Професия детегледачка
перфектният заместник-родител

Как се открива перфектният заместник-родител, който да се грижи за децата?

Притиснати от финансови и житейски обстоятелства, все повече млади майки избират да се върнат на работа пред възможността да гледат децата си вкъщи и да се възползват от отпуск по майчинство. А когато и двамата родители не могат да отсъстват от работа, бабите са далеч или още не са пенсионерки, а за детска ясла е твърде рано, то единственият лъч светлина в ситуацията се оказва наемането на детегледачка. Киното редовно ни залива с доза комични или драматични интерпретации по темата, превръщайки Скарлет Йохансон от лентата „Нани” в мечтаната от бащите бавачка, а Робин Уилямс от „Мисис Даутфайър” – в перфектната помощничка на майките. Но дали родната действителност предлага подобен тип детегледачки и какви са най-често изискванията на семейството, когато търсят идеалния заместник-родител?


Русата мацка или добрата баба

„Най-важното, когато започваме да търсим детегледачка, е каква точно идея имат майката и бащата за тяхната идеална помощничка – разказва екипът на агенция за подбор на детегледачки „Тина-Ви”. – Някои си представят млада какичка, която да си играе с детенцето и да е по-гъвкава и модерна като мислене. Доверието у други би пробудила възрастна жена, която наподобява усещането и представата за баба. Винаги е строго индивидуално и се съобразяваме с нуждите и ритъма на всяко конкретно семейство. Има случаи, при които родителите държат детегледачката да говори някакъв чужд език, за да обучава детето, друг път шофьорската книжка е от голямо значение, защото ангажиментът е с водене на детето на различни места.”
Гледането на деца се превръща във все по-разпространен начин за изкарване на прехраната за много жени. Най-често те работят на пълен работен ден, дори по-дълъг, тъй като сутрин трябва да са в дома, преди майката да излезе за работа, а вечер си тръгват, когато тя се е прибрала. Този тип целодневна грижа най-често се търси за деца от 0 до 3 години, а при по-големите малчугани – почасовата заетост е предпочитаният вариант, в който детегледачката се ангажира, за да прибира детето от детска градина например.
В случаите, когато семейството се обръща към посредник, за да открие подходящата бавачка, психолозите от агенцията за подбор на персонал провеждат задълбочени интервюта и с двете страни. Целта е да се установи, че и семейството, и кандидат-детегледачката имат еднакви очаквания и сходни разбирания. „Например важно е да преценим дали родителите искат приятелски отношения с човека, който ще се грижи за детето им, или предпочитат по-регламентирания тон между работодател и служител – обясняват от „Тина-Ви”. – По време на интервютата се стараем да обхванем възможно най-много теми, които биха могли да доведат до разрив между майка и детегледачка. Например хомеопатията – ако майката е привърженик, се стремим да открием жена, която да споделя същите виждания, защото ако бавачката държи на традиционната медицина, в момента, в който детето се разболее, това може да доведе до сериозни конфликти. Много татковци се забавляват, казвайки, че търсят млада, висока, руса и слаба детегледачка, но наистина имахме такъв случай – самата майка си даде като заявка жената да бъде светлокоса, за да е визуално по-близка до нея. Друго семейство пък искаше да възпитава идеала за красота у детето си и според тяхната представа детегледачката трябваше да е слаба, затова изчислявахме индекс на средна телесна маса на кандидат-детегледачките. В повечето случаи родителите държат основно на хигиенните навици, отношението към детето и сигурността. Все пак допускат в дома си непознат човек, ето защо много семейства първоначално се доверяват на препоръките на приятелка, роднина и т.н. Но опитът ни показва, че има жени, които са много подходящи за един тип семейства и крайно неподходящи за друг тип. Само добрата препоръка не е определяща.”


Идеалната половинка на семейството

Близнаците на Поли и Ники са вече на половин година, но когато мама и татко са на работа, за тях се грижи Ева. Как четиричленното семейство стана петчленно и какви са основните притеснения на двете страни?
„Определено се притеснявахме да оставим децата си на непознат – разказват младите родители. – Гледаме много филми и имаме богато въображение, ето защо, преди да се запознаем с нашата детегледачка, през главите ни минаха какви ли не сценарии. Но когато я срещнахме, всички съмнения мигновено се изпариха. Тя просто има необикновения талант да кара хората да се чувстват така, сякаш са я познавали цял живот. За нас Ева отдавна вече е част от семейството. Чувстваме я много повече приятел и роднина от много други близки хора в живота си. Мисля, че когато един човек се грижи за децата ти, отношението към него трябва да е именно такова – ако не е, то това би означавало, че не е точният човек. Например с предишната ни детегледачка прекарахме доста време, но това не ни помогна да я почувстваме близка. А тя беше човек, препоръчан от свои хора... Оказва се, че личните препоръки не са гаранция за успех.
В процеса на търсене най-важният критерий за нас беше жената да ни допадне като човек – защото, когато се разбираш с детегледачката, всички евентуални проблеми могат да бъдат изгладени. Ние не сме експерти по гледане на деца, за нас това е толкова ново, колкото е и за всеки нов родител. Учим се на всичко в крачка, затова беше важно детегледачката да има опит (собствен или с други деца), за да можем да взимаме решенията относно нашите деца и с нейна помощ. Все пак тя прекарва огромна част от времето си с тях и нейните наблюдения и съвети са важни за нас. В същото време отношенията ни са много балансирани – благодарни сме, че ни дава ценни съвети, без да се налага – и може би именно затова вярваме в тях. Нашата детегледачка е отгледала три собствени деца, които ние познаваме, и вече знаем, че е свършила страхотна работа!”
Любовта към децата и фактът, че говори на техния език, превръщат Ева в толкова незаменима помощ за семейството. Но тя е категорична, че отговорността да се грижиш за чужди деца е много по-голяма. „Притесненията ми са свързани със сигурността на децата – ако някое от тях падне и се удари, или пък се разболее… Със сигурност не изпитвам трудности с обичайните ми задължения, бърза и пъргава съм и умея да правя много неща успоредно. Не ме плаши физическото натоварване и обичам комуникацията с децата. Винаги съм обичала децата, още откакто за първи път се сдобих със свое. Смятам това за признание и вярвам, че съм истински добра в тази професия. Една жена не може да има безброй деца, а работата като детегледачка ми позволява постоянно да се наслаждавам на тези отношения.”

Ако и вие сте изправени пред необходимостта да оставите децата си на друг човек, доверете се на вътрешното си усещане и на инстинкта, който всяка майка притежава – той никога няма да ви подведе. И макар да ви е трудно, погледнете нещата и от светлата страна – накрая в лицето на детегледачката може да намерите не само безценен помощник, но и  добър приятел.

Текст: GRAZIA
Фотография: PR


В тoпформа с балет, скуош, тенис или йога.....още>>

Идеи които променят светадве истории със световен оттенък...още>>

Идеи които променят светаПредставяме ви две изключителни българки...още>>

Любов в три посокиБог е любов във всяка култура и във всяка религия...още>>

Предстартова треска преждевременните раждания в България, Европа и...още>>

Let’s talkabout sex...още>>

Пътеводител намодерния стопаджия...още>>

Летни намаленияот adidas...още>>

Улови си подарък!Ела в The Mall и хвани златната рибка...още>>

Устойчив дизайнеко материалите...още>>

Живот на колелаТой невинаги е скоростен...още>>

Сън за щастиебитката за обич...още>>

Мъж под наемПерфектният мъж е на един клик разстояние...още>>