Закуска на тревата
В парка, в гората, на морския бряг

В парка, в гората, на морския бряг – похапването навън отваря апетита и ни зарежда с много слънчеви емоции

Полумесеци с фета и кедрови ядки

Прекрасна вариация на познатите ни сиренки, но с летен ментов привкус. Рецептата произхожда от гръцкия остров Миконос и е изключително популярна и лесна за приготвяне.

Продукти за 12-14 броя:
За тестото:
2 чаши брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
3 с.л. зехтин
1/2 чаша кисело мляко
1 с.л. размекнато масло
За пълнежа:
1 яйце + 1 жълтък за глазиране
250 г сирене фета
2 с.л. прясна мента нарязана на ситно
2 с.л. стафиди
4 с.л. кедрови ядки

Как се приготвят:
В голяма купа изсипете брашното, содата, солта, зехтина, киселото мляко и разтопеното масло. С ръце разбъркайте всички съставки и омесете гладко тесто. Покрийте и приберете в хладилника. В плосък тиган запечете леко кедровите ядки и ги оставете да изстиват. Междувременно в друга купа разбийте яйцето с вилица, добавете натрошеното сирене, ментата, стафидите и кедровите ядки и разбъркайте.
Извадете тестото от хладилника и го разделете на 12 или 14 равни части, като от всяка оформите малко топче. С точилка разточете внимателно всяко топче, докато се получат кръгчета с диаметър около 7-8 см. Сложете 1 ч. л. във всяко кръгче, докато разпределите цялата плънка. Затворете кръгчетата във форма на полумесец, като притиснете краищата с вилица. Поставете върху хартия за печене и глазирайте с разбит жълтък. Печете 20 минути в предварително загрята на 190 градуса фурна.


Буритос със зеленчуци и салса от авокадо

Това мексиканско ястие може да се превърне в любимата ви храна за пикник. Предлагаме ви диетичен вариант от пресни зеленчуци и салса от авокадо.

Продукти за 4 броя:

4 тортила питки
3 броя добре узряло авокадо
1 лайм
2 червени чушки
1 зелена чушка
130 г чери домати
8 листа айсберг
200 г кашкавал
Крема сирене Филаделфия
Сол на вкус

Как се приготвя:

Нарежете чушките на лентички, чери доматите на четвъртинки, а айсберга накъсайте на парченца. Обелете авокадото и го нарежете на едри парчета. В удобен съд го намачкайте с вилица или с уред за картофено пюре. Залейте го със сока от лайм и посолете на вкус. Ако сте любители на пикантните вкусове, добавете и няколко капки табаско. Така приготвената салса оставете настрани. Извадете тортила питките и намажете горната им част със сирене Филаделфия. Отгоре разнесете салсата от авокадо. След това разпределете нарязаните зеленчуци и поръсете с настърган кашкавал. Сгъването на питката е най-майсторската част от приготвянето на бурито: след като разпределите плънката в централната горна част, хванете дол-ната част и я прегънете нагоре. След това последователно прихлупете двете странични части към центъра и притиснете. По желание може да завържете с перце от пресен лук/чесън.

буритос се приготвят от царевична тортила  питка и различни плънки


Фъстъчени сладки с червени боровинки

Хрупкави отвън – меки отвътре, с мек фъстъчен вкус и свежа нотка боровинки – тези сладки са не само идеалният завършек на един пикник, но и перфектната компания на сутрешното кафе   

Продукти за около 40 броя:

110 г меко масло
120 г кафява захар
90 г бяла захар
1 яйце на стайна температура
1 ч.л. ванилов екстракт
200 г фъстъчено масло
250 г брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
80 г сурови фъстъци
100 г сушени червени боровинки

Как се приготвят:

Загрейте фурната на 180 градуса. В голяма купа разбийте с миксер маслото заедно с бялата и кафявата захар. Добавете яйцето и ванилията и продължете да разбивате с миксера до получаване на хомогенна смес. След това изсипете фъстъченото масло и отново разбъркайте.
В отделна купа пресейте брашното, содата и солта, след което ги прибавете на няколко пъти към фъстъчената смес. Объркайте съставките, докато се получи гладко тесто без бучици. Към него добавете натрошените фъстъци и боровинките и размесете, докато се разпределят равномерно из тестото.
Застелете плоска тава с хартия за печене и оформете малки топчета от тестото. За мярка използвайте чаена лъжичка или лъжица за сладолед. С лек натиск сплеснете топчетата отгоре и ги наредете през
2 см в тавата.
Печете на 180 градуса около 15-16 минути, докато добият леко кафяв цвят.

сладките са перфектни за завършек на един пикник или в комбинация със сутрешното кафе


Текст, стайлинг и фотография:
Димитър Солаков и Ирена Ашикова


Чаша настроение Как да си приготвим зимен коктейл...още>>

Италианска аферакласически италиански ястия...още>>

Пикантни кюфтенца със сос от къри...още>>

Разцъфнал артишок...още>>

Пържени пачи яйца...още>>

Лук, печен на сол...още>>

Лазаня с артишок и крабВреме за приготвяне: 2 часа...още>>

Студено пилешко с желиран нарВреме за приготвяне: 15 минути (+ за стягане)...още>>

Салата от бял боб и пилеВреме за приготвяне: 30 минути...още>>

Свежа закуска...още>>

Свежа салата картофи и риба тонВреме за проготвяне: 10 минути...още>>

Заешка яхния по средиземноморскиВреме за приготвяне: 40 минути...още>>

Киш с чери доматчета и маково семеВреме за приготвяне: 50 минути...още>>