитаваме консуматорско мислене, дори и в любовта. Намирането на партньор в любовта днес е като купуване на пуловер. Харесваш го, изпробваш го, правиш го свой, обикваш го, използваш го известно време, омръзва ти, заменяш го с нов. Тук християнските ценности могат да дадат много, защото учат на загриженост и посвещение към другите.“ »

Авантика и Андерс
Авантика е от Индия, а Андерс от Дания запознават се още като студенти, защото и двамата членуват в една и съща международна студентска организация и често си общуват, но само по имейл, тъй като по това време всеки е в собствената си държава. Година по-късно работата на Андерс го отвежда в Мумбай и в момента, в който среща Авантика, пламва любов от пръв поглед. Следва сватба една голяма в Индия и една малка в Дания. „Сватбата в родния ми град беше с над 500 гости и голям бюфет в огромен международен хотел. Докато партито в родния град на Андерс беше само с 50 най-близки роднини и приятели. Противно на много очаквания моето семейство не е голямо... за разлика от това на съпруга ми, който има 18 братовчеди. Но пък сватбите в Индия са прекрасни. Традициите все още се спазват от голяма част от хората, тържествата са цветни, забавни, многолюдни, почитащи брака, семейството и вярата.“
 
Чаровната индийка е израснала в много интернационална среда двамата й братя живеят в САЩ, единият е женен за японка, а другият за американка. Самата Авантика пък от няколко години живее в България и през последните месеци е председател на Международния женски клуб - София. Космополитният й начин на живот я е отдалечил от традициите и религията на Индия, но Авантика продължава да спазва някои от най-любимите си обичаи: „Включила съм религията във всекидневния си начин на живот и работа по един много приятен начин. Например когато започваш нов бизнес, обичаят е да организираш празненство за добър късмет в новия си офис. Това е перфектно, от една страна, като духовен ритуал, а от друга като начин за завързване на контакти. Иначе и двамата със съпруга ми обичаме да празнуваме и християнските, и индуистките празници. Както Коледа, така и индийският й еквивалент Дивали са чудесен повод да прекараме време със семейството си.“
 
„Пъпка на роза“ това означава името на 27-годишната Гонджа, модерна туркиня, която живее в Истанбул и се опитва да съвместява изискванията на исляма със собствения си модерен 
начин на живот. Не яде свинско, но и не покрива буйните си руси къдрици. „Не смятам, че косата ми е нещо, което би изкушило или би ме вкарало в грях“, отговаря тя. Няма време за молитви пет пъти на ден, както и много модерни турци, които работят в офис и с годините са променили приоритетите си. Но за всички джамията е опорна точка. Гонджа е убедена, че изискванията на религията държат обществото сплотено и по този начин не се загърбват уважението и добродетелността. „Преди да се омъжа, беше недопустимо да съм сама в стая с мъж, който не ми е роднина. Растейки, през годините недоумявах защо е нужно това, след като всички знаем какви са порядките и никой няма да съгреши. Но в един момент разбираш, че не е важно дали нещо ще се случи, а дали някой не е помислил, че то се е случило. Да опазиш името си е най-важното.“ Гонджа и Ерме се познават от години, тъй като и двамата работят в компания за контрол на храните. Преди две години започват да излизат заедно, да ходят на кафе с приятели или да пазаруват в мола. Преди 2011-а си казват „Да“ започват с пищен годеж с традиционна носия с бродерии и пендари, с дарове, кебап и фолклорни танци. А месец по-късно правят сватба, на която Гонджа е с елегантна бяла рокля, далеч от ориенталските корени. Вярват, че по този начин са почели както традициите, така и собственото си светоусещане. А любовта към Бог, към семействата си и един към друг вплитат именно в тази съвременна религия на гъвкавост и общочовешки ценности.
 
Текст: Златина Георгиева 
Фотография: Corbis/Profimedia, личен архив


В тoпформа с балет, скуош, тенис или йога.....още>>

Професия детегледачкаперфектният заместник-родител...още>>

Идеи които променят светадве истории със световен оттенък...още>>

Идеи които променят светаПредставяме ви две изключителни българки...още>>

Предстартова треска преждевременните раждания в България, Европа и...още>>

Let’s talkabout sex...още>>

Пътеводител намодерния стопаджия...още>>

Летни намаленияот adidas...още>>

Улови си подарък!Ела в The Mall и хвани златната рибка...още>>

Устойчив дизайнеко материалите...още>>

Живот на колелаТой невинаги е скоростен...още>>

Сън за щастиебитката за обич...още>>

Мъж под наемПерфектният мъж е на един клик разстояние...още>>