Класическа мисия
 на 9 вече печелиш първите си награди

Виртуозната пианистка Мария Каракушева е твърдо убедена, че класическата музика не е предназначена единствено за нашите родители, и не спира да ни го доказва

Ако започнеш да свириш на пиано на 5-годишна възраст, а на 9 вече печелиш първите си награди и изнасяш концерти в цяла Европа с вярата, че класическата музика помага на културното и духовно израстване, трудно би могъл да имаш друга мисия в живота си. А когато се заемеш с нея в родната ни действителност, приключението придобива измеренията на сериозно предизвикателство. Познаваме Мария Каракушева от проекта Classic In The House, в който тя съвсем сериозно реши да смеси класическа музика с хаус бийтове, като по крайно нестандартен начин се зае да популяризира този стил сред най-младите. Направи го внимателно и със стил, тъй като според нея всяко отклоняване от каноните на класическата музика лесно би могло да се превърне в кич. И колкото и изненадващо да звучат Рахманинов и Шопен в нощните клубове, талантливата пианистка не спира дотук.

В края на миналата година Мария представи своя втори проект Classic In The Jazz. В него заедно с джаз пианиста Момчил Атанасов и на два рояла, разположени един срещу друг, се случва един изключителен музикален диалог между класика и джаз. Целта на проекта е да концентрира изживяването в един нов и динамичен, почти театрален формат, за да позволи на публиката да се наслади на максимален брой произведения в рамките на 30-40 минути. Красотата според нея е в грепликите“ между джазовите и класическите изпълнения, всяко от които отговаря на точно определена емоция, а всеки от публиката ще припознае своето настроение в някое от тях.

В момента Мария работи върху вдъхновяващ нов проект заедно с оперната певица Пламена Гиргинова, с която предстои да представят изненадващ дует, пренасящ ариите отвъд стените на Софийската опера. Когато я попитахме за какво мечтае, тя, без да се замисля, отвърна, че голямата й амбиция на този етап е да постави концерта за пиано и оркестър на Чайковски в голяма зала и пред многобройна публика, в която да преобладават младите лица. Освен всичко останало очарователната пианистка се е заела и със софтуерен стартъп проект. Заедно със своя екип и нейния професор по пиано Милена Куртева работят върху развлекателно приложение за iPad и Android таблети за самообучение по пиано, което да запали любовта на децата към инструмента. На нас не ни остава нищо друго, освен да пожелаем успехи на младия талант и да си представим колко хубаво би било около нас да има повече личности като нея.

 

Текст: PR
Фотография: Момчил Христов
Стайлинг: Хубен Хубенов   Грим и коса: Слав


Бременност и детско здраве...още>>

В подкрепа на хората с Хемофилия!...още>>

Жана с нов проектДокрай e ново начало за Жана Бергендорф...още>>

Великден до Света ГораЗапознайте се с Eagles Palace ...още>>

Коледа на технологиитеТри супер подаръка от LG...още>>

Коледен шопинг - както никога досега...още>>

Големи емоциис новия Satellite Click Mini...още>>

С крилаНепреклонни пред спънките...още>>

Ведическо приключение Матер алу таркари...още>>

Водещи с каузаСветовният бъбречен ден...още>>

За честта на фамилиятаКазахте най-важното „Да“ в живота си...още>>

Един топъл обяд Благотворителната инициатива стартира през 2002...още>>

Млечният пътС разнообразието си от видове, вкусове и форми сиренето...още>>