Храна за душата
Всяка душа има естествена потребност

Със своите Приказки от Псиландия“ Стела Доковска ни отвежда в страна, където всичко е възможно, силата на думите е безгранична и всеки може да намери своята истина

Всяка душа има естествена потребност да се изрази и нейната изява определя пътя на щастието й  казва Стела. Тя самата се влюбва в думите още на шест години и оттогава те са нейното превозно средство“ към всяка мечта. Станахме свидетели на сбъдването на една нейна мечта с издаването на втората й книга Приказки от Псиландия“, която Стела определя като будилник, който напомня колко свързано е всичко и колко съществена е любовта“.

GRAZIA: Как се роди идеята за Приказки от Псиландия” и много ли път извървя, преди да се материализира между страниците на книгата? Как би описала крайния резултат?
СД: Поводът за книгата е заминаването на брат ми в чужбина, а Антипсиландия е асоциацията ми за България като държава. На сбогуване исках да му разкажа колко е важно да откриеш своята Псиландия, т.е. духовната си страна, за да си щастлив. Той успя, а аз продължавам упорито да опитвам да изтрия ганти“ от България, за да остана и да намеря своята Псиландия тук. Раждането на книгата бе най-трудоемко и за целта акушира“ цял екип специалисти. Читателите споделят, че се смеят през сълзи и летят, крачейки, което и аз пишейки изживях. 

G: Съдба или случайност?
СД: Съдба и избор. Случайности няма. Просто някои хора не обичат математиката и откриването на връзките или пък са достатъчно самонадеяни да правят каквото поискат и да се чувстват безнаказани. Това също е избор, разбира се. Съдбата е хармоничното съзвучие душа–тяло в този живот, а изборът е възможността да сме в хармония или не. Ограничения практически няма. Ние сами си ги поставяме. 

G: Какво би казала на всички, които си мислят, че са надраснали времето за приказки?
СД: Че има още да порастват, за да проумеят дълбокия смисъл, който съдържат приказките. Тогава ще са готови да ги четат наистина. Панчатантра“, една от древните индийски книги, е изтъкана от приказки. И е с огромна популярност по света. Всъщност жанрът предоставя удобната форма душата да се учи, докато се забавлява и се учудва с чистата неподправеност на дете.

G: Какво би направила за една усмивка?
СД: Прекрасен въпрос. Бих изплела шал например. Но усмивките някак се появяват леко и спонтанно около мен, защото съм много весел човек, предизвиквам ги. Така че изпитанието да плета засега отпада.  

G: Има ли още принцове?
СД: Ако вярваш, има. Ако не вярваш, срещаш жаби.

G: На какво обръщаме най-често гръб в забързаното си ежедневие?
СД: На себе си или на другите. Обикновено сме в едната крайност. Когато обаче разберем, че никой не е по-ценен или по-безценен от друг, а е част от земния пъзел, ще застанем на мястото си. За мен щастието е именно да се чувстваш удобно във вертикала на душата и хоризонтала на човечността си.

G: Вярваш ли в щастливия край?
СД: Вярвам в щастливия край, който сътворява още по-щастливо начало. Никой не ни е осъдил да сме нещастни. Просто понякога сграбчваме някоя житейска приказка като заека Иван и се чудим защо не ни възприемат като вълци. Ясно е. Защото не сме. Друга е приказката ни. А инструкциите за нея винаги са скрити в сърцата ни. Само да си спомним къде се намират.

Текст: Мария Станчева
Фотография: Дона Маджарова

 На вечеря с Хилфигърпо време на филмовия фестивал в Цюрих...още>>

Алисия Викандер - за киното като любов...още>>

В света на:Алис Симеонова...още>>

В света на:Kатерина Евро...още>>

В света на:Константина Живова от Try with Ina...още>>

Айрис Апфел -Стил отвъд годините ...още>>

Вречени на модата средиземноморската сватба на Ерика и Луис...още>>

Гореща точка -„50 нюанса сиво“...още>>

ЗавръщанетоЛюба от X Factor отново е на голямата сцена...още>>

Pазлична, вдъхновяваща, FKA Twigs...още>>

GRAZIA Блиц: Рут Колева...още>>

Всички  мои лица...още>>

Aве ДжулияЗа модата в наследство...още>>