С крила
Непреклонни пред спънките
През февруари ви разказахме историите на три майки на деца с онкохематологични заболявания, които продължават своята всекидневна битка с болестта и с трудностите, с проблемите да намерят необходимите лекарства за децата си и с неразбирането от страна на институциите. Непреклонни пред спънките, които срещат по пътя си, създатели и приятели на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ подготвиха специалната стихосбирка „Без крила“. Средствата от продажбата на книжката ще бъдат използвани за осигуряване на животоспасяващото лекарство Актиномицин D, което родителите са принудени да купуват от чужбина, тъй като от 2005-а то не е в позитивния лекарствен списък на Министерството на здравеопазването и не се внася в България.

Автор на стиховете в книжката е Ивайла Георгиева клиничен психолог в Специализирана болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания в София. Ето какво сподели тя: „Вече 23 години работя в СБАЛДОХЗ, където срещнах хора като мен, с различни крила. Майки на дечица, разперили крила над тях с тревогата, която само една майка на болно детенце може да изпитва… Срещах и по-големи момичета и момчета, притеснени, свили крила. Винаги съм гледала на себе си като на щастлив човек, дарен от съдбата с възможността да съм до тях, да ги подкрепям, да разговарям с децата. Събирах техните истории, сълзи, надежди и се опитвах да им вдъхна кураж, че болестта и изпитанията се появяват, когато най-малко ги очакваме, но преминавайки през тяхната ледена вихрушка ставаме по-силни и се издигаме, летейки високо и гордо. Стихосбирката „Без крила” е мелодията за онези крила, от които може понякога да изгубим по някое перо в битка, но пак ни издигат, защото са нашата скрита сила и заряд.“
 
Илюстратор на стихосбирката е 26-годишната Николина Евстатиева-Михайлова, преминала през собствената си битка за оцеляване, за да стане по-силна. „По време на трудния период на лечение и още по-трудната адаптация в обществото много от децата са загубили освен здравето си, свои приятели, половинките си и нормалния си начин на живот. Подобен шок оставя много души без надежда, без любов и без крила. Понякога се чудех защо тези деца са преживели това, защо съдбата им е била толкова жестока, но това е било само изпитание, което ги е направило по-силни. Аз самата го знаех от личен опит“, споделя художничката.

Колкото повече,толкова повече
Всички ставаме добри по Коледа и имаме желание да помагаме и да даряваме на децата в риск. Но Коледа отдавна мина, а децата продължават да се нуждаят от топла храна, дрехи, консумативи и медикаменти. Ето защо фондация „За Нашите Деца“ кани всеки, който има желание и възможност, да стане Семеен добродеятел и регулярно да дарява малка сума за поддържане на Семейната къща. В нея екипът на фондацията създава истинска семейна среда за новородени или за деца с увреждания, които са обречени да прекарат живота си по институции. Ако в продължение на една година всеки месец дарявате по 5 лв., ще осигурите памперси за цял месец за едно бебе. Ако дарявате по 10 лв., ще осигурите необходимата козметика за един месец. Ако дарявате по 30 лв. всеки месец, ще осигурите лекарствата за 5 бебета за целия зимен период. Можете да дарявате по ведомост, с директен дебит или през сайта detebg.org. А в замяна получавате регулярен отчет за разходите и възможността да промените съдбата на изоставените деца за една година.

Помощ за Ани

В края на миналата година цяла България се трогна от историята на 19-годишната Ани от видинското село Тополовец, която премина през пламъците на горящия си дом, за да спаси дъщеричката си Далия. Бебенцето е невредимо, но майката получи 30% изгаряния по цялото тяло, включително по лицето, шията, кръста, ръцете и краката. Дълго време раните на Ани дори не й позволяваха да прегръща едногодишната си дъщеричка и да се грижи пълноценно за нея. Днес двете са неразделни и се борят за оцеляването си. На Ани й предстоят 6 месеца възстановителен период, който изисква скъпи медикаменти и ежедневно пътуване до Видин за терапии. Но Ани и Далия получават само 35 лв. на месец детски, защото на майката са отрязани помощите от бюрото по труда, тъй като, докато е била в болница за лечение на изгарянията, не е подала необходимите документи. В момента те живеят при баба, която им помага и се грижи за тях, и чакат времето да се затопли, за да поправят течащия покрив, неремонтиран след пожара.
 
Ако искате да помогнете на Ани, може да го направите, като дарите средства на банкова сметка: 
IBAN: BG 90 UBBS 800 21 09 07 67 130, Ани Георгиева Цануйкова.
Ако сте лекар и искате да помогнете за лекуването на изгарянията на момичето, пишете ни.
 
Фотография: Corbis/Profimedia, PR


Бременност и детско здраве...още>>

В подкрепа на хората с Хемофилия!...още>>

Жана с нов проектДокрай e ново начало за Жана Бергендорф...още>>

Великден до Света ГораЗапознайте се с Eagles Palace ...още>>

Коледа на технологиитеТри супер подаръка от LG...още>>

Коледен шопинг - както никога досега...още>>

Големи емоциис новия Satellite Click Mini...още>>

Класическа мисия на 9 вече печелиш първите си награди...още>>

Ведическо приключение Матер алу таркари...още>>

Водещи с каузаСветовният бъбречен ден...още>>

За честта на фамилиятаКазахте най-важното „Да“ в живота си...още>>

Един топъл обяд Благотворителната инициатива стартира през 2002...още>>

Млечният пътС разнообразието си от видове, вкусове и форми сиренето...още>>