За честта на фамилията
Казахте най-важното „Да“ в живота

Казахте най-важното „Да“ в живота си. Вече сте единствена, любима, законна... съпруга. Дали обаче сте такава и на хартия и какво е това животно „нова фамилия” след брака?

Все още не съм омъжена. Въпреки това въпросът за смяната на фамилията след брака отдавна ме вълнува, защото не успявам да открия своята истина сред морето от мнения. От опит се убедих, че въпросът: „Ще приемеш ли фамилията на мъжа си след брака?”, предизвиква разгорещени спорове. Което само по себе си е странно, защото всеки трябва да има свободата да взема решение, без да бъде осъдително коментиран. Не всяка жена има спокойствието да избере, без да бъде притискана от съпруг, свекърва, майка, баща и евентуално някоя загрижена баба или леля. Изглежда, че едно толкова лично решение, изведнъж се превръща в повод за национален референдум. Може би проблемът отново е във факта, че ни се дава право на избор, а ние, жените, явно още не сме свикнали да боравим много добре с този инструмент. Не че не сме благодарни, все пак не може да не сме доволни, че вече не се прилага практиката от преди 1947-а, когато на някои места в страната е било задължително, встъпвайки в брак, освен фамилията, жената да вземе и малкото име на съпруга си като бащино.

Какви обаче са възможностите ни днес? Според семейния кодекс: „При съставянето на акта за сключване на граждански брак всеки от встъпващите в брак заявява дали запазва своето фамилно име, или приема фамилното име на своя съпруг, или добавя фамилното име на съпруга си към своето.” Решението се заявява при подаване на заявлението за сключване на граждански брак. Имаме възможност да приемем фамилията на мъжа си, да я добавим с тире след нашата или да си останем дъщери на бащите си черно на бяло. Не бива да се пропуска обаче фактът, че бъдещите ни съпрузи разполагат със същите възможности. Нека вземем за пример Джей Зи знаехте ли, че след като се ожени за Бионсе Ноулс, името му вече е Шон Ноулс-Картър? Сигурно изглежда странно, но това е заради двойния стандарт, който ни превръща в заложници на собствените ни предразсъдъци, пречейки ни да се радваме на възможностите и да разберем коя всъщност е тази, която отговаря на нашето светоусещане. Затова решихме да попитаме четири дами за техния избор и причините, довели до него. Може би някъде между редовете и вие ще откриете своята истина.
 
Всичко ни е общо
Познавам Мария и Ивайло още от гимназията. Бракът беше естествена развръзка на прекрасните им отношения и вече година и половина те са семейство Димитрови и това е ясно от всеки един документ, който Мария трябваше да смени, след като избра да приеме фамилията му. Естествено, попитах я „Защо?”. И ето какво ми отговори тя: „Харесвам и обичам новата си фамилия поне толкова колкото и старата, защото да носиш името на любимия човек е все едно той постоянно да е с теб. Общото име казва много неща и носи някаква особена взаимност и ако някой ден се загубиш, този, който те намери, ще знае точно при кого да те върне. Решението да приема нова фамилия не беше нито трудно, нито наложено от предпочитанията на Иво, нито изпълнено с драматизъм и вътрешна борба. Все пак след брака нали всичко вече е общо, включително и името.”Романтично, нали? Много по-добре от други обяснения, които съм чувала като: „Е как да не я приема? Иначе на табелката на вратата ни какво ще пише?” Пуста табелка! Дори не мога да си спомня последния път, когато изобщо съм видяла табелка върху входна врата. Истината обаче е, че макар за някои противнички на идеята общото име да е символ на загуба на самоличност то може да улесни много бъдещите госпожи в редица случаи като например ако трябва да докажат, че са майки на собствените си деца.
 
Моето си е мое 
Жените, които избират да запазят фамилията си, и половинката им не им създава проблеми за това решение, трябва да се чувстват щастливи. Оказва се, че доста господа вземат юздите в този съдбовен момент дали от гордост или от страх за хорското мнение, но е факт, че съм чувала немалко истории, в които бъдещите съпрузи се тръшкат като малки деца, за да бъде взето тяхното свидно фамилно име, без да си дават сметка, че то няма да им гарантира безоблачен семеен живот. Галя, слава богу, нямаше такъв проблем. Съпругът й Станислав по никакъв начин не се намеси в решението й. Сигурно затова ми достави такова удоволствие да танцувам на сватбата им преди няколко месеца. Тогава обаче мислех, че тя е приела фамилията му, не знам защо. Фейсбук обаче продължаваше да ми казва друго и един ден я попитах какво всъщност е станало. „Общото име никога не е било приоритет за нас и в този смисъл фактът на сключване на брак не представляваше основание някой от двама ни да промени фамилията си. Мисля, че добавянето на името на другия съпруг е удачен вариант за публични личности, както и при произход от стари родове, със специфични или известни фамилии. В конкретния случай това щеше да доведе до ненужно удължаване и усложняване на имената, поради което решихме да си спестим тази, според нас, излишна процедура. Защото по-важна от принадлежността към един род, изразена чрез обща фамилия, е принадлежността един на друг, а тя се измерва с дела, не с думи или имена.” Друга гледна точка, която звучи не по-малко разумна от тази на Мария. Единственият й минус може би би бил, ако съпругът държи на всяка цена да прекръсти благоверната си. Но за всички такива господа се оказа, че има един прекрасен стих, който Галя сподели: „За това вездесъщите сили нямат даже капчица грях. Драпаше да ти нося фамилията. И аз ти я разкатах”. »
 
Едно в повече
Ако все пак не можете да се откажете от своята фамилия, но не можете и да не приемете тази на мъжа ви, единствената опция, изглежда, остава прословутото тире. Номерът с тирето не е, че можете някъде да използвате своята фамилия, някъде тази на мъжа си. Вие вече имате една фамилия и тя се състои от двете имена. Оказа се, че неслучайно знакът, използван в случая, е тире. Със същия знак се обозначава и математическият символ минус, а както установихме с приятелката ми Христина, която добави фамилията на мъжа си след своята, „тирето си е същински минус”. „Неудобството с тирето идва, когато трябва да попълваш документи. Графите винаги са невероятно малки. Но това беше моето решение, което дойде след дълго колебание и беше един вид компромис. Защото смяната на името не е като да си смениш прическата. Може би при мен отчасти колебанието се дължи на професията, от 15-годишна работя като журналист и навсякъде винаги съм била Христина Христова. Но в същото време съм традиционалист, уважавам семейството на мъжа ми и много харесвам фамилията му. Държах да е част от мен, но не можех да си представя да съм Христина Любомирова, това все едно не съм аз. И затова реших, че тирето ще е златната среда. Ако сега трябваше отново да реша, нямаше да го избера. Не знам обаче кое изобщо щях да избера.” 
 
Знак от съдбата 
Решенията на всяка една от тези съпруги звучат логично сами по себе си. Но ако днес аз трябва да направя своя избор, все още не знам на кой вариант бих се спряла. И тайничко ще продължавам благородно да завиждам на Красимира. Нейната фамилия е Лекова. Фамилията на съпруга й е Леков. Но тя не е приела неговата фамилия. Истината е, че Краси и Иван са от малкото късметлии, които не просто откриват своята половинка, но тя има и същата фамилия. „Малко след като се запознахме с Иван, той напълно изчезна от хоризонта. Никакви обаждания, никакви срещи. Когато най-накрая се видяхме, аз бях много тъжна и не исках да повярвам на обясненията му, че е бил в болница и затова не ме е търсил. Той всячески се опитваше да ме убеди и накрая ми показа епикризата си. Тогава за първи път разбрах, че фамилията му е като моята, и щях да падна от стола. Няколко месеца по-късно се оженихме и вече 25 години сме семейство Лекови.” Когато срещнеш човек, когото безумно обичаш, а на всичко отгоре той има същата фамилия като теб и при това не сте роднини, как да не кажеш „Да”?! На това ако не му се казва съдба, не знам на кое!


Текст: Мария Станчева
Фотография: Личен архив


Бременност и детско здраве...още>>

В подкрепа на хората с Хемофилия!...още>>

Жана с нов проектДокрай e ново начало за Жана Бергендорф...още>>

Великден до Света ГораЗапознайте се с Eagles Palace ...още>>

Коледа на технологиитеТри супер подаръка от LG...още>>

Коледен шопинг - както никога досега...още>>

Големи емоциис новия Satellite Click Mini...още>>

Класическа мисия на 9 вече печелиш първите си награди...още>>

С крилаНепреклонни пред спънките...още>>

Ведическо приключение Матер алу таркари...още>>

Водещи с каузаСветовният бъбречен ден...още>>

Един топъл обяд Благотворителната инициатива стартира през 2002...още>>

Млечният пътС разнообразието си от видове, вкусове и форми сиренето...още>>