Ведическо приключение
 Матер алу таркари

Индийската кухня пречиства организма и подобрява кръвообращението. През април поканете приятели на вечеря, пуснете си тематична музика и не щадете подправките!

Матер алу таркари
Матер алу таркари е типична индийска гозба с мек вкус и умерен бленд от подправки. Чудесно се комбинира с чист бял ориз и е изключително питателна и вкусна. 
 
2 с.л. гхи или олио
6 карамфила
2 канелени пръчици по 7.5 см
1/2 смлян кардамон
3 дафинови листа
6 картофа, обелени и нарязани на кубчета
500 г зелен грах
1 ч.л. куркума
1 3/4 чаша (425 мл) вода
6 средни домата, нарязани на четвъртинки
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
1/2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
2/3 чаша (150 мл) сметана
1 с.л. нарязан пресен кориандър или магданоз
100 г бадеми, леко запечени
250 г домашно сирене, нарязано на кубчета и изпържено
 
Нагорещете гхито или олиото в голяма тенджера на среден огън. Когато започне да дими, сложете карамфила, канелените пръчици, смления кардамон и дафиновите листа. Пържете подправките около 30 секудни и после прибавете картофите. Пържете ги около 5 минути, докато станат златисти, като често остъргвате дъното на тенджерата, за да не загори. Сложете зеления грах и куркумата. Разбъркайте, налейте водата, похлупете тенджерата и гответе 10 минути. После прибавете доматите заедно с настъргания джинджифил и индийското орехче, захарта и солта. Разбъркайте и гответе ястието захлупено още 5 минути. Накрая прибавете сметаната, кориандъра или магданоза, бадемите и пържените кубчета сирене. Извадете целите подправки и сервирайте горещо. 

Самоси със зеленчукова плънка
Самосите са едни от най-популярните и обичани специалитети в индийската кухня и неотменно присъстват в менюто, било то като предястие или като лека закуска. Могат да се приготвят запечени или запържени, а плънката им търпи всевъзможни вариации – може да добавяте спанак, домати, сирене или маслини. Нашият любим вид е с класическата чиста плънка от картофи, грах, карфиол и обезоръжаващ букет от подправки. 
 
4 чаши (400 г) бяло брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 чаша (100 г) разтопено краве масло или гхи
2/3 чаша студена вода
2-3 средни картофа
1/2 карфиол
1 1/2 чаша (200 г) зелен грах
4 с.л. гхи или олио
1 ч.л. кимион
1/2 ч.л. чимен
1/2 ч.л. настъгран пресен джинджифил
1 ч.л. куркума
1/2 ч.л. смлян кориандър
1/4 ч.л. асафетида
1/4 ч.л. смлян карамфил
1/2 ч.л. канела на прах
2 ч.л. сол
 
Сложете брашното и солта в голяма купа и излейте отгоре разтопеното краве масло или гхи. Втрийте с пръсти маслото в брашното, докато сместа заприлича на трохи хляб. Бавно прибавете водата и направете тесто. Месете енергично 5 минути, докато тестото стане меко и гладко, но не залепва по ръцете ви. Направете го на топка, напръскайте го леко с вода, покрийте го с влажна кърпа и го оставете да престои, докато приготвяте плънката. Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета. Настържете карфиола на най-едрите дупки на рендето или го нарежете на малки парченца. Сварете зеления грах, докато » 
омекне и го изцедете от водата. 
В широк тиган на среден огън изпържете кимиона и чимена в 2 с.л. гхи или олио. Когато потъмнеят, прибавете настъргания джинджифил и смлените подправки и пържете още няколко секунди. Сложете нарязаните картофи, пържете 3-4 минути, като непрекъснато бъркате, и после добавете карфиола. Пържете още няколко минути. Добавете 2 с.л. вода, похлупете и гответе зеленчуците 15 минути, докато омекнат. Прибавете към тях зеления грах, солта и пипера, разбъркайте и разстелете получената плънка в широка тавичка, за да изстине, докато точите тестото. Поръсете с брашно повърхността, върху която ще точите. Разделете тестото на 10 еднакви топки. Разточете всяка топка, докато се получи кръг с диаметър 15 см. Сложете около 3 с.л. плънка по средата и затворете самосите, като притиснете заобления край, за да се залепи, и после с прищипвания и завъртания му придайте форма на усукана връв. 
Изпечете ги в предварително намазана тавичка на умерена фурна, докато станат златисти.

Кулфи
Кулфи е индийски домашен сладолед с шамфъстък. Кадифената му структура се дължи на прясното мляко, а блендът от подправки е много изчистен и фин – свежда се само до кардамон и ванилия. За сметка на това вкусът е плътен и наситен. Кулфи е по-твърд от обикновения сладолед, затова два-три часа преди да го сервирате, го преместете от камерата в хладилника. 
 
2 с.л. оризово брашно
2 л пълномаслено мляко
125 г захар
100 г смлени орехи или шамфъстък
1 с.л. розова вода
1/2 ч.л. смлян кардамон
1 ч.л. ванилов екстракт
 
Разбийте оризовото брашно с 4 с.л. мляко, за да получите гъста смес. Оставете настрана. Сварете останалото мляко и го оставете да ври 45 минути, като често разбърквате, докато обемът му намалее с една трета. След това прибавете към него сместа от оризово брашно, шамфъстъците и захарта. Варете още 10 минути и отстранете от огъня. Изсипете в сместа розовата вода, ванилията и смления кардамон. Охладете я до стайна температура, сипете я във форми и я сложете в камерата. Всеки 20-30 минути разбърквайте кулфито, за да разчупите образувалите се кристали. Когато сладоледът се втвърди толкова, че повече не може да се разбърква, го оставете да се замрази. 

Шоколадова торта с FINETI

продукти за 12 порции:
за блата:
2 1/3 ч. ч. брашно
1 ч. ч. какао
1 1/2 ч. л. сода
1 ч. л. сол
1/4 ч. л. бакпулвер
2 ч. л. инстантно кафе
1/2 ч. ч. кафе еспресо
1 ч. ч. прясно мляко
225 г краве масло
160 г захар
4 яйца
1 жълтък
2 ванилии
100 г тъмен шоколад 70%
за лешниковата смес:
1/4 ч. ч. сурови лешници
50 г млечен шоколад
30 г краве масло
1/2 ч. ч. течен шоколад Fineti
3 ч. ч. корнфлейкс
за сглобяването:
300 г тъмен шоколад 70%
150 г течен шоколад Fineti
1 с. л. глюкоза
1 1/2 ч. ч. животинска 
сметана
225 г краве масло
 
1. За блата се смесват брашното, какаото, содата, ванилията, солта и бакпулверът.
2. Инстантното кафе се разтваря в еспресото. Налива се и млякото.
3. Маслото и захарта се разбиват с миксер до пухкава смес. Добавят се яйцата – едно по едно. След това се сипва жълтъкът. Разбива се с миксер до удвояване на обема.
4. Към яйчено-маслената смес се добавят сухите съставки и кафеената смес – малко по малко, при постоянно бъркане с миксера. Накрая се сипва и разтопеният шоколад.
5. Сместа се изсипва във форма за кейк с махащо се дъно, застлана с хартия за печене.
6. Пече се на 180 градуса без вентилатор за 45 минути.
7. Изпеченият блат се оставя да се охлади на скара.
8. Лешниците се запичат във фурна за 5 минути на 180 градуса. След това се натрошават. Шоколадът с маслото се разтопяват на водна баня и се смесват с лешниците, корнфлейкса и течния шоколад Fineti. Разстила се върху хартия за печене и се прибира във фризера за 30 минути. След това се натрошава.
9. Двата вида шоколад се сипват в купа заедно с глюкозата. Сметаната се кипва и се изсипва при шоколада. Разбива се с миксер. Добавя се малко по малко маслото, нарязано на кубчета, при постоянно разбиване.
10. Блатът се разрязва на 3.
11. Първият блат се слага във формата за кейк. Намазва се шоколадовият крем, поръсва се с натрошената лешникова смес, след това втори блат, отново крем, и лешници. Най-отгоре се поставя блат, след това крем, като част от него се заделя за стените на тортата. Заделеният крем не трябва да се прибира в хладилник. Тортата се оставя да стегне за 2 часа в хладилник.
12. Изважда се от формата и стените се намазват със заделения крем. Гарнира се с натрошена лешникова смес и се охлажда за 2 часа, преди да се разреже.
Текст, стайлинг и фотография: Димитър Солаков и Ирена Ашикова


Бременност и детско здраве...още>>

В подкрепа на хората с Хемофилия!...още>>

Жана с нов проектДокрай e ново начало за Жана Бергендорф...още>>

Великден до Света ГораЗапознайте се с Eagles Palace ...още>>

Коледа на технологиитеТри супер подаръка от LG...още>>

Коледен шопинг - както никога досега...още>>

Големи емоциис новия Satellite Click Mini...още>>

Класическа мисия на 9 вече печелиш първите си награди...още>>

С крилаНепреклонни пред спънките...още>>

Водещи с каузаСветовният бъбречен ден...още>>

За честта на фамилиятаКазахте най-важното „Да“ в живота си...още>>

Един топъл обяд Благотворителната инициатива стартира през 2002...още>>

Млечният пътС разнообразието си от видове, вкусове и форми сиренето...още>>