Един топъл обяд
 Благотворителната инициатива стартира

Вече повече от 10 години проект „Социална кухня“ осигурява топла храна за най-нуждаещите се през студените месеци

Благотворителната инициатива стартира през 2002 г. по идея на фондация „БНП Париба“, като целта е да се подкрепят възрастни и самотни хора именно през зимните месеци, когато помощта е най-необходима, а пенсиите не стигат за нищо. Служители на банката към фондацията се включват в проекта веднага с дарения, тъй като познават нелеката ситуация покрай свои близки и роднини, разказва Красимира Антимова, член на управителния съвет.

В началото проектът започва със 150 бенифициера. „150 възрастни хора получават топла супа за обяд. От самото начало си сътрудничим тясно със Столична община, която осигурява персонала за приготвянето и раздаванeто на храната, както и електричеството за готвене, а фондацията поема разходите за необходимите продукти. От самото начало наши най-лоялни партньори са и дамите от Международния женски клуб, които помагат както със средства, така и с доброволен труд за разширяването на проекта“, добавя Краси.
 
Днес от социалната кухня в София се възползват 1750 души, а обектите, където се приготвя и раздава храната, са 13 на брой. Те сe управляват от Столична община и са подбрани така, че да бъдат на места, където възрастните хора обикновено се събират например клуб на пенсионера или на инвалида. От 2007 г. проектът се реализира и във Варна, където бенефициери са 400 души. Там фондация „БНП Париба“ работи заедно с фондация „Свети Андрей“, които изготвят списъци на нуждаещите се и ги информират кога и къде могат да получат топъл обяд.
 
„В София също се изготвя списък от общината. В него попадат хора в нужда, които нямат достатъчно доходи, възрастни хора над 65 г., самотни майки с деца, инвалиди и бездомни. Със съжаление трябва да отбележа, че с всяка следваща година нуждаещите се стават все повече и повече. Хората, които идват в кухнята, от една страна, се радват, защото това е помощ, от която наистина имат нужда в този момент. От друга страна обаче, те често се притесняват от факта, че въобще са стигнали до това положение да имат нужда от помощ. Това са хора с различни професии, с образование, които нерядко се срамуват и се затварят в себе си“, разказва Красимира.


Бременност и детско здраве...още>>

В подкрепа на хората с Хемофилия!...още>>

Жана с нов проектДокрай e ново начало за Жана Бергендорф...още>>

Великден до Света ГораЗапознайте се с Eagles Palace ...още>>

Коледа на технологиитеТри супер подаръка от LG...още>>

Коледен шопинг - както никога досега...още>>

Големи емоциис новия Satellite Click Mini...още>>

Класическа мисия на 9 вече печелиш първите си награди...още>>

С крилаНепреклонни пред спънките...още>>

Ведическо приключение Матер алу таркари...още>>

Водещи с каузаСветовният бъбречен ден...още>>

За честта на фамилиятаКазахте най-важното „Да“ в живота си...още>>

Млечният пътС разнообразието си от видове, вкусове и форми сиренето...още>>