Италианска афера
класически италиански ястия
Няма друга кухня, която да подхожда еднакво добре както на романтична вечеря, така и на шумна семейна сбирка! А през лятото ни се иска и от двете –  класически италиански ястия в лятно настроение

Песто дженовезе

Името му идва от града Генуа, откъдето произлиза рецептата. В наши дни, освен в традиционното каменно хаванче, песто може да се приготви и в кухненския робот или пък с удобния извит нож, наричан медзалуна (mezzaluna), или половин луна.Подхожда чудесно на повечето видове паста, на свежи салати и домати с моцарела, на сандвичи и брускети.

2 връзки босилек
1 или 2 скилидки чесън
3 с.л. кедрови ядки
3 с.л. настърган пармезан
3 с.л. екстра върджин зехтин на вкус
хималайска сол на вкус

Измийте босилека, накъсайте листата му и ги оставете да изсъхнат. Междувременно счукайте скилидките чесън заедно с щипка сол в хаванче. Накълцайте на дребно вече накъсаните листа босилек. Ако предпочитате, може да ги сложите и в кухненски робот, но имайте предвид, че заради високата скорост на кълцане се отнема част от аромата на босилека. Смесете накълцания босилек и счукания чесън и блендирайте, докато се смесят добре. Добавете кедровите ядки,  важно е да са сурови, за да придадат нежен и кремообразен, а не препечен вкус. Продължете да кълцате, докато ги наситните добре. Добавете настъргания пармезан и разбъркайте внимателно сместа. Прибавете зехтина и още една щипка сол и опитайте. Може да добавите още малко настърган пармезан, сол или зехтин, докато бъдете удовлетворени от вкуса и консистенцията на вашето песто.


Ньоки с песто

1 кг картофи
350 г брашно (и допълнително за разточване)
2 яйца
1 ч.л. сол

Измийте картофите, нарежете ги наполовина и ги сварете в подсолена вода за около 45 минути. Когато са сварени, ги обелете и намачкайте на пюре. Внимавайте да не пюрирате твърде много, защото тестото ще стане по-лепкаво и трудно за работа. Намачканите картофи разстелете на голяма кухненска дъска и оставете да изстинат за около 15 минути. След това към тях добавете разбитите яйца и част от брашното, като разбъркате добре, докато се поемат в сместа. Добавете на още два пъти останалото брашно и солта и омесете тесто. Полученото тесто оставете да почине за 10 минути. Oтпочиналото тесто размесете отново за кратко – в зависимост от сорта картофи, може да ви се стори много лепкаво. В такъв случай добавете още малко брашно и размесете, докато се получи влажно, не и твърде лепкаво тесто. Разделете тестото на 8 части. Вземете първата част и върху набрашнения плот я разточете на фитил с дебелината на палец. Нарежете фитила на парченца с широчина 1-1.5см. и поръсете с малко брашно. С набрашнена вилица притиснете леко всяка ньока, за да се оформят добре познатите каналчета. Освен, че придават характерния вид на ньоките, каналчетата служат и за по-добро улавяне на соса.  Продължете по същия начин и с останалото тесто, като поръсвате често с брашно плота и тестото, за да не залепват. Когато всички ньоки са готови, сложете на котлона тенджера с осолена вода и я оставете да заври добре. В близост си пригответе голяма купа със соса, в който ще сервирате ньоките. Пуснете около 20 ньоки във врящата вода и след минута две те ще започнат да изплуват на повърхността. Това е индикация, че са готови, затова ги извадете с помощта на решетестата лъжица. Сложете готовите ньоки в купата със соса и продължете да варите следващите на малки порции. След като всички ньоки са сварени, ги разбъркайте в купата със соса. Поднесете с настърган пармезан и декорирайте със стрък пресен босилек.


Ягодово тирамису с лимончело

За крема:
250 г маскарпоне
150 мл растителна сметана
150 г пудра захар
Сокът от 1 лимон
1 ч.л. лимончело
За тортата:
1 пакет бишкоти Савоярди
500 г пресни ягоди
4 с.л. захар
Прясна мента за поднасяне
За сиропа:
150 мл вода
3 с.л. захар
1 ч.л. лимончело

Разбийте с миксер сметаната, пудрата захар и маскарпонето в подходящ съд. Добавете сока и по желание кората на един лимон и 1 ч.л. лимончело и разбъркайте още малко с миксера, докато се разнесат равномерно. Получения гъст крем приберете в хладилник.
Измийте ягодите и ги нарежете на кубчета. Поръсете ги с 4 с.л. захар, объркайте ги добре и ги оставете в хладилника за около половин час. Междувременно в малка тенджерка изсипете 150 мл вода и 3 с.л. захар и сложете на котлона, докато захарта се разтопи и сместа заври. Свалете от огъня и към получения сироп добавете 1 ч.л. лимончело. Сладкишът може да се поднесе класически подреден като торта или аранжиран в чашки. Ако решите да го направите под формата на торта, изберете съд с приблизителни размери 20 на 20 см.
Извадете охладения крем и ягодите от хладилника. Внимателно отцедете отделения от ягодите сок и го добавете към захарния сироп.
Започнете реденето на тортата с ред бишкоти, като потапяте за няколко секунди всяка в приготвения сироп. След като наредите първия ред, намажете дебел слой крем и добавете половината от нарязаните на кубчета ягоди. Старайте се да ги разпределите равномерно и да ги заравните. Върху тях подредете втори ред сиропирани бишкоти, останалия крем и завършете отново с ягоди. Украсете с листенца свежа мента и приберете в хладилник.
Ако пък ви се стори по-симпатично да поднесете десерта в чашки, импровизирайте спрямо размера и вида на чашите, с които разполагате, като спазвате реда бишкоти-крем-ягоди. Готовия десерт приберете в хладилник и сервирайте добре охладен.


Фокачини с рикота, прошуто и папая

продукти за 4 порции:
560 тесто за хляб
320 г сирене рикота
(или 4 пакетчета сирене каприно)
2 супени лъжици кисело
мляко (3.6%)
100 г нарязано прошуто крудо
1 папая
10 стръкчета лучена трева
Зехтин екстравърджин
Едра морска сол

как се приготвя:

Разделете тестото на 8 еднакви части – оформете топчета (по 70 г)  и разточете всяко от тях с точилка, докато достигнат дебелина 2 см. Намажете ги със смес от равно количество зехтин и вода, поръсете ги с едрата морска сол и ги сложете да се пекат 20 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. Междувременно разрежете папаята наполовина, обелете кората и изчистете семките, след което я нарежете на филийки. Смесете сиренето с киселото мляко. Извадете фокачините от фурната, намажете ги с млечната смес, поставете отгоре прошутото и папаята и поръсете с нарязаната с ножица лимонена трева. Сервирайте, докато питките са още топли, хрупкави и ароматни.

За повече вкус: Не толкова леко и здравословно, но със сигурност по-наситено и плътно като вкус ще бъде да заместите киселото мляко с майонеза. Топлите фокачини се съчетават чудесно и с чаша ароматно вино.

Текст: Sandra Longinotti
Фотография: Marino Visigalli  Стайлинг: Patrizia Cantoni


Чаша настроение Как да си приготвим зимен коктейл...още>>

Закуска на треватаВ парка, в гората, на морския бряг...още>>

Пикантни кюфтенца със сос от къри...още>>

Разцъфнал артишок...още>>

Пържени пачи яйца...още>>

Лук, печен на сол...още>>

Лазаня с артишок и крабВреме за приготвяне: 2 часа...още>>

Студено пилешко с желиран нарВреме за приготвяне: 15 минути (+ за стягане)...още>>

Салата от бял боб и пилеВреме за приготвяне: 30 минути...още>>

Свежа закуска...още>>

Свежа салата картофи и риба тонВреме за проготвяне: 10 минути...още>>

Заешка яхния по средиземноморскиВреме за приготвяне: 40 минути...още>>

Киш с чери доматчета и маково семеВреме за приготвяне: 50 минути...още>>