Зад сцената
вече определено не правя и невъзможното

Някъде между живота на рок звезда и този на любящ баща на малката Стела Роуз, Дейв Геън се опитва да бъде себе си и да се пребори със страховете си

Т
очно седем години след като взривиха публиката на стадион Локомотив” с първия си концерт  (и четири след отложения втори заради здравословните проблеми на Дейв Геън), дойде време за нова ударна доза от големите Depeche Mode. На 12 май момчетата от Базилдън са запазили стадион Локомотив“ за хилядите си фенове и обещават да  ги зарадват с грандиозно шоу, по време на което не просто ще представят новия си албум Delta Machine, вдъхновен от класическия американски блус, но и ще демонстрират за пореден път енергията, която вече 30 години ги държи заедно на сцената.

Какво още да очакваме от концерта, разбираме от самия Дейв Геън. Осъзнал не само какво е да си на върха, но и как изглежда дъното, гениалният музикант продължава да търси себе си, но вече знае кои са нещата, които истински си заслужават. 

Grazia: Новият ви албум се казва Delta Machine откъде идва заглавието?
ДГ: Делта блусът е един от най-ранните стилове блус. Оказал ни е голямо влияние. Интерпретираме го чрез инструментите си оттам идва втората част на заглавието.

G: Модерен поглед върху класиката с помощта на технологиите, така ли?
ДГ: Да, това като че ли обобщава звученето на Depeche Mode. Ако има един албум, който музикално представлява всичко, което сме правили през последните 30 години, това е той. Посланието му е нещо като: Добре дошли в нашия свят и довиждане“. (Смее се.)

G: Но все пак преобръщате представата за блус?
ДГ: Да, в известна степен. Не бих посмял да кажа, че това е блус албум. Но в него се усеща едно специфично влияние – не само в музикално, но и в текстово отношение. Изразява начина, по който се чувстваш, изкарва на повърхността всичко стаено, с което трябва да се пребориш, и ти помага да го направиш, като не спира да го повтаря. Това е същността на блуса. Риф върху риф, разбъркани без ясна идея – така направихме албума.

G: Защо песните ви по-често са на външни автори, а не твои или на Мартин Гор? Притесняваш ли се да работиш само с него?
ДГ: Не. (Смее се.) В албума всъщност има една песен, която написахме заедно Long Time Lie. Истината е, че обичам да работя с различни музиканти. Хора, с които не се познавам добре. Това е предизвикателство за мен. Когато приключвахме работа по албума, с Мартин говорихме точно за това. Продуцентът ни Бен Хилиър хареса песента и ни попита дали в бъдеще нямаме намерение да продължим в същия дух. Аз нямам нищо против. 

G: В парчето Should Be Higher се казва: Лъжите ти бяха по-привлекателни от истината“. Това има ли нещо общо с проблема ти с наркотиците през 90-те? Преследва ли те още споменът?
ДГ: Илюзиите не са част само от миналото, те живеят и в настоящето. И често те привличат така силно, че не можеш да спреш желанието, дори когато знаеш, че то ще те вкара в неприятности. Не мога да изкореня желанието, мога само да го преборя. И да си извлека поука, да повярвам на оптимиста в мен, че нещата ще се оправят. Отнема повече време да откриеш своята истина, да бъдеш готов за нея, но пък е много по-ценно. Текстът на песента продължава така: Любовта е всичко, което искам. Трябва да се извисиш над всичко, ще ти помогна да се извисиш“. Това е съкровено чувство, което самият аз често изпитвам. Любовта наистина е най-ценна, но трябва да полагаме много усилия, за да я заслужим, и най-вече да я съхраним.

G: За да изпитаме стабилност ли?
ДГ: Каквото и да е стабилността...

G: Тогава може би топлина?
ДГ: Най-вече чувство на принадлежност. То идва в различни форми. Понякога може да го изпиташ, ако някой се нуждае от теб. Но това невинаги удовлетворява търсенето ти. Хубаво е някой да се нуждае от теб, но само в началото. Защото всяко нещо, от което се нуждаем, в един момент може да се окаже ненужно. (Смее се.)

G: Все още ли водиш тежка вътрешна борба за това, което искаш наистина?
ДГ: Мисля, че всеки го прави. И за никого не е лесно. Важното е, че правя всичко, което е по силите ми, за да се справя с проблемите си. А музиката е доста по-здравословно средство за постигане на добър резултат.

G: Каква е стратегията ти за оцеляване 17 години след като две минути беше в клинична смърт?
ДГ: Живея ден за ден, това е стратегията“. 

G: Спомняш ли си изобщо онзи момент, през май 1996-а, когато взе свръхдоза в хотел в Лос Анджелис? Какво значи да си мъртъв?
ДГ: Не е нещо за хвалене не се гордея с това. А и не е някакво духовно изживяване. Всичко, което си спомням, и то много ясно, е абсолютната тъмнина. Сякаш потъвах в черна вода или боя, изпитвах невероятно спокойствие. Но изведнъж се появи ярка светлина, главата започна да ме боли, отворих очи и видях, че ръцете ми са вързани за леглото, в което лежах. Полицай стоеше до мен и ми четеше съдебно постановление за незаконна употреба на наркотични вещества. Това определено не беше един от бляскавите моменти в живота ми. Чувствах се така, сякаш бях ударен с чук. 

G: Говориш ли за децата си за този период?
ДГ: Децата ми вече не са деца. Дъщеря ми е на 14, тя може би все още е дете. Но двамата ми синове на 25 и на 21, са вече млади мъже, имат свой живот. Не прекарват времето си, мислейки за живота на баща си. Надявам се да са се поучили от моите грешки, за да не тръгнат по същия път. Но не се тревожа, защото те са с много силни характери.

G: Когато стартира кариерата си през 1980-а, къде мислеше, че ще бъдеш през 2013-а? 
ДГ: Не знам. Когато си тийнейджър, не мислиш много за бъдещето. В един момент всичко е важно, в следващия нищо не е важно. Днес нещата са толкова по-прости. Знам кое е наистина важно за мен и започвам все по-ясно да виждам кои са нещата, които не си заслужават вниманието и тревогите. Намирам се в хубав период от живота ми и усещането е страхотно. 

G: Има интересно развитие в начина, по който хората възприемат Depeche Mode отначало не бяхте модерни“, после всички започнаха да ви защитават, сега сте пример за подражание?
ДГ: Голям комплимент е, ако наистина сме пример за подражание. Но това не е нещо, към което можеш да се стремиш, докато работиш. Когато правиш нова музика, се опитваш да предизвикаш себе си да покориш нови върхове, да създадеш нещо различно и вълнуващо. Ако не спираш да го правиш, хората рано или късно ще се идентифицират с теб, ще ги мотивираш и те да дават най-доброто, на което са способни. Не може да живеем в миналото. Трябва да вървим напред, да се развиваме. Не може да носим със себе си злоба, ревност или гняв. Трябва да можем да ги оставяме в миналото, защото в противен случай прецакваме настоящето.

G: Тумор, разкъсани сухожилия, възпалени гласни струни всичко, през което премина, накара ли те да осъзнаеш колко крехък е животът?
ДГ: Не мисля постоянно за здравето си. Правя каквото мога, за да съм във форма, особено преди турне. Но никога не знаеш какво те чака зад следващия ъгъл. Трябва да можеш обаче да се справиш с него. През годините научих, че някои неща са извън контрола ти. Вече определено не правя и невъзможното, за да се съсипя, както едно време, а това е добре. Преди миналото ни турне не можех да контролирам това, което стана. Надявам се сега нещата да са различни да реализираме плановете си и да се забавляваме. Но ще бъде стъпка по стъпка, първо едно шоу, после друго, ден след ден, град след град.

G: Какво да очакваме от турнето?
ДГ: Правим промоция на новия си албум. Цялото шоу се върти около песните в него. Но те не са достатъчни. С момчетата първоначално направихме списък от почти 100 песни, след тога го редуцирахме до 30. От тях на всеки концерт ще можем да изпеем 20, 22, най-много 23. Но кои ще са те, зависи от настроението, от атмосферата. Всяка вечер ще се опитаме да бъдем различни. Имаме една основа, разбира се, но 5-6 песни можем да сменим във всеки един момент. Нали разбирате, трябва да има синхрон, всичко е въпрос на усещане.

 

Текст: Grazia
Фотография: Corbis/ Profimedia


На вечеря с Хилфигърпо време на филмовия фестивал в Цюрих...още>>

Алисия Викандер - за киното като любов...още>>

В света на:Алис Симеонова...още>>

В света на:Kатерина Евро...още>>

В света на:Константина Живова от Try with Ina...още>>

Айрис Апфел -Стил отвъд годините ...още>>

Вречени на модата средиземноморската сватба на Ерика и Луис...още>>

Гореща точка -„50 нюанса сиво“...още>>

ЗавръщанетоЛюба от X Factor отново е на голямата сцена...още>>

Pазлична, вдъхновяваща, FKA Twigs...още>>

GRAZIA Блиц: Рут Колева...още>>

Всички  мои лица...още>>

Aве ДжулияЗа модата в наследство...още>>